CES 2019 i Las Vegas

7 ting vi forventer å se på verdens største teknologimesse

8K-TV-er, smartere hjem og mer kunstig intelligens.

CES 2019: Årets CES-messe i Las Vegas er kun få dager unna. Foto: Frederic J. Brown/AFP
CES 2019: Årets CES-messe i Las Vegas er kun få dager unna. Foto: Frederic J. Brown/AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For de teknologifrelste starter året med en ukeslang fest når verdens største messe for forbrukerelektronikk, Consumer Electronic Show (CES), går av stabelen i Las Vegas. Tradisjon tro tar også Dinside turen til byen som er mest kjent for sine mange casinoer.

CES 2019 starter tirsdag 8. januar og varer frem til fredag 11. januar, og vi forventer mange, store avsløringer i løpet av den kommende uken. Under har vi laget en oversikt over hvilke temaer det vil handle om under årets teknologimesse i Las Vegas.

TV-er med skyhøy oppløsning

Enten man har behov for det eller ei, kommer 8K-TV-ene for fullt. Vi så tendensene til det i fjor, og LG har allerede annonsert at de har med to TV-er med 8K-oppløsning (7680 x 4320 piksler) til CES 2019. Her er det snakk om en 88-tommer med OLED-panel og en litt mindre LED-TV på 75 tommer, og HDMI 2.1 skal sørge for et silkemykt bilde.

LG er selvsagt ikke den eneste TV-produsenten til stede i Las Vegas, og vi venter spent på å se hva selskaper som Philips, Sony (et nytt OLED-flaggskip?) og Samsung (micro LED?) vil trekke opp av hatten.

PC-er

Tradisjon tro forventer vi også et skred av nye PC-er under CES. Dell og Lenovo er to av mange produsenter som er til stede i Las Vegas til uken, og vi håper og tror at Qualcomm skal snakke mer om brikkesettet Snapdragon 8cx som er beregnet på Windows 10-enheter og som kommer senere i år.

Snapdragon 8cx er den første PC-brikken fra Qualcomm som for alvor skal gi Intel og AMD konkurranse i laptop-markedet. Qualcomms alternativ har den fordelen at den er mye mer strømgjerrig samtidig den åpner for PC-er som alltid er oppkoblet mot Internett.

Kanskje er det mulig at vi får se de første PC-ene med 5G-nett under CES.

Brettbare dingser

Selv om TV-ene med skyhøy oppløsning vil få mye oppmerksomhet, er det trolig også duket for rullbare TV-paneler på messegulvet. I fjor viste LG frem en prototype på en TV som kan rulles sammen når den ikke er i bruk, og ifølge rapporter fra Engadget har selskapet planer om å vise frem en ferdig modell under årets show.

Det stanser ikke der. Det er godt kjent at flere mobilprodusenter jobber med brettbare smarttelefoner, og det er stor sjanse for at slike enheter blir demonstrert neste uke i Las Vegas. Engadget skrev nylig at LG har med en foldbar mobil i bagasjen, men Bloomberg mener at det ikke stemmer.

Den noe ukjente produsenten Royole viste nylig frem en prototype på en brettbar smarttelefon, kalt Flexpai, med en 7,8 tommer stor skjerm, og selskapet vil trolig snakke mer om produktet og teknologien bak under årets CES.

Vi venter også spent på om Samsung har mer å vise frem på den fronten.

Stemmeassistenter og kunstig intelligens

Google hadde en stor tilstedeværelse under CES 2018, og søkegiganten vender tilbake i år. Nettstedet Digital Trends skrev denne uken at Google øker satsingen på verdens største messe for forbrukerelektronikk og at de har tredoblet utstillingsområdet.

Google Assistant og Amazon Alexa, de to mest populære stemmeassistentene, er allerede å finne i alt fra mikrobølgeovner og TV-er til høyttalere og belysning.

Mye av fokuset til selskapene ligger i stemmestyring og digitale assistenter, og vi forventer at mange av annonseringene vil omhandle dypere integrasjon av stemmeassistenter i ulike produktgrupper, slik at vi kan si «hei, Google» til flere av hjemmets dingser.

5G-teknologi og mobiltelefoner

Er 2019 året for 5G-nettet? Det er faktisk litt vanskelig å si, men vi tror ikke det – i hvert fall ikke her til lands. Både Telia og Telenor har startet testpiloter av neste generasjons mobilnett i Norge, men det er fortsatt ikke kjent når det rulles ut kommersielt.

Vi tror uansett at 5G blir et stort tema under den store elektronikkmessen i Las Vegas neste uke, og selskapene vil nok snakke mer om teknologien og hvordan den vil påvirke hverdagen til forbrukerne. Det er også svært sannsynlig at de første 5G-telefonene blir vist frem, men det er også muligheter for at selskapene venter til Mobile World Congress i slutten av februar. Vi venter i spenning.

Smarthjem

Et annet tema vi tror det blir snakket mye om under CES 2019, er smarthjem og teknologi som åpner for app- eller stemmestyring av husholdningsapparater. I år er det over 250 utstillere i smarthusseksjonen på CES, så det er utvilsomt blitt et omfattende og viktig område.

LG planlegger blant annet å vise frem et apparat for ølbrygging som skal gjøre det like enkelt å brygge øl hjemme som å sette på kaffen. Produktet heter HomeBrew og skal lage øl ved hjelp av kapsler. Disse kapslene inneholder malt, gjær og smaksstoffer, og HomeBrew automatiserer hele prosessen fra gjæring til servering og rengjøring.

HomeBrew er utvilsomt et produkt vi skal sjekke ut på messegulvet.

LG HomeBrew skal gjøre ølbrygging enkelt med kapsler. Foto: LG
LG HomeBrew skal gjøre ølbrygging enkelt med kapsler. Foto: LG Vis mer

Samme selskap skal også vise frem smarte hvitevarer, blant annet en komfyr som kan justere varmen i ovnen, tiden og stekemetode basert på oppskrifter.

Vi forventer også et skred at produkter som skal hjelpe deg å sove bedre. I fjor så vi produkter som sovemasker med integrert LED-lys, en soverobot som simulerer pusting og en dings som skal maskere støy som man plugger inn i stikkontakten. Vi venter spent på å se hva som blir det neste på søvnfronten, og kanskje får vi teste noe som hjelper oss mot døgnvillheten som oppstår når man reiser på tvers av tidssoner.

Spilling

Sist er det også vært å det enorme markedet for spilling og spilltilbehør. CES er ikke arenaen for å vise frem nye spill, da er det E3 og Gamescom som gjelder, men vi forventer å se mange spennende annonseringer på maskinvarefronten.

Både AMD og Nvidia tar turen til Las Vegas neste uke for å snakke om nye produkter. Førstnevnte har allerede gjort det klart at de skal vise frem nye prosessorer, tredjegenerasjon Ryzen, og grafikkort.

Nvidia jobber med mye mer enn grafikkort til spilling, som for eksempel teknologi for selvkjørende biler, men ifølge rykter fra nettstedet Wccftech skal selskapet vise frem Max-Q-utgaver av den nyeste grafikkortserien GTX 20xx.

Max-Q-kortene er utgaver av de originale grafikkortene og er beregnet på bærbare spill-PC-er.

Hva ser du frem til i forbindelse med CES 2019?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer