HDMI 2.1 annonsert

8K tvinger fram ny HDMI-standard

Og ja, 8K-TV-ene kommer, og de vil få din gamle 65-tommer til å se ut som en liten pusling.

MORGENDAGENS TV: Det er snart bare størrelsen på veggen som setter begrensninger for hvor stor TV mange ønsker seg. Neste generasjon TV-er med 8K-oppløsning, vil kreve en masse helt nytt utstyr. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MORGENDAGENS TV: Det er snart bare størrelsen på veggen som setter begrensninger for hvor stor TV mange ønsker seg. Neste generasjon TV-er med 8K-oppløsning, vil kreve en masse helt nytt utstyr. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

LAS VEGAS: Man trenger ikke å være særlig gammel for å huske tilbake til tiden da 28 tommer var det største man kunne få av TV-apparater. Det var i CRT-tiden, det vil si for 12-15 år siden. Ja, lengre er det ikke siden LCD-TV-ene ikke var noe vanlige folk hadde råd til.

I starten av LCD-æraen var det mye 30-32 tommere, deretter 37 og 42 (som for øvrig ble omtalt som monstre). I dag ligger volumet på 55-65 tommer i Norge, og det er lite som tyder på at det vil stoppe der.

8K og 100 tommer

Under årets CES-messe i Las Vegas var det knapt en eneste TV-produsent som ikke hadde minst én 8K-TV på standen.

Vi snakker da om TV-er som har en oppløsning på 7.680 × 4.320 piksler (tilsvarende 33.2 megapiksler), men tatt i betraktning at TV-ene som regel er rundt 100 tommer store, er det faktisk ikke så uhorvelig mye skarpere bilde enn på en 4K-TV på 65 tommer.

Ny standard

Men skal man mate en TV med 8K-materiale, kreves ekstremt høy båndbredde, spesielt hvis man vil unngå hakkende bevegelser. Derfor har nå HDMI Forum nettopp annonsert HDMI 2.1 - en helt ny HDMI-standard. Det viktigste ved standarden er at den skal støtte en båndbredde på hele 48 Gbps - nok til å fore TV-en med 8K-materiale med en oppfriskningsrate på 60 Hz.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer