Acer Aspire 8920G

Liker du STORE bærbare datamaskiner er denne Aceren så absolutt verd å sjekke ut.

Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert: 04.06.08

Noen sverger til kraftige og store bærbare datamaskiner i stedet for en stasjonær PC. Dette er på ingen måter ideelt sett fra et økonomisk eller ytelsesmessig ståsted ettersom en stasjonær gir deg en kraftigere maskin for mindre penger - men en bærbar har jo den fordelen at den er langt enklere å frakte med seg eller pakke sammen og gjemme bort om nødvendig.

Vi har derfor tidligere testet noen av disse store slepbare, blant annet 17-tommerne Dell XPS M1730 og Toshiba Satellite X200. Men la oss heller ikke glemme mastodonten HP Pavilion Media Center HDX9050EO som har en skjerm på 20,1 tommer.


Dagens storkar er fra Acer, og de har litt erfaring med slike maskiner - som den uforglemmelige Aspire 9800.

Men Aspire 8920G føles og ser - i motsetning til sin forfar - ikke riktig så mye ut som en litt forstørret vanlig bærbar PC.

PC-en har også en mindre, litt rimeligere og noe svakere lillebror: 16-tommeren Aspire 6920.

Hopp til ytelse og konklusjon her.

Acer Aspire 8920G
Spesifikasjoner testmaskin:

 • Intel Core 2 Duo T9300 @ 2,5 GHz
 • 18,4" skjerm i bredformat (1920 x 1080 piksler)
 • 4 GB DDR2-minne
 • nVidia GeForce 9650M GS grafikk (512 MB)
 • WLAN (a/b/g/n)
 • Gigabit LAN og modem
 • 4 x USB, blåtann
 • HDMI og VGA ut, lyd inn/ut
 • Blu-ray leser, DVD/CD-brenner
 • Minnekortleser, ExpressCard/54
 • Fingeravtrykksleser
 • Integrert webkamera og mikrofon
 • Windows Vista Home Premium
 • Dimensjoner (B/D/H): 44,3 x 30,0 x 4,8 cm
 • Vekt 4,1 kilo
 • Pris: ca. 15.000 inkl. mva.
Når det gjelder maskinvaren ser vi at Aspire 8920G er godt utstyrt med to harddisker, en rask 45nm Penryn Core 2 Duo og siste generasjon bærbar grafikk fra nVidia.

Konstruksjon

En annen ting verd å merke seg med en gang er at PC-en virker ekstra bred, selv til å ha bredskjerm. Dette har sin grunn - skjermen har nemlig et bredde-:høydeforhold på 16:9 i stedet for de sedvanlige 16:10 som er standarden for PC-skjermer. Oppløsningen er derfor heller ikke de sedvanlige 1920 x 1200, men 1920 x 1080, altså det samme som vi finner på fjernsyn med "full HD".

Ellers er vi fornøyd med skjermen, den har blankt kontrastbelegg som gir litt ekstra sprut i fargene og god (selvfølgelig) kontrast. Over skjermen har Acer plassert et webkamera og mikrofon for videosamtaler og lignende.

Når det gjelder resten av maskinen er det mye blankt - lokk, lister, tastatur og altså skjermen glinser i lyset og gir fotografen problemer. Ellers føles kvaliteten god og solid nok, og dette er uansett ikke en maskin som er ment for å dras rundt hver dag.

Acer Aspire 8920G


Tastaturet virker litt glatt til å begynne med men er uproblematisk å bruke, og gir god respons selv om det har litt svikt. Layouten er det heller ikke mye å utsette på, men plasseringen av Pg Up/Pg Down/Home/End under den numeriske keypad'en er litt uvant.

Touchpaden er følsom og har et stort felt for vertikal skrolling. Fingeravtrykksleseren er plassert mellom "mustastene" under.

CineDash Media Console
CineDash Media Console
Vis mer


En kontroll som er ny for oss er Acers "CineDash Media Console". Dette er en stor trykkfølsom plate til venstre for tastaturet der du enkelt kan styre diverse medieavspilling. Den ser kaotisk ut til å begynne med, men gjør det egentlig ganske enkelt å navigere når du ser film eller hører musikk.

En siste ting vi skal kommentere her er lyden. Acer Aspire 8920G har "5.1 Cinematic Surround", altså hele 6 høyttalere som skal gi deg virtuell surround. Høyttalerne er hovedsaklig plassert i fronten, men det er også et element bak som står for bassen og det meste av mellomtonen.

Lydbildet er bedre enn vi finner på tradisjonelle bærbare PC-er, men kan på ingen måte måle seg med en anstendig ekstern løsning, og når heller ikke opp til Harman/Kardon-løsningene vi finner på de største bærbare fra Toshiba.

Tilkoblingsmuligheter

Acer Aspire 8920GPå høyre side har slot for ExpressCard, det optiske drevet som leser Blu-ray plater i tillegg til å lese/skrive til CD og DVD, 2 x USB og plass for kensingtonlås i hengselet. Sistnevnte kan dekkes med en liten plasthette hvis den ikke brukes (og det samme for venstre side).

Acer Aspire 8920GVenstre: inntak for strøm i hengselet, kontakt for modem, LAN, VGA, HDMI, 2 x USB og lyd. I fronten finner vi - i tillegg til raden med høyttalere - minnekortleseren.

Acer Aspire 8920GNår skjermen vippes opp dekker den bakkanten av maskinen, så her er det ingen kontakter selv om vi foretrekker å ha for eksempel kabler for strøm, LAN og lyd her for å holde de ute av veien.

HD rett på skjermen - eller til TV


Aspire 8920G har en skjerm som takler "full HD", altså en oppløsning på 1920 x 1080 piksler, og siden den i likhet med et fjernsyn har bredformatet 16:9 slipper du de sedvanlige ekstra stripene oppe og nede som du får på vanlige PC-skjermer.

Opprinnelig fikk vi ikke sett vår film, ettersom Acers avspillerprogram Arcade Deluxe nektet å spille av vår sone B -film.

Etter hvert ble det klart at dette kunne rettes på i Arcade Deluxe sine innstillinger. Det høres ganske trivielt ut, men hvis dette gjøres - som vi opprinnelig gjorde - etter å ha spilt eller forsøkt spille av en BD (Blu-ray Disc), vises ikke skjermbildet med avanserte innstillinger for BD...

Vi hadde også forventet en forespørsel fra programmet om vi ville skifte sone når den ble lastet med en BD som har "feil" sone, slik det har fungert med DVD-spillere. I stedet fikk vi altså bare en melding om at programmet ikke kunne spille av BD-en.

Her er det rom for forbedringer - gjerne i en oppdatering av Arcade Deluxe.

Men problemene var sant å si nesten glemt når vi endelig fikk spilleren til å virke. Skjermen fungerer bra med HD-materiale, og er du ikke fornøyd med størrelsen har altså Aspire 8920G i tillegg VGA og HDMI ut. Lyden kan også kjøres ut via HDMI, S/PDIF eller minijack.

Tilkobling mot TV over HDMI gikk glatt og bildekvaliteten viste seg å være god, men i likhet med hva vi tidligere har erfart fra avspilling med HD DVD på bærbare kan du ikke vise bildet på to skjermer (altså den interne og en ekstern) under avspilling. Da må du altså gå fra å klone skjermen kun å kjøre videosignalet til TV-en.

Det er kjedelig, men overivrig kopibeskyttelse er neppe noe vi kan klandre Acer for.

>>> Klikk her for å gå til ytelse og konklusjon

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer