Acer Aspire S7

En av de aller beste ultrabookene på markedet. Ferdig snakka.

Acer har langt på vei laget en perfekt ultrabook. Foto: Bjørn Eirik Loftås - som har tatt alle bildene i saken
Acer har langt på vei laget en perfekt ultrabook. Foto: Bjørn Eirik Loftås - som har tatt alle bildene i saken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Acer er nå ute i markedet med sine første maskiner som er bygd rundt Windows 8 og multiberøringsskjermer, og vi har testet den modellen som kanskje er mest spennende av dem alle: Aspire S7 med 13,3 tommer skjerm.

To utgaver

S7 kommer i både 11- og 13- tommers utgaver. Begge har "unibody design", som innebærer at chassiset er frest ut av massiv aluminium, som gir en stiv og stabil konstruksjon samtidig som den skal være mindre energikrevende og mer miljøvennlig enn andre produksjonsmetoder.

11-tommeren har også aluminiumsdeksel over skjermen, mens 13-tommeren har Gorilla Glass 2, som gir en enda tynnere konstruksjon, på bare 11,9mm. Det er faktisk tynnere enn mange mobiler (samme tykkelse som Sony Xperia Acro S, for eksempel)! Begge har forøvrig T-profiler i rammen rundt skjermen, som gjør den ekstra stiv og stabil.

Overflaten er dekket av gjennomsiktig Gorilla glass.
Overflaten er dekket av gjennomsiktig Gorilla glass. Vis mer


S7 leveres i flere konfigurasjoner, og billigste 13,3 tommer koster i underkant av 10.000 kroner. Her er de viktigste tekniske egenskapene på vårt testeksemplar:

 • Skjerm: 13,3" blank berøringsfølsom IPS-skjerm, full HD-oppløsning (1920 x 1080 piksler)
 • Prosessor: Intel Core i7-3517U
 • RAM: 4 GB (som også er maks)
 • Grafikkort: Intel HD 4000
 • Lagring: 256 GB (2 x 128 GB SSD i RAID0)
 • Optisk drev: Nei
 • Skjermutganger: Micro-HDMI
 • USB-porter: 2 stk USB 3.0
 • Webkamera: Ja
 • Kortleser: SD/SDHC/SDXC
 • Trådløst nett: a/b/g/n
 • Kablet nett: 10/100 Mbit via USB-overgang (medfølger)
 • Annet: Bluetooth 4.0
 • OS: Windows 8
 • Størrelse: 323,3 × 11,9 × 223,5 mm
 • Vekt: 1,27 kg
 • Pris: fra Ca 12.900 kr (Prisjakt 30.1.2013)
Den avanserte IPS-skjermen har altså full full HD-oppløsning, og kan betraktes fra nær sagt død vinkel. Den kan også brettes helt tilbake og ned på bordet. Det er meget sjelden kost i klassen. Berøringssensorer kan registrere inntil 10 berøringer samtidig.

PC-en kan legges helt flat.
PC-en kan legges helt flat. Vis mer


Skjermen har en hengsling som byr på ekstra motstand når den står i en naturlig 110 graders vinkel, for å ikke gi etter når man bruker berøringsskjermen.

Skjermen har meget god innsynsvinkel.
Skjermen har meget god innsynsvinkel. Vis mer


Alle tilkoblinger sitter på sidene, trukket lengst fra brukeren.

Det er ikke veldig mange tilkoblingsmuligheter, men nok for de fleste.
Det er ikke veldig mange tilkoblingsmuligheter, men nok for de fleste. Vis mer


To vifter transporterer luft ut og inn fra baksiden, for å gi lavere temperatur på alle berørte flater. Og ja, PC-en er relativt kjølig uansett belastning, og vifteaktiviteten er som regel svært lav ved normal, lett bruk. Selv på full rotasjon er ikke viftene spesielt bråkete, det er mer snakk om et jevnt sus uten høyfrekvente ulyder.

Undersiden. Legg merke til høyttalerne på sidene. De gir relativt god lyd, sammenlignet med mange andre ultrabooks. Luftinntak nederst.
Undersiden. Legg merke til høyttalerne på sidene. De gir relativt god lyd, sammenlignet med mange andre ultrabooks. Luftinntak nederst. Vis mer


Les også: Nå forsvinner denne PC-typen

Tastatur-trøbbel

Tastaturet er bakbelyst og meget fast og fint. Det avgir svært lite støy under bruk.

Likevel har vi en høne å plukke med Acer, og det gjelder tastaturets layout. For det første har det få taster, noe som betyr at hver tast har flere tegn. F-tastene har for eksempel blitt lagt på talltastene øverst, PrintScreen ligger på Å. Pipe-tegnet som normalt står til venstre for 1-tallet er flyttet ned ved siden av Caps Lock, men verst er at AltGr-tasten mangler helt. Skal du for eksempel få fram @-tegnet, må du nå holde nede ALT+CTRL og trykke på 2-tallet.

Tastaturoppsettet kunne vært bedre.
Tastaturoppsettet kunne vært bedre. Vis mer


Tastaturet krever med andre ord litt tilvenning, men vil aldri bli like brukervennlig på spesialtaster som et "normalt" tastatur.

Tastaturet er fast og fint, og avgir lite støy.
Tastaturet er fast og fint, og avgir lite støy. Vis mer


Pekeplaten har integrerte sensorer for venstre- og høyreklikk, og fungerer tilfredsstillende.

Den totale konstruksjonen som helhet virker meget solid og gjennomarbeidet. Vi får helt klart et solid premium-inntrykk av denne PC-en i nær sagt alle bauger og kanter.

Les også: Ikke gå i billig PC-fellene

Slik yter den

Premium-inntrykket fortsetter også under bruk. Fra vi skrur på maskinen til den er klar inne i Windows 8 går det knapt 8 sekunder, og det er noe av det raskeste vi har målt noen gang. Kun noen av Samsungs ultrabooker kan måle seg mot dette. Og ja - PC-en løser allslags oppgaver raskt og smertefritt. Vi fjernet prøveversjonen av sikkerhetspakka fra McAfee og ble enda mer fornøyd (man slipper uhøvelige sprettoppvinduer); som kjent har Windows 8 all den sikkerheten du trenger innebygd.

Windows Opplevelseindeks gir oss følgende indikasjoner på ytelsen. Her går skalaen fra 1,0 (tregest) til 9,9 (raskest):

Prosessor: 7,1
Minne: 5,9
Grafikk: 5,4
Spillgrafikk: 6,4
Primær harddisk: 8,4

Passmark PerformanceTest 8.0 gir oss mer kjøtt på benet, og i diagrammene under har vi sammenlignet ytelsestallene mot andre, relevante ultrabooks i samme klasse:

Prosessor:

Acer Aspire S7Som ventet ligger i7-ytelsen på denne PC-en helt i toppen sett i forhold til andre Ultrabooks. I praksis betyr det god ytelse i nær sagt alle relevante situasjoner, til alt fra kontoroppgaver til bilde- og videoprosessering.

Grafikk:

Acer Aspire S7Dette er ingen spill-PC, men grafikkytelsen holder i bøtter og spann til alt annet. Du kan selvfølgelig også spille litt eldre spill og enklere 2D-spill uten problemer. Alle PC-ene i diagrammet over har den integrerte Intel HD 4000-brikken som sitter i prosessoren, merk at Samsung har klart å skvise litt mer ytelse ut av den enn de andre, uten at vi tror dette er særlig merkbart i praksis.

Harddisk/SSD

Acer Aspire S7Hva skal man egentlig si? Ytelsen som oppnås ved å bruke to stk SSD-er i RAID0-oppsett er ekstrem, og det merkes i mange sammenhenger. Både lese- og skriveytelsen er i en helt annen liga enn hos konkurrentene. Merk også at skriveytelsen er kraftig forbedret i forhold til Aspire S5, som har et lignende oppsett.

Hva med batteritiden?

Vel, det er ett av få områder der denne maskinen kunne vært bedre. Vi klarte å skvise batteriet til å holde ut i 6,5 timer med minimal belastning. Under videoavspilling var det stopp etter 3 timer. 5 timer med variert bruk kan være oppnåelig, og det er litt under snittet i klassen:

Acer Aspire S7


Det som imidlertid bør imponere de fleste er at maskinen kan ligge i dvale i opptil 80 dager fra fulladet batteri før det går tomt. Det er sjelden kost på bærbare PC-er!

Konklusjon

Acer Aspire S7


Undertegnede har testet bærbare PC-er i en årrekke, og tror ikke jeg har blitt like imponert over en PC fra Acer siden jeg testet den første Centrino-PC-en fra selskapet for nesten 10 år siden. Det burde si det meste.

Kan du leve med mangel på AltGr-tast og middels god batteritid, får du en knakandes god ultrabook hvis du velger denne PC-en. Kanskje den aller beste akkurat nå.

Synes du 13.000 kroner er mye, bør du vurdere i5-utgaven med 128 GB SSD. Den yter ikke mye dårligere, og du får den i skrivende stund til under 10.000 kroner flere steder.

Flere ferske PC-tester

Testresultat

Acer Aspire S7-391-73514G25aws

Elegant, robust, tynn, lett, god og høyoppløst skjerm, lynrask oppstart, stillegående, ekstrem SSD-ytelse, lang standby-tid.

Tastaturoppsettet er ikke optimalt. Batteritiden kunne vært bedre.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer