Acronis TrueImage Home 2009

Med dette programmet installert kan du tillate deg nesten hva som helst - uten risiko.

Publisert
Sist oppdatert
Og hvis du skulle være i tvil; vi snakker her om et program som kan gjenopprette alt på egenhånd. Og det tar kun minutter.


Se for deg følgende scenario: Du har kjøpt ny PC. Alt fungerer optimalt, helt til du installerer de svært nyttige programmene du ble tipset om i eposten fra den omtenksomme, anonyme samaritanen med epostadressen payoffbills@zeifman.ca.

Til din store forbauselse begynner PC-en og nettet å gå tregere og tregere. Til slutt får du så mange popup-meldinger om virus, feilmeldinger og stabilitetsproblemer at din eneste redning blir å hente din stakkars datakyndige svoger Egil.

Nok en gang.

Når han endelig har fått bannet fra seg og er ferdig med å reinstallere alt, inkludert alle innstillingene, og omsider har fått gjenopprettet eposten og brukerfilene, tør du nesten ikke å åpne en eneste epost fra ukjent avsender, og i hvert fall ikke installere noe som helst som ser spennende og nyttig ut.

Enten du er den uheldige brukeren eller i praksis lever i svoger Egils verden, finnes det etter hvert ganske mange gode løsninger på problemene. Ett av dem som begynner å bli svært komplett, er det sikkerhetsselskapet Acronis som står bak.

TrueImage-løsningene fra Acronis har nemlig i flere år vært blant de mest brukte speilbildeprogrammene på markedet, og nå er den 12. versjonen lansert, og den har fått navnet TrueImage Home 2009.

Og hvis du skulle være i tvil; vi snakker her om et program som kan gjenopprette alt på egenhånd. Og det tar kun minutter.

Acronis TrueImage Home 2009


Alltid en trygg og oppdatert kopi

Programmet har mange funksjoner, viktigst er muligheten til å lage et såkalt "speilbilde" av partisjoner på harddisken din, lagre dette til en komprimert fil, med mulighet for å gjenopprette alt slik det var på tidspunktet speilbildet ble laget.

Programmet kan lage speilbilder mens Windows kjører - også mer eller mindre umerkbart i bakgrunnen til faste tidspunkt - mens du jobber, dersom du skulle ønske det.

Speilbildene kan enten være komplette, eller bare inneholde endringer siden forrige gang du laget speilbilde (incremental backups). Sistnevnte krever naturligvis mindre harddiskplass.

Les også: Slik gjør du Windows sikrere

Sikker sone

Speilbildefilen lagres enten til en annen harddisk, ledig partisjon (som ikke er med i speilbildet), CD, DVD, minneplugger, nettverksstasjoner eller til et skjult område på harddisken kalt "Secure Zone".

Sistnevnte er absolutt å anbefale, fordi speilbildefilene da blir beskyttet mot for eksempel virus eller utilsiktet sletting.

På vår test-PC (Intel Core 2 Duo E8400 3 GHz) tok det ca 10 minutter å lage et fullt speilbilde av en systempartisjon på 11 GB, til Secure Zone. Den inneholdt en "ren" Vista-installasjon uten tilleggsprogrammer. Den komprimerte speilbildefilen ble på rundt 5,5 GB.

Gjenopprettingen tok omtrent like lang tid.

En tilsvarende XP-installasjon ville imidlertid beslaglagt omtrent 1,5 GB, så hastigheten (og plassbehovet) bestemmes i stor grad også av hvilket operativsystem du bruker.

Når Windows ikke vil starte

Programmet har også et DOS-modus, som det svitsjer til automatisk dersom du skal gjenopprette den aktive systempartisjonen. Andre partisjoner kan gjenopprettes uten å forlate Windows. Du kan dessuten også lage en oppstartbar CD/DVD eller USB-minneplugg med DOS-versjonen av programmet på - og eventuelt også selve speilbildet hvis du har plass nok.

DOS-moduset har et tilnærmet likt grafisk grensesnitt som i Windows, og styres ved hjelp av mus. Du kan både skrive og lese til NTFS-partisjoner, CD/DVD, nettverk, samt eksterne lagringsenheter tilkoblet parallellport/USB2.0/Firewire, uten behov for ekstra drivere - selv om du opererer fra DOS.

Trygg utforsking av nye programmer

Har du først tatt i bruk Secure Zone kan du virkelig dra nytte av alle mulighetene som ligger i Acronis TrueImage. En av de mest spennende er Try & decide.

Acronis TrueImage Home 2009


Ved å sette PC-en i Try & Decide-modus jobber du som normalt, med ett unntak: alle endringer som skjer på systemet kan ved hjelp av et klikk med musen og en omstart reverseres, slik at du i praksis kan tillate deg å være like utforskende som før, uten at du behøver å kontakte svoger Egil dersom ting skulle begynne å floke seg. Er du sikker på at endringene er til de bedre, velger du ganske enkelt "Apply changes" fra samme meny. I løpet av sekunder er endringene flettet inn og varige.

I tillegg byr programmet blant annet på mulighet til å ta backup av systeminnstillinger og brukerfiler som epost, dokumenter, video og bilder.

Dermed skulle filene dine være rimelig trygge.

Og skulle du ønske å slette noe, kan TrueImage også renske opp i midlertidige filer i Windows, og sørge for sikker sletting av ting du ikke ønsker skal kunne gjenopprettes.

Les også: IT-sjefens drømmeprogram

Nye funksjoner

OK, det var en gjennomgang av de klassiske funksjonene i TrueImage. Versjon 2009 inneholder imidlertid flere interessante nyheter, i tillegg til forbedringer i de fleste eksisterende funksjonene.

For det første har programmet fått en etterlengtet overhaling i brukergrensesnittet, og er nå langt mer tidsriktig i utformingen. Det er også mer strømlinjeformet i forhold til funksjonaliteten, noe som blant annet materialiserer seg gjennom langt færre klikk og bekreftelser enn tidligere.

I kjølvannet av denne effektiviseringen introduseres blant annet "One-click protection", for å gjøre speilbildeprosessen så enkelt som mulig.

Nytt er også støtte for ZIP-komprimering av speilbildene og backup-filene. Det gjør det enklere å gjenopprette data uten å ha TrueImage installert, gjennom vanlige filpakkeprogrammer som WinZip og lignende. Merk at komplett systemgjenoppretting fra ZIP-filer foreløpig ikke er mulig.

En annen nyhet er fulltekst-søk. Har du installert Desktop Search fra Google eller Microsoft, kan du nå søke i speilbildene - ikke bare på filnavn, men også i innholdet i dokumenter og lignende.

Her ser du flere bilder av de forskjellige funksjonene:


Konklusjon

Dette er kanskje den mest komplette speilbilde- og sikkerhetskopiløsningen som er tilgjengelig for Windows-brukere, og er blitt et av våre absolutt største favoritter innen sjangeren.

Har du et enklere behov, og bare trenger speilbildefunksjonaliteten, bør du også sjekke ut gratisalternativet Paragon Drive Backup Express

For en full gjennomgang av funksjonene kan du se denne siden hos Acronis. Der kan du også laste ned en full funksjonell demoversjon av programmet.

En lisens koster 49,95 euro, og med dagens kurs tilsvarer det ca 412 kroner, mens oppgraderingen koster 29,95 euro.

Norsk distributør er for øvrig Intranet Drift

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer