Active@ Hard Disk Monitor

Med dette gratisverktøyet finner du ut om harddiskene dine er i form eller ikke.

Publisert
Sist oppdatert

En datamaskin består som du sikkert vet av en rekke forskjellige komponenter, og selv på moderne PC-er hender det at noe ryker av og til. Det er selvfølgelig kjedelig når dette skjer, men i de fleste tilfeller er det fullt mulig å bytte ut delen som har feilet.

Men mens de fleste komponenter ikke har noen større verdi enn det du må betale for den, er det en som så å si er uvurdelig - harddisken. Eller rettere sagt: det som finnes av data på selve disken.

Vi snakker for eksempel om uerstattelige bilder, dokumenter eller arbeid som tilsvarer tusener av timers jobb. Kloke folk tar derfor backup av de viktigste filene, men det er uansett kjedelig når harddisken plutselig dør.

Det kan derfor være smart å passe litt ekstra på diskene sine.

Sjekk temperaturen

For all del, harddisker klarer seg som regel fint på egenhånd, men det er et par ting du likevel kan passe på. Det første er driftstemperaturen, som normalt sett bør ligge mellom 25 og 50 grader celsius. Så en viss gjennomstrømming av luft i kabinettet er å anbefale.

Les også: Hold PC-en kjølig nok

Og du trenger ikke noe termometer for å finne ut om burde flytte harddisken eller sette inn en ekstra vifte. Moderne harddisker har nemlig innebygd temperatursensor, og det finnes en rekke forskjellige programmer som lar deg sjekke dette. En av våre favoritter er CPUID Hardware Monitor.

Men for harddisker finnes det også programvare som kan fortelle deg langt mer om harddiskens helse enn bare temperaturen.

Noe smart

Som med alt som har bevegelige deler er det en viss slitasje på harddisker, og det er ingen fasit for hvor lenge en disk faktisk holder før den bør byttes ut. Og selv om det hender at de bare dør helt plutselig, er det også mulig å registrere potensielle problemer tidlig nok til å kunne bytte den ut før den tar kvelden.

Derfor er så å si alle moderne harddisker utstyrt med sensorer og teknologi kalt S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology) slik at du ideelt sett kan varsles om når en disk er moden for pensjonering.

Et av programmene som kan lese av slike S.M.A.R.T.-verdier er Active@ Hard Disk Monitor.

Active@ Hard Disk Monitor


Dette smarte programmet kan du sette til å starte opp sammen med Windows slik at det ligger i bakgrunnen og overvåker en eller flere disker. Dersom temperaturen blir for høy, eller en S.M.A.R.T.-verdi overskrider en kritisk grense, kan programmet varsle deg med popup-meldinger eller ved å sende deg en e-post.

Det virkelig fine er at den i motsetning til de fleste andre slike applikasjoner gir oss mer enn bare kryptiske verdier - den gir oss også nemlig informasjon for hver S.M.A.R.T.-verdi (attribute) og om den er kritisk for diskens helse, ytelse eller bare gir relevante data (som temperatur, antall timer i drift og så videre).

Active@ Hard Disk MonitorHvis en av diskene i PC-en ikke er 100% kan det være en indikasjon på flere ting. Her må vi derfor først se på hvor problemet ligger.

Active@ Hard Disk MonitorHer vises verdiene og status - altså om verdiene er innenfor akseptable normaler. Verdiene går fra 253 til 1, hvorav 253 er best og 1 er verst. Men siden det er opp til fabrikanten å sette en startverdi, kan du også finne 200 eller 100 i stedet.

Hvis verdiene begynner å synke, altså bli "verre" kan det bety at harddisken begynner å bli sliten - men her må du også se an hvilken verdi det gjelder. I eksempelet over er ikke oppspinningstiden essensiell for at disken ellers skal fungere godt, og verdien (76) er langt unna den kritiske grenseverdien (11).

Men med tanke på eventuelle mekaniske problemer kan det være en fordel å holde et lite øye med denne disken. Dersom verdien fortsetter å falle er det en god indikasjon på at den har et problem - og at vi snarest bør vurdere fullstendig backup eller utskifting.

I tillegg til S.M.A.R.T.-overvåkningen kan Active@ Hard Disk Monitor gi deg detaljert informasjon om disken og dens partisjoner, pluss at den har et innebygd skanneprogram etter dårlige sektorer.

Vi har testet Active@ Hard Disk Monitor på PC-er med Windows XP, Home Server og Vista. Det fungerer på alle disse OS-ene, men programmet kan være litt kresen på hvilke kontrollere den støtter. Vi minner også om at S.M.A.R.T. må støttes av hovedkortet - noe faktisk de fleste hovedkort gjør - men det kan hende du må slå dette på i BIOS.

Så dersom du ikke får programmet til å virke kan du også sjekke ut andre applikasjoner som gjør mye av det samme. Vi nevner kjapt SpeedFan, CrystalDiskInfo og DiskCheckup fra PassMark.

Active@ Hard Disk Monitor er altså for kun for Windows, helt gratis og kan lastes ned herfra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer