Adaptec VideOh! DVD fra VHS til MPEG

Til tross for det noe fjollete navnet, er dette en ganske potent løsning for å overføre analog video til DVD eller andre digitale formater. Men litt kluss har det fremdeles lett for å bli.

Adaptec VideOh! DVD fra VHS til MPEG
Publisert
Sist oppdatert
Adaptec VideOh! DVD fra VHS til MPEG
Adaptec VideOh! DVD fra VHS til MPEG

Kombinasjonen tilpasset maskinvare og begrenset programvare kan være midt i blinken for de som vil ha det enkelt. Det er disse Adaptec henvender seg til med produktene i VideOh! serien, som omfatter flere forskjellige løsninger. Her har vi sett på DVD-løsningen, men det finnes flere andre løsgninger. Disse er enklere og begrenset til VCD og SVCD, eller mer avanserte med støtte for flere formater.


Installasjon

Pakken inneholder en ganske stor boks med innganger for video på forsiden, og USB og strømtilkobling på baksiden.

Installasjonen gikk helt greit på en "ren" PC som var vasket for det meste som hadde med videoredigering å gjøre. Men da vi prøvde å installere først, med flere andre redigeringsprogrammer og kodeker allerede installert, da virket ikke kommunikasjonen mellom programmene og maskinvaren.

Boksen er utstyrt med USB 2.0, men det står ikke noe sted om at dette er et krav for PCen den skal kobles til. Det står derimot at den er kompatibel med USB 1.1. Alle moderne PCer er jo utrustet med USB 2.0 uansett, og er din PC så gammel at den ikke har USB 2.0 er den sannsynligvis i svakeste laget for komfortabel DVD-brenning med tilhørende redigering.

Adaptec VideOh! DVD fra VHS til MPEG


Oppsettet var også litt forvirrende, siden lydinngangene på Adaptec-boksen ikke sto oppført som valgmulighet under Audio. Derimot sto lydkortet listet opp. Vi lurte da et øyeblikk på om vi måtte koble lydsignalet fra videomaskinen direkte på lydkortet, noe som ville gjøre lydinngangen på boksen meningsløse. En kort test bekreftet våre mistanker. Det var heller snakk om en snarvei ved tilpassingen av programvaren...

Overføring fra VHS til PC

Overføring til harddisk gikk greit i VCD og DVD, som er formatene som støttes. Dette er den anerkjente metoden hvis du skal gjøre mer omfattende redigering og bygge opp avanserte menyer. Dette er velkent stoff fra en rekke andre løsninger som bruker programvaren MyDVD fra Sonic kombinert med ShowBiz. Den følger med svært mange DVD-brennere for tiden.

Kvaliteten var som forventet utmerket, i denne sammenhengen er MPEG2 godt over det meste som finnes på VHS rundt i de tusen hjem, og det klarer seg svært ofte med VCD uten at det er snakk om merkbart kvalitetstap.

Men det vi var mest interessert i var overføring direkte til DVD, uten å ta veien om å lagre på harddisk først. Det er jo dette som er fristende for mange, å bare sette i gang og gjøre noe annet mens maskinene gjør jobben.

Adaptec VideOh! DVD fra VHS til MPEG


Tilsynelatende direkte

Vi hadde trodd at brenningen startet med det samme, og pågikk hele tiden, for så å avslutte med å skrive formatteringskoder, som ikke tar så veldig mange sekundene. Det er slik det f.eks. foregår med vårt rimelige TV-kort fra Leadtek og hos andre løsninger.

Men her var det stor aktivitet på harddisken under opptaket. Først etter at opptaket ble avsluttet, startet en del automatiske rutiner med etterarbeide og forberedelser, før selve brenningen tok til. Det hele tok vesentlig lenger tid enn på vårt rimelige TV-kort.

Men kvaliteten var det ikke noe å si på. Ingen antydning til avbrudd og "hikke", som rett som det er kan skje med løsninger som ikke bruker maskinvarebasert koding.

Men både manuell avslutning av opptak, samt påfølgende oppstart av resten av brenneprosessen var altså nødvendig. Selv om opptaket ble automatisk stoppet da det ikke var med video som gikk inn i boksen. Da fikk vi muligheten til å starte nytt opptak eller gå videre til organisering av brenning, som altså gikk av seg selv til platen var ferdig.

Redigering av brent DVD

Plater som er laget i OpenDVD-format kan redigeres i etterkant. Du kan forandre titler, trimme klipp, legge til nye kapitler osv. Sonic MyDVD støtter dette.

Men dette er i praksis begrenset til å rette opp store blundere, som feil i titler osv. Det er ikke noen god ide å forsøke å redigere noe særlig på klipp som allerede er brent på DVD, bygge opp menyer osv. Det tar så lang tid, og er heller ikke så fleksibelt. Spesielt trimming av klipp er vanskelig å få nøyaktig med denne programvaren. Selv om tiden er oppgitt helt ned i de enkelte bilder (frames), så er det ikke mulig å manøvrere så nøyaktig.

Adaptec VideOh! DVD fra VHS til MPEG


Derfor er det absolutt å anbefale å overføre slikt materiale til harddisk først, så gjøre all redingering og menybygging, så brenne til slutt. Det tar mye kortere tid og er en langt mer komfortabel prosess.

Kompatibilitet?

Maskinvaren fungerer ikke for oppptak med andre progammer enn MyDVD. Heller ikke med redigeringsprogrammet ShowBiz som følger med. Filene som lagres på harddisken er derimot kompatible, og kan brukes i alle programmer som håndterer MPEG2.

Konklusjon

Opptakskvaliteten er meget god, redigeringsverktøyet er enkelt, men du kan lage helt kurante DVDer av det du har liggende på VHS.

Men man kommer ikke utenom at å lage DVD med meningsfylte menyer som er underholdene å se på - det tar tid og krever sitt av brukeren. Men vil du greie deg med en fort & gæli-løsning, så får du det også her.

Vi lånte pakken hos Komplett.

[Ugjyldig objekt (debatt)]
Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer