Adaptec VideOh!CD fra VHS til VCD

Har har vi hatt en annen løsning fra Adaptec på testbenken, denne gang begrenset til å støtte VCD. Er det tilstrekkelig for å beholde VHS-kvalitet?

Publisert
Sist oppdatert
Adaptec VideOh!CD fra VHS til VCD
Adaptec VideOh!CD fra VHS til VCD
Adaptec VideOh!CD fra VHS til VCD


VCD (VideoCD) fra VHS er jo ikke noe teknisk høydepunkt, men det er praktisk. Mange VHS-opptak kommer helt til sin rett på VCD. Dette formatet er komprimert med MPEG-1, og oppløsningen er på 352 x 288 punkter. Men det ser faktisk bedre ut på TV enn på papiret...

Ut av esken

Vi har nok en gang med en liten boks i en alt for stor eske å gjøre. Boksen er litt større enn en kortstokk, og har innganger for video og lyd i den ene enden og USB-utgang i den andre enden.

Det følger med USB-kabel og overgang fra phono til stereo minijack for lyd. Men en 3-leders kabel for video og stereo lyd må du kjøpe ekstra.

Her er det USB 1.1 som gjelder, men denne tidlige utgaven av standarden er nå en del av USB 2.0 spesifikasjonen. Derfor vil i praksis alle typer USB-porter støttes.

Maskinkravene er ikke så store som når du skal jobbe med DVD, her klarer du deg fint med en middels rask PC. Adaptec anbefaler bare en 800 MHz prosessor eller høyere.

Pakken inneholder også en liten bruksanvisning som er på 5 språk, men ingen av dem er skandinaviske.

Installasjon og bruk

Installasjonen gikk helt smertefritt, og drivere ble oppdaget og installert fra CD ved tilkobling.

Programvaren består av et AVCapture program for overføringen og MyDVD for redigering og brenning.

Det er ikke mulig å overføre video rett i Capture-delen av MyDVD, selve maskinvaren blir ikke støttet. Derfor må du overføre med AVCapture og lagre filen. Så starter du MyDVD og redigerer og brenner derfra.

Adaptec VideOh!CD fra VHS til VCD


AVCapture er et meget enkelt program. Det er ikke mange valgmuligheter, men vi fant en innstilling som vi ikke har sett andre steder: 60Hz PAL fra NTSC bånd! Det er dette du får hvis du spiller av en NTSC tape kjøpt i USA på en PAL-VHS maskin som støtter NTSC-avspilling. Dermed måtte vi selvsagt teste noen av våre amerikanske overharry-videoer med diverse bizarre motorsporter, som monster trucker og TopFuel Dragracing. Det fungerte aldeles utmerket!

Adaptec VideOh!CD fra VHS til VCD


Vanlig PAL fungerte også helt glimrende. Boksen ga et stabilt og fint bilde, med etter forholdene helt kurant lyd.

Adaptec VideOh!CD fra VHS til VCD


Redigering i MyDVD/ShowBiz har vi omtalt tidligere, dette er jo svært utbredte programmer som følger med de fleste DVD-brennere. Det er svært enkelt i bruk og har de grunnleggende funksjonene som redigering, overganger, effekter og teksting.

Til slutt brenner man VCD, som kan spilles av i de aller fleste DVD-spillere og PCer.

Kompatibilitet

Vi sjekket både Windows Movie Maker og Nero, og begge programmene oppdaget Adaptec-boksen og kunne ta opp bilde og lyd fra denne. Med Nero hadde vi store problemer med å få bilde og lyd synkront, en oppgradering her vil muligens ordne dette.

Konklusjon

Hvis originalmaterialet er VHS, så er det enklere, billigere og raskere å lage VCD enn DVD. Denne løsningene fra Adaptec klarer jobben med glans, og vi gir en ekstra bonus for støtte til NTSC-kasetter spilt av på PAL-spiller. Nå kan vi endelig få overført disse kassettene til et mer kurant format...

Prisen ligger på i overkant av 700 kroner, og du får pakken hos Komplett, som lånte oss denne til test.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer