Adeona - sporer opp laptopen

Å bli frastjålet den bærbare er marerittet for mange, men nå øker sjansen til å få den tilbake.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen som liker tjuveradder - kanskje bortsett fra tjuveraddens heler, kjæreste eller gamle mor - så i de tilfellene der du faktisk blir frastålet en verdisak kan du på ingen måte trøste deg med at den gikk til noen du bryr deg om.

Når vi har mulighet for det gjør vi derfor vårt beste for å forhindre tyverier, og ikke minst av våre dyrebare bærbare datamaskiner - det er jo i mange tilfeller også verdifulle eller i verste fall uerstattelige data som ligger der. Et gratisalternativ heter Adeona.

Fra skolebenken

Adeona begynte som - og er fremdeles - et nokså idealistisk universitetsprosjekt der målet var å nettopp teste teknikker for å spore bortførte datamaskiner. Kort fortalt består programvaren av en klient som ligger i bakgrunnen og med litt ujevne mellomrom samler og sender informasjon som intern og ekstern IP-adresse, nettverksinformasjon, navn på aksesspunkt og så videre. Dette kan i mange tilfeller fortelle nokså nøyaktig hvor datamaskinen befinner seg.

Adeona - sporer opp laptopen


Verktøy som GeoIP og WiGLE kan brukes til å spore IP-adresser og finne trådløse aksesspunkt.

>> Les også : WiGLE - her er nettverkene

I det klienten installeres på et system genereres en nøkkel som eieren kan ta med seg på en minnepinne eller lignende. Eieren kan deretter bruke denne nøkkelen i kombinasjon med sitt passord for å få tilgang på dataene. I følge Adeonas utviklere er dataene på serveren kryptert og ikke tilgjengelig for noen tredjepart.

Tyv: Det er ingen hemmelighet at alle hackere og skurker bruker hettegenser når de sitter foran datamaskinen.
Tyv: Det er ingen hemmelighet at alle hackere og skurker bruker hettegenser når de sitter foran datamaskinen. Vis mer

Selv om det er flere andre lignende løsninger på dette feltet liker vi spesielt at det er basert på åpen kildekode og ikke minst at det er gratis.


At det er tilgjengelig for Linux og Mac OS X i tillegg til Windows er også et stort pluss. Faktisk kan Mac-versjonen også bruke Apple iBook MacBook (skulle det selvfølgelig være) sitt innebygde webkamera og isightcapture for å ta bilder av skurken i tillegg.

Utviklerne hinter også om at en versjon for iPhone og Windows Mobile er på trappene.

Hvor smart er tyven?

Hvor virkningsfullt et slikt program kommer selvfølgelig helt an på hva kjeltringen gjør med datamaskinen etter å ha begått ugjerningen. Dersom han/hun er relativt oppvakt og smart nok til å slette operativsystemet eller finne og avinstallere sporingsprogramvare har selvfølgelig ikke Adeona noe å stille opp med, spesielt fordi det ikke er lagt vekt på en "usynlig" installasjon i denne versjonen av programmet.

I Windows-versjonen opprettes for eksempel både en mappe og oppføring i hurtigstartmenyen (sistnevnte kan du i det minste med fordel fjerne), og AdeonaClientService går som en Tjeneste.

Likevel er det faktisk de færreste kjeltringer som har "mesterhjernen" som kallenavn. Og de som har det stjeler nok ikke en og en laptop...

At det i stedet er en slik type som har vært på ferde er derfor slett ikke så usannsynlig.

Adeona - sporer opp laptopen

Det at Adeona er relativt lett å oppdage og fjerne er for øvrig noe utviklerne ser for seg kan blir gjort noe med i en fremdig versjon. I tillegg vil det være mulig å utvide funksjonaliteten til å kunne sende enkle kommandoer til den stjålne datamaskinen, for eksempel for å slette sensitive data.


Adeona kan uansett altså gjøre litt nytte for seg, og skulle det være slik at du klarer å oppspore datamaskinen din er det bare å krysse fingrene og håpe at onkel politi er like interessert i å fakke gjerningsmannen som deg.

Selve programmet og informasjon om installasjon og bruk kan du uansett få på denne siden.

Andre alternativer

Ved et par tidligere anledninger har vi sett på noen verktøy som kan brukes. For eksempel finnes det programmer som setter av en alarm hvis noen skulle prøve å naske med seg laptopen.

I tillegg finnes det tjenester som kan hjelpe deg dersom den bærbare (eller for så vidt stasjonære) datamaskinen din blir rappet, ved å sende deg informasjon som kan hjelpe deg spore tyven. En slik (gratis) løsning er LaptopLock, men siden vi skrev om det i fjor har det ikke vært noe mer utvikling av det programmet. Det er også fremdeles kun for Windows.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer