Adobe AIR

Du har kanskje hørt om det, men vet du egentlig hva det er?

Publisert
Sist oppdatert

Du kan nesten ikke ha unngått å høre om Adobe Systems - selskapet bak blant annet Photoshop, Premiere og det mer eller mindre elskede PDF-formatet. I tillegg kan det hende Acrobat, InDesign eller Illustrator får det til å ringe i en viss bjelle.

Adobe har altså en del jern i ilden, og selv om noen av disse jernene er anskaffet via oppkjøp (som Flash, ColdFusion og Dreamweaver) er det ikke til å legge skjul på at Adobe har klart å utvikle en del populær programvare.

Og det er nå noe annet nytt fra Adobe som holder på å bli populært - AIR.

Adobe AIR


På nett uten nettleser

AIR står for Adobe Integrated Runtime (så Adobe AIR blir litt "en eske fyrstikkeske") og er en plattform eller rammeverk for å lage og kjøre programmer på en datamaskin - litt i likhet med .NET og Java.

Tanken bak AIR er å gjøre det mulig å flytte funksjonalitet fra nettleseren til små programmer som kjører rett på operativsystemets Skrivebord (Desktop). AIR er derfor i stor grad bygd på eksisterende webteknologi som Flash (tilhører også Adobe) og HTML i tillegg til PDF-teknologi, men er altså ikke avhengig av å bli kjørt i en nettleser.

AIR er i teorien plattformuavhengig, det vil si at en AIR-applikasjon kan kjøres på et hvilket som helts system som har AIR installert, uavhengig av operativsystem. Per i dag er dette en sannhet med modifikasjoner, siden AIR for Linux ikke er ferdigstilt - men planen er altså at utvikleren ikke skal behøve å lage et program flere ganger - på AIR skal det kjøre likt på Windows, Mac OS og Linux.

Men for at det skal skje må AIR til gjengjeld først installeres på alle datamaskinene det skal kjøres på, og deretter kommer programmene oppå der igjen. Ikke like enkelt som å åpne et nettleservindu altså.

På den annen side er det langt mer elegant, og utvikleren er ikke begrenset av ressursene en nettleser har til rådighet. Det betyr for eksempel bedre offline-funksjonalitet og bedre integrasjon mellom nettjenesten og din egen PC.

Verd å sjekke ut

AIR har altså vært på banen i noen måneder, og som et resultat av det har det begynt å dukke opp en rekke mer eller mindre nyttige applikasjoner. Her er fem AIRapps som kan være verd en titt.

Adobe AIR


Google ReadAir
Dette er AIR-versjonen av den eminente Google Reader, som du kan lese mer om i denne artikkelen.
Finnes her

Twhirl
Dersom mikroblogging via Twitter, Pownce, Friendfeed eller whatever er din greie så går det kjapt med denne på Skrivebordet ditt.
www.twhirl.org

DestroyFlickr
Denne applikasjonen ødelegger egentlig ingenting, den gir deg bare - i beste AIR-ånd - en enkel og elegant måte å bruke Flickr på.
Last ned

eBay Desktop
Auksjonstjenesten eBay er populær, og snuser du mye rundt på jakt etter alskens skrot uvurdelige gjenstander kan eBay Desktop gjøre det hele enda enklere.
Lenke

Adobe AIR


Finetune Desktop
Vi er fremdeles ikke helt fornøyd med lyden på Finetune, men det er ikke lett å bli for sur på noe som tross alt er gratis. Og så har de nå fått denne AIR-applikasjonen da.
Her

Flere applikasjoner kan du lett finne ved å søke, eller ta turen innom for eksempel freshAIRapps.com.

Husk at du altså må installere AIR på din datamaskin før du kan ta i bruk noen av disse programmene. AIR finner du på Adobe Systems' hjemmesider. Potensielle utviklere kan finne mer informasjon her eller på freshAIRapps.com. Blant mange andre sider.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer