Adobe klar med Creative Cloud

Og nå leier du bare programmene.

Heretter må du belage deg på å betale månedsleie for Photoshop og de øvrige programmene i Creative Cloud.
Heretter må du belage deg på å betale månedsleie for Photoshop og de øvrige programmene i Creative Cloud. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Adobe har nettopp lansert sin ferske Creative Cloud-suite, som inneholder en rekke programmer knyttet til grafikk-, bilde- og videobehandling (over 30), inkludert helt ny Photoshop, Premiere og Lightroom. Og selv om programmene introduserer en rekke nye funksjoner, er det først og fremst prismodellen som har fått den største oppmerksomhten foreløpig.

Les også: Dette gratisprogrammet er dårlig nytt for Photoshop

Leie, ikke eie

For i motsetning til tidligere utgaver av Adobes suiter, er det ikke lenger mulig å kjøpe programmene. Heretter leier du dem. En slik leieløsning ble introdusert første gang for 9 måneder siden, med Creative Suite 6, og har ifølge Adobe blitt en stor suksess - med mer enn 500.000 abonnenter. Forskjellen er at Creative Suite 6 - og enkeltprogrammer, kunne kjøpes for en engangssum.

Engangssummene har imidlertid vært høye, og dette har vært en medvirkende årsak til at Photoshop, Premiere og de andre CS-programmene har vært blant de aller mest piratkopierte på markedet. Ved å gå over til en abonnementsløsning, håper Adobe at piratandelen vil gå ned.

Ifølge nettstedet Mashable hevder Adobe at leieløsningen som ble introdusert med forgjengeren CS6 har blitt spesielt populært i områder der piratkopieringen har vært ekstremt høy, som i Polen.

Som Creative Cloud-bruker får du 20 GB nettlagring inkludert i abonnementet.
Som Creative Cloud-bruker får du 20 GB nettlagring inkludert i abonnementet. Vis mer


Hvordan?

Programmene i den nye Creative Cloud-suiten installeres og kjøres som vanlige Windows- og Mac-programmer, men hver gang de starter foretas en sjekk mot Adobes servere om man har gyldig abonnement.

Adobe Creative Cloud blir tilgjengelig i juni. Et enkeltprogram koster 200 kroner å leie pr måned, mens hele suiten koster 487 kroner og 50 øre. Da får du samtidig 20 GB lagringsplass i nettskyen. Studenter og lærere kan få rabatter. Du finner mer informasjon hos Adobe.

Adobe lover at de vil fortsette å selge CS6-programmene til dem som ønsker å betale en engangssum for å eie programmene, men disse vil kun bli feilrettet og ikke bli oppdatert med nye funksjoner.

Les også: Utrolig forvandling av svart-hvitt-bilder

Ny trend

Også Microsoft har introdusert en abonnementsløsning for sin nye Office-pakke, kalt Office 365. Det kan du lese mer om her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer