Adobe med ny Photoshop Elements-versjon

Lar deg skreddersy profilbilde og coverbilde på Facebook.

KLIPP OG LIM: En av de nye funksjonene i Photoshop Elements 13 lar deg lime inn personer fra et annet bilde der programmet automatisk matcher lyssetting og kontrast. Foto: ADOBE
KLIPP OG LIM: En av de nye funksjonene i Photoshop Elements 13 lar deg lime inn personer fra et annet bilde der programmet automatisk matcher lyssetting og kontrast. Foto: ADOBE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I februar neste år er det 25 år siden Photoshop så dagens lys; programmet som for mange er ensbetydende med bilderedigering.

Utallige versjoner har kommet siden den gang, men i 1996 slapp Adobe for første gang en lettvekterutgave ment for vanlige brukere – Photoshop 4 LE, som kostet vesentlig mindre enn fullversjonen.

Dette programmet ble senere døpt om til Photoshop Elements og er nå nettopp lansert i versjon 13 (egentlig den 15. utgivelsen inkludert Photoshop 4 LE og Photoshop 5 LE).

Les også: 10 gratis Photoshop-alternativer

Dette er nytt

Forgjengeren, Photoshop Elements 12, ble gitt ut høsten 2013. I årets utgave er følgende blant nyhetene:

Adobe med ny Photoshop Elements-versjon
3D-EFFEKT: Photoshop Elements inneholder guider til hvordan du gjør mye rart med bildene – som denne 3D-effekten.
3D-EFFEKT: Photoshop Elements inneholder guider til hvordan du gjør mye rart med bildene – som denne 3D-effekten. Vis mer


  • Facebook-profilbilde/coverbilde – Den nye funksjonen lar deg lage et profilbilde og coverbilde som passer sammen; for eksempel der du bruker en bit av det store bildet som profilbilde.
  • Photomerge compose – Denne funksjonen lar deg på en enkel måte klippe elementer fra ett bilde og sette på et annet. Photoshop hjelper automatisk til med lyssetting og kontrast slik at det ser mer ekte ut.
  • Forslag til beskjæring – Elements foreslår automatisk fire forskjellige versjoner av bildet med ulik beskjæring.
  • Forbedret lysbildeshow – Funksjonen lar deg lage lysbildeshow av bildene du har tatt, og det er også mulig å dele dem som filmklipp på Facebook.
  • Flere guider – En kjekk mulighet i Photoshop Elements er guide-funksjonen, som geleider deg gjennom hva du må gjøre for å oppnå ulike effekter. Nå er det blitt flere guider, blant annet om hvordan du kan beholde én farge i bildet mens resten blir sort/hvitt.

Ny Premiere Elements

Også Premiere Elements har kommet i ny versjon. Premiere er Adobes program for videoredigering, og den nye versjonen har blant annet en ny bildestabilisator-funksjon som gjør videoklippene mer stødige, nye drama-effekter og nye automatiske funksjoner for å gjøre det lettere å lage videoer uten å måtte dra i alt for mange spaker selv.

Begge programmene er tilgjengelige både for Windows og OS X og koster snaue 800 kroner hver for seg, eller 1175 kroner samlet fra Adobes nettsider, men finnes ikke i prøveversjoner slik de gjorde tidligere. De nye utgavene har heller ikke norsk språk.

Oppdatert: Vi har fått en henvendelse fra Adobe om at de tilbyr 30-dagers prøveversjoner, og at nettsidene vil oppdateres slik at det blir lettere å finne dem. Lenkene har du her:

Photoshop Elements
Premiere Elements

Mer informasjon får du hos Adobe, der du også kan se videoklipp av noen av de nye funksjonene.

PS! Versjonen som ligger i Mac App Store er i skrivende stund den gamle (versjon 12).

Les også: Pixlr lansert for Mac og Windows

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer