Adobe Photoshop Album: Praktisk bildekatalog

Med dette programmer kan du finne, holde oversikt over, sette sammen og dele dine digitale bilder. Meget brukervennelig er det også!

Alle bildene sortert kronologisk. Klikk for større utgave.
Alle bildene sortert kronologisk. Klikk for større utgave. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange har prøvd å lage ett program som holder styr på dine digitale bilder, kan redigere og katalogisere dem, samt gjør det lettere å finne frem. Photoshop Album tar alle disse funksjonene og samler dem i ett meget brukervennlig og rimelig program, og vi er overrasket over hvor godt det hele fungerer.

Mange databrukere som har gått over til digitale bilder har etter hvert fått en stor mengde fotografier på sin harddisk. Det er klart at det ikke holder meg Windows Explorer i lengden, og selv gode programmer som ACDSee er ikke nødvendigvis tilfredsstillende.

Full kontroll

I det du starter Photoshop Album, får du mulighet til å bli veiledet gjennom hele prosessen, fra å importere bilder, redigere dem frem til å dele dem ut på Internett eller lage et komplett album.

Du kan legge inn bilder i programmet rett fra en CD, skanner eller digitalt kamera, og du kan selvsagt også manuelt finne frem til kataloger på din harddisk der bildene ligger – eller la programmet søke selv. Bildene dukker opp som miniatyrer i hovedvinduet, og programmet leser samtidig når bildene er tatt og setter dem opp i kronografisk rekkefølge. En timeline øverst lar deg velge hvilke tidsperioder som skal vises.

Her kan du foreta enkel redigering av bildet. Klikk for større utgave.
Her kan du foreta enkel redigering av bildet. Klikk for større utgave. Vis mer


Neste steg er å tagge bildene, altså markere dem slik at det blir betydelig lettere å finne frem etter hvert. Det finnes flere tag-kategorier – familie, venner, steder, hendelser og så videre. Du kan naturligvis også legge inn dine egne kategorier. Å tagge bildene er latterlig enkelt: Det eneste du trenger å gjøre er å dra musen fra taggen til bildet, og bildet blir automatisk markert, og tilhører da én eller flere kategorier. Hvis du kun vil vise de bildene som tilhører en kategori, er det bare å klikke på riktig symbol.

Det finnes også andre måter å søke etter biler på. For eksempel – du kan velge ett enkelt bilde, og programmet finner automatisk alle bildene med lignende farger. Et utendørs bilde med blå himmel blir raskt assosiert med lignende fotografier, og det fungerer ypperlig.

Enkel redigering

Videre er det svært lett å jobbe med enkeltbilder. Du kan lese meget detaljert info om hvert bilde, inkludert hvilket kamera det ble tatt med, tid og dato, fargedetaljer og mye mer. Du kan også legge inn notater eller lyd til hvert enkelt bilde.

Innebygd i programmet finnes det flere muligheter for å fikse bildene. Med ett klikk kan du justere fargebalansen, kontrast eller gjøre bildet skarpere, men det mest imponerende er funksjonen som fjerner røde øyne. Det fungerer faktisk veldig bra.

Det som er viktig er at endringene du gjør påvirker ikke originalbildene, programmet lager nemlig et redigert kopi. På denne måten er det ingen fare for at du tilfeldigvis ødelegger originalene.

For mer avansert redigering finnes det en knapp som tar deg rett til fullversjonen av Photoshop eller Photoshop Elements.

Del med venner

Det er enkelt å lage en presentasjon. Klikk for større utgave.
Det er enkelt å lage en presentasjon. Klikk for større utgave. Vis mer


De ferdige bildene kan vises frem på mange forskjellige måter. Photoshop Album kan for eksempel lage en PDF-fil som viser bildene som et slideshow, der du kan legge inn lyd, diverse overgangseffekter og lignende. Du kan også lage et kalender, postkort eller brenne bildene til en CD. Alt dette krever kun få klikk og gjøres via praktiske hjelpeverktøy. Det finnes også snarveier til å legge ut bildene på Internett eller bestille profesjonelle utskrifter.

Helhetsinntrykket er nesten bare positivt. Det som er svært viktig er at programmet er raskt. Selv om du jobber med hundrevis av bilder, tar det bare sekunder å finne frem og hente de riktige bildene eller scrolle gjennom katalogene. Søkemulighetene fungerer glimrende, og Photoshop Album gir deg virkelig mange muligheter til å markere bildene slik du ønsker det. Redigeringsmulighetene er begrenset til det grunnleggende, men det er heller ikke noen redigeringsprogram vi snakker om her. Og viktigst av alt, det hele er svært brukervennlig.

Det finnes diverse programmer som har lignende muligheter, men ingen som er så gjennomført og komplett som Photoshop Album. Det er litt synd at det foreløpig ikke finnes i norsk versjon, men det er omtrent det eneste negative vi har å si. Prisen er heller ikke avskrekkende: ca. 450 kroner inkl. moms.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer