Adobe Photoshop Elements 10

Lillebroren til Photoshop har kommet i ny versjon - hva er nytt?

Adobe Photoshop Elements 10
Publisert
Sist oppdatert

I dag tar mange av oss flere bilder i løpet av en uke enn besteforeldrene våre tok i løpet av et helt liv. Da blir det mange flere bra bilder, men også et svimlende antall dårlige og helt ubrukelige bilder.

Men med gode verktøy kan du få mange tvilsomme bilder til å bli fine, og de som allerede er fine til å bli fantastiske. Hvis du altså kan bruke verktøyet.

Det er her Elements-versjonene til Adobe kommer inn i bildet, bokstavelig talt. Der hvor proffene bruker Photoshop kombinert med egen kunnskap og erfaring tilbyr Photoshop Elements ferdige behandlingstilbud for bildepasienter med forskjellige lidelser.

I forrige versjon bød Adobe på et par revolusjonerende nye grep, vi snakker om redigeringsmuligheter som nærmet seg trolldom.

Det ene var sletteverktøyet som blandet inn smarte kopier av nærliggende elementer og mønstre i bakgrunnen i stedet for å etterlate et tomt hull. Fjernet du en gjenstand på en gressplen, ble gjenstanden erstattet med plen.

Den andre var muligheten for å hente inn elementer, typisk hoder, fra gruppebilder og legge dem inn i andre gruppebilder fra samme serie. Dermed kunne du ta et knippe gruppebilder, og på en latterlig enkel måte erstatte hodene til de som blunket eller skar grimaser med hoder fra andre bilder i serien, hvor de tok seg mer fordelaktig ut.

Bare disse to egenskapene var verdt prisen for mange.

Nytt i versjon 10

I versjon 10 er det ingen like revolusjonerende nyheter, men en videreutvikling av brukervennligheten rundt både redigering og bruken av bilder:

 • Bytte ut bakgrunn i portretter,
 • "Male" effekter på elementer i bildet,
 • Simulere variasjoner i dybdeskarpheten for å trekke fram hovedmotivet,
 • Enkelt endre farger på utvalgte områder
 • Legge tekst i fritt definerte kurver, gjerne rundt objekter
 • Hjelp til beskjæring av bilder ved hjelp av tredelingsprinsippet og det gylne snitt
 • Mange nye effekter og maler

 • Søke i bildekatalogen etter objekter i valgt bilde
 • Tagge venner automatisk etter vennelista i Facebook
 • Søke og organisering i bildekatalogen, finne like og nesten like bilder, laste opp til Facebook, Twitter og Linkedin osv.
 • Redigeringsmoduset er velkjent for alle brukere av både Photoshop fullversjon og Elements.
  Redigeringsmoduset er velkjent for alle brukere av både Photoshop fullversjon og Elements. Vis mer


  Tungdrevet


  Da vi testet Photoshop Elements 9 var det påtagelig at de nye avanserte mulighetene hadde sin pris. Uten en over middels rask PC med mye minne var det mye venting, og vi fikk stadig feilmeldinger om at det var for lite minne.

  I versjon 10 har ikke kravene blitt mindre, og da vi testet på 64-bits Windows har vi ikke sett en eneste feilmelding. Men selv om vi har brukt nye, kraftige maskiner med de nyeste Intel eller AMD-prosessorene og SSD så er det tungt å dra rundt når det skal analyseres mange og store bilder.

  Les også: Nå kan du leie Photoshop

  Verdt å oppgradere?

  Om det er verdt å oppgradere er vanskelig å si. Vi ble ikke umiddelbart overbevist, siden det ikke er noen store nyvinninger sammenlignet med forrige versjon.

  Men det er mange forbedringer rundt omkring, både når det gjelder tilretteleggelsen av redigerings- og organiseringsverktøyene.

  Vi likte spesielt godt simuleringen av dybdeskarphet:

  Adobe Photoshop Elements 10
  Det øverste bildet er originalen. I det underste bildet har vi simulert redusert dydeskarphet med verktøyet i Elememts 10 Foto: Brynjulf Blix
  Det øverste bildet er originalen. I det underste bildet har vi simulert redusert dydeskarphet med verktøyet i Elememts 10 Foto: Brynjulf Blix Vis mer
  Har du en eldre versjon enn Elements 9 vil vi ikke nøle med å anbefale denne versjonen, og har du ikke noen variant av Photoshop i det hele tatt er det bare å trå til.

  Er du usikker kan du laste ned en prøveversjon fra Adobe, den finner du her.

  Programvaren er tilgjengelig i de store nettbutikkene, og vi har sett den fra rundt 700 kroner og oppover (full versjon, Mac og Windows)

  Les også: 10 Gratis Photoshop-alternativer

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer