Azov

Advarer: Kan slette alt

Ny skadevare bekymrer, men «ingen» vet hva motivasjonen til gruppen bak er.

AZOV: Sikkerhetseksperter advarer mot en ny skadevare som kan slette alt på PC-en din. Foto: Antonio Guillem / Shutterstock / NTB
AZOV: Sikkerhetseksperter advarer mot en ny skadevare som kan slette alt på PC-en din. Foto: Antonio Guillem / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

For noen år siden var det WannaCry-viruset som skapte fryktbølger over hele verden. Nå er det oppdaget en ny skadevare som kan ta full kontroll over infiserte PC-er.

Flere datasikkerhetsselskaper, deriblant Check Point, advarer mot den nye skadevaren, kalt «Azov løsepengevirus», som først ble antatt å være et nytt løsepengevirus.

Pål Aaserudseter er sikkerhetsarkitekt i Check Point Norge. Foto: Check Pount Norge
Pål Aaserudseter er sikkerhetsarkitekt i Check Point Norge. Foto: Check Pount Norge Vis mer

Dog viser det seg at Azov i stedet er en såkalt wiper som kan fjerne all data på PC-er den har infisert.

- Ofre som er blitt infisert vil ikke ha noen måte å gjenopprette filene sine på, og bør installere Windows på nytt for å være trygge. I tillegg kan det være lurt å tilbakestille passord til e-postkontoer, nettbank og andre steder med sensitiv informasjon – i tilfelle det også er installert annen skadelig programvare, noe som ofte er en konsekvens av å benytte piratkopiert programvare, sier Pål Aaserudseter, sikkerhetsarkitekt i Check Point Norge, i en pressemelding.

Det flere sikkerhetsforskere nå stiller spørsmål om, er hva som er motivasjonen til gruppen bak Azov. Så langt er det ingen tegn til at nettverksaktivitet, at skadevaren henter ut data eller at gruppen har et pengemotiv.

- Det er uklart hvorfor disse trusselaktørene bruker penger på å distribuere en Wiper. Det kan hende at det skal dekke over noe annet ondsinnet, eller at de bare et ute etter å «trolle», sier Aaserudseter.

Dersom PC-en din blir rammet av Azov, kan all data bli slettet og du blir nødt til å installere Windows på nytt, advarer selskapet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer