Kaspersky

Advarer mot antivirus

Tyske sikkerhetsmyndigheter frykter hackerangrep.

KASPERSKY: Antivirusselskapet er ett av Russlands mest kjente selskap. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov/NTB
KASPERSKY: Antivirusselskapet er ett av Russlands mest kjente selskap. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tysklands nettsikkerhetstjeneste, BSI, advarer denne uka brukere av det russiske antivirusprogrammet Kaspersky Lab, skriver Reuters. Kaspersky er tilgjengelig på plattformer som Windows, macOS, iOS og Android.

Ifølge BSI utgjør antivirusselskapet en betydelig sikkerhetsrisiko for mulige hackerangrep, og byrået sier ifølge Reuters at Kaspersky kan bli tvunget av russiske myndigheteter til å angripe IT-systemer i utlandet, eller at selskapets teknologi kan bli brukt til kyberangrep uten selskapets viten.

I en uttalelse sier Kaspersky at de er et privat selskap som ikke har noen bånd til russiske myndigheter, samtidig som de omtaler BSIs utspill som politisk motivert.

Antivirusselskapet skal også ha vært i kontakt med BSI for å diskutere sistnevntes offentlige advarsel.

Høy risiko

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) uttaler til DinSide at kyberrisikoen mot Norge er høy, men at de ikke har vurdert Kaspersky spesielt.

– NSM har ikke vurdert Kaspersky spesielt, men cyberrisikoen mot Norge er høy, og vi anbefaler alle virksomheter å ta det i betraktning når de bruker programvare, skriver Herman Hatløy Ringstad, rådiger i NSM, i en e-post til DinSide.

Han legger til:

– Det å bruke russiskstyrt programvare kan medføre at man får bakdører inn i systemene sine.

Kritiseres

Nettstedet Vice skriver at både Kaspersky og toppsjefen i selskapet, Eugene Kaspersky, er blitt kritisert for sine angivelig tette bånd til russiske myndigheter, og toppsjefen er også blitt kritisert for Twitter-meldinger han har lagt ut der han blant annet skriver at forhandlingene mellom Ukraina og Russland ender med «en stans i fiendlighetene og et kompromiss».

Kaspersky har tidligere uttalt at de ikke er i en posisjon til å kommentere hendelser utenfor selskapets ekspertområde.

– Som en leverandør av teknologi- og kybersikkerhetstjenester er ikke selskapet i en posisjon til å kommentere og spekulere i geopolitiske utviklinger utenfor vårt ekspertområde, fortalte Kaspersky tidligere denne måneden til Motherboard.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer