Advarer mot falsk Telenor-side

Prøver å lure til seg brukernavn og passord.

PASS PÅ: En falsk Online.no-side spres via e-poster. Siden prøver å lure til seg brukernavn og passord fra Telenor-kunder. Foto: Datahjelperne
PASS PÅ: En falsk Online.no-side spres via e-poster. Siden prøver å lure til seg brukernavn og passord fra Telenor-kunder. Foto: Datahjelperne Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nytt år, nye svindler å bli lurt av. I går kunne vi melde om en ny pakkesvindel som herjer på e-post. Her prøver svindleren å lure mottakeren til å betale inn «manglende betalingsgebyr».

Nå melder Telenor på sine nettsider at det sirkulerer en svindel-e-post der mottakerne oppfordres til å logge inn på en falsk Online.no-side.

– Den falske Online.no-siden spres nå via eposter som prøver å lure til seg brukernavn og passord. Husk å sjekke adressefeltet øverst i nettleseren før du gir fra deg personlig informasjon! Vi prøver å få tatt ned siden så fort som mulig, skriver Telenor Security Operation Centre (TSOC) på sin Facebook-nettside, etter å ha blitt tipset av sikkerhetsnettstedet Datahjelperne, som oppdaget e-posten i omløp.

Slik ser du forskjell

Den falske siden har mange likheter med den ekte, men i dette tilfellet er blant annet skrifttypene annerledes. Den viktigste indikatoren er dog ifølge Telenor adressefeltet, som ikke har noe med Telenor eller Online.no å gjøre.

SJEKK ADRESSEFELTET: Du kan se at den falske Online.no-siden er falsk ved å se på adressefeltet. Klikk for større bilde. Foto: Datahjelperne
SJEKK ADRESSEFELTET: Du kan se at den falske Online.no-siden er falsk ved å se på adressefeltet. Klikk for større bilde. Foto: Datahjelperne Vis mer

– Svindlerne blir flinkere og flinkere til å kopiere den ekte siden de prøver å forfalske, og språket har også blitt bedre. Dessverre er det oversettere i Norge nå som hjelper dem til å gjøre språket stadig bedre, sier Datahjelperne.no-gründer Jørund Heimholt i en kommentar til Tek.no.

Hvordan unngå å bli svindlet?

Jørund Heimholt har i årevis hjulpet nordmenn ved å avsløre svindelforsøk på nettet. Den siste tiden har han skrevet om flere svindler ut over denne fra Telenor, deriblant har han advart mot en falsk Elkjøp-side på Facebook. Han innrømmer det er mye å ta tak i.

- Jeg forsøker å dekke de sakene som når ut til mange og som påvirker mange. Jeg har ikke kjangs til å ta alt, sier Jørund Heimholt i en kommentar til Dinside.

For å unngå å bli svindlet, er det flere ting man bør gjøre, ifølge Heimholt:

  • Sjekk avsender, enten det er en e-post, SMS eller en nettadresse.
  • Dobbeltsjekk nettadresse.
  • En annen god indikator: Ved svindel blir du ofte sendt igjennom mange nettadresser via url-redirecting.
  • Sjekk fonter og design. Det er for eksempel ofte feil på logo.
  • Sjekk om alle linker er aktive på siden. På svindel skjer det sjeldent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer