Advarer mot potensielt livsfarlige iPad-ladere

Myndighetene slår alarm etter at norsk 10-åring måtte på legevakt.

LØSNER: Her ser du hvordan pinnene i iPad-laderen løsner. Disse blir sittende fast i stikkontakten, og kan gi kraftig støt om man forsøker å dra dem ut igjen. Foto: NKOM
LØSNER: Her ser du hvordan pinnene i iPad-laderen løsner. Disse blir sittende fast i stikkontakten, og kan gi kraftig støt om man forsøker å dra dem ut igjen. Foto: NKOM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I april fikk en 10 år gammel jente på Stathelle i Bamble støt av en ødelagt iPad-lader. TV2 skrev at jenta gispet etter luft, ikke klarte å snakke og ble sendt på legevakta.

iPad-en hadde hun fått fra Stathelle barneskole, og laderen var Apples originale.

Nå er Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) og Apple i ferd med å sjekke om dette var et enkelttilfelle, eller et generelt problem.

- Dette er farlig. I ytterste konsekvens livsfarlig, forteller senioringeniør Paul-Erling Lia i Nkom til Dinside.

IKKE FØRSTE GANG: Apple tilbakekaller ladere – kjøpte du iPhone mellom oktober 2009 og september 2012?

Kan bli salgsstopp

Samme feil ble funnet på 13 at de 196 iPad-ene skolen hadde delt ut. Laderne er nå sendt til USA for nærmere undersøkelser av Apple.

Det er snakk om den regionspesifikke delen av laderen, som kan befinne seg i laderen til flere typer iPad. Viser problemet seg å gjelde hele serier med ladere, kan det få alvorlige konsekvenser.

- Nkom har myndighet til å få en omsetningsstans, og kan kreve at Apple tilbakekaller alle solgte enheter, sier Lia.

LES OGSÅ: Vi har testa Ikeas nye lademøbler

ORIGINAL: Slik ser iPad-laderen ut før pinnene løsner. Sjekk etter sprekker og svakheter, og kontakt Apple om du mistenker at laderen har samme svakhet. Foto: NKOM
ORIGINAL: Slik ser iPad-laderen ut før pinnene løsner. Sjekk etter sprekker og svakheter, og kontakt Apple om du mistenker at laderen har samme svakhet. Foto: NKOM Vis mer


Løsner fra laderen

Det som skjedde med laderen på Stathelle, var at pinnene som går fra laderen til stikkontakten løsna, slik du ser på bildet øverst. Dermed ble det stående nakent metall rett inn i strømkilden. Det uheldige barnet prøvde å få denne ut, og hun fikk dermed støt.

- Heldigvis brukte hun bare én hånd. Hadde hun brukt to ville hun fått strøm gjennom kroppen, og ikke kun gjennom fingrene, sier Lia til Dinside.

Om du opplever samme feil selv, må du derfor aldri forsøke å dra ut pinnene uten å koble ut strømmen; altså slå av sikringen. Og bruk uansett en isolert tang når du skal ha dem ut.

LES OGSÅ: Advarer mot potensielt farlige piratladere

Sjekk din lader

Du bør dessuten sjekke om dine ladere kan ha den samme svakheten. Se etter sprekker, så kan du komme problemet i forkjøpet.

- Om laderen din har en begynnende svakhet, kan den plutselig løsne. Og du har ikke kontroll på hva barn da kan gjøre, sier Lia i Nkom.

Slutt da å bruke laderen, og ta kontakt med Apple kundeservice eller butikken hvor du kjøpte iPad-en.

- Vi snakker om utstyr som blir brukt av barn, og som sagt: Tar du én plugg i hver hånd, går strømmen gjennom kroppen, advarer Lia.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer