Affinity Photo utfordrer Photoshop for Mac

Kan prøves gratis i ti dager.

RIMELIG: Affinity Photo hevder å være et raskt og presist bilderedigeringsprogram som har en vesentlig hyggligere prislapp enn Photoshop. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
RIMELIG: Affinity Photo hevder å være et raskt og presist bilderedigeringsprogram som har en vesentlig hyggligere prislapp enn Photoshop. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Photoshop har for de fleste vært synonymt med bildebehandling på PC og Mac. Programvaren, som så sitt lys for første gang for hele 25 år siden, har i en årrekke vært markedsledende og har blitt forbedret i en rekke nye versjoner.

Sommeren 2013 lanserte selskapet Photoshop CC som en del av Creative Cloud-abonnementet, og lar deg leie Photoshop og andre Adobe-programmer mot et månedlig beløp. Da vil du alltid ha tilgang til siste versjon, men du eier ikke lenger programmet. Med andre ord: Sier du opp abonnementet, har du ikke lenger Photoshop.

Som et alternativ finnes også Photoshop Elements, der man fortsatt betaler et engangsbeløp for å eie. Dette er en enklere utgave av fullversjonen der noe funksjonaliet mangler, men som også har en del funksjoner som gjør det litt mer overkommelig for mannen i gata å redigere bildene sine. Elements-utgaven kom i ny versjon i høst.

Ny utfordrer

- Problemet er at Photoshop er tuftet på 25 år gammel artiktektur, som gjør det vanskeligere for Adobe å dra nytte av moderne datakraft, sier skaperen, Serif, til Creative Bloq.

Selv hevder de at deres nye program, Affinity Photo, er det raskeste og mest presise profesjonelle bildebehandlingsprogrammet på Mac, og i forhold til funksjonalitet virker det ikke som om Affinity Photo mangler så mye i forhold til markedslederen.

Blant annet støttes både Photoshops PSD-format både med tanke på åpning og lagring, lyseffekter, «live»-visning av effekter, rulling frem og tilbake i historikken og mer til.

Vi lar oss i hvert fall imponere av videoen under:

Kun for Mac

Det er altså kun på Mac du får Affinity Photo, i hvert fall i første omgang.

Windows-bruker? Sjekk ut gratisprogrammet Photofiltre

Programvaren er foreløpig i betaversjon som kan lastes ned og prøves ut i ti dager, men når programmet slippes i nær fremtid blir det en engangskostnad på 50 dollar for å kjøpe programmet, eller cirka 380 kroner med dagens kurs.

Det er en hundrelapp dyrere enn hva en annen kjent Photoshop-konkurrent, Pixelmator, koster i Mac App Store.

LES OGSÅ: Mac-programmene du bare ha

Vil du prøve betautgaven av Affinity Photo, må du legge inn navn og epostadresse hos Serif. For får del lå invitasjonen i innboksen raskere enn vi rakk å trykke «hent ny e-post»-knappen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer