AGP-grafikk: Hva må du passe på?

Alle nye PCer leveres i dag med mulighet for AGP-grafikk. Etter at Intel har bygget dette inn i alle sine brikkesett, har det blitt standard. Selv hovedkort med innebygget grafikk, benytter AGP til å kommunisere med skjermkortet.

Øverst vises et typisk AGP-kort fra ATI. 
Nederst ser du et PCI-kort fra Diamond. Foto: Erik Andersen
Øverst vises et typisk AGP-kort fra ATI.
Nederst ser du et PCI-kort fra Diamond.
Foto: Erik Andersen Vis mer
Publisert

AGP står for Accelerated Graphics Port og har vært på markedet siden høsten 1997. I dag har alle Pentium II og Celeron-baserte PCer AGP-mulighet. Det samme gjelder de nyeste "Super 7"-maskinene med AMD K6- og K6-2-prosessor. I denne artikkelen vil du finne informasjon om hvordan du kan finne ut om du har AGP, hvordan AGP virker og tips og knep om oppsettet på PCen.

Hvordan kan du vite at du har AGP?

Først må du kontrollere om du har skjermkortet separat fra hovedkortet. Se først bak på PCen din. Hvis skjermutgangen din sitter på braketten til en kortplass, har du helt sikkert et separat skjermkort. Et AGP-kort sitter alltid i enden av kortplassene (og typisk nærmest strømforsyningen). Hvis skjermutgangen sitter langs siden eller bunnen og sammen med parallellporten, serieportene, USB og tastatur/musportene, er det helt sikkert integrert på hovedkortet.

Hvis skjermkortet er et kort som sitter i enden, og du har en Pentium II/Celeron PC, kan du være 99% sikker på at det er et AGP-kort. Disse brikkesettene fra Intel, som er laget for Pentium II og Celeron, støtter AGP: 440LX, 440BX, 440EX, 440GX og 440ZX. Hva slags brikkesett du har, finner du i bruksanvisningen til PCen eller hovedkortet ditt. Hvis du er i tvil spør leverandøren. Leverandøren vet helt sikkert også om du har AGP-støtte eller ikke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer