GUIDE: Slik bruker du Airbnb

Airbnb er ofte billigere og bedre enn å booke hotell

Du får neppe frokost servert, men å bo privat kan ofte være mer spennende enn et lite hotellrom.

BEDRE ENN HOTELL? Airbnb lar deg leie bosted nesten uansett hvor du har tenkt til å reise. Foto: Pål Joakim Pollen
BEDRE ENN HOTELL? Airbnb lar deg leie bosted nesten uansett hvor du har tenkt til å reise. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

De fleste som drar på ferie, gjør dette ved å bestille fly, hotell og eventuelt en leiebil for å komme seg rundt.

Men til overnattingen finnes det langt flere muligheter enn hotell, nesten uansett hvor du reiser.

De senere årene har det nemlig blitt veldig enkelt for hvermansen å leie ut leiligheter, hus, campingvogner, båter og andre ting, og nettopp det kan du dra nytte av når du skal på ferie. Særlig i disse dager, hvor den norske krona har styrket seg mot flere valutaer.

Den kanskje mest kjente tjenesten i så måte, er Airbnb, som vi har valgt å fokusere på i denne artikkelen, men det finnes også lignende tjenester, som Homeaway, VRBO, Flipkey, Wimdu og 9flats, for å nevne noen.

Slik starter du med Airbnb

Det er enkelt å komme i gang med Airbnb. Alt du trenger å gjøre, er å peke nettleseren din til airbnb.no, angi hvor du har tenkt deg, når du skal reise og antall personer i reisefølget ditt.

Har du ikke bestemt deg for feriemål ennå, finner du mange forslag på forsiden.

Her har vi valgt en langweekend i Vilnius med to gjester.
Her har vi valgt en langweekend i Vilnius med to gjester. Vis mer

Dernest er det bare å trykke «søk», og så spretter det opp en rekke søketreff på boliger som er tilgjengelige de angitte datoene:

SØK MED KART: Her får vi opp søkeresultater, som også er merket av på kartet. Det kan være smart å gjøre litt research på forhånd når det gjelder trygge og utrygge områder på stedet du skal til. FOTO: Airbnb
SØK MED KART: Her får vi opp søkeresultater, som også er merket av på kartet. Det kan være smart å gjøre litt research på forhånd når det gjelder trygge og utrygge områder på stedet du skal til. FOTO: Airbnb Vis mer

Filtrér resultatene

Det første du muligens har lyst til å gjøre, er å filtrere søkeresultatene; noe du kan gjøre i den øverste venstre delen av nettsiden.

For eksempel kan du krysse av på «helt hjem» om dere ønsker å ha bostedet helt for dere selv, filtrere på pris, samt ting som antall soverom, tilgang til trådløst internett og den slags om man trykker på «filtre»-knappen.

Ved å filtrere på øyeblikkelig bestilling, får du bare opp boliger som kan bestilles med en gang, uten å spørre verten først.
Ved å filtrere på øyeblikkelig bestilling, får du bare opp boliger som kan bestilles med en gang, uten å spørre verten først. Vis mer

Bak den knappen har du også mulighet til kun å se de vertene som tilbyr øyeblikkelig bestilling. Det kan være kjekt, spesielt om det ikke er så mange dagene til dere skal dra – om verten ikke tilbyr dette, er du nødt til å chatte litt med vedkommende først, der du gjerne forteller litt om deg og ditt reisefølge og den slags, før verten avgjør om du er aktuell som leieboer. Spesielt om dette er første gang du bruker tjenesten og du derfor ikke har noen karakterbok som leietaker.

Om du kun er interessert i å bo i en spesiell bydel eller lignende, kan du endre kartutsnittet til høyre til det aktuelle området. Da vil boligene på venstre side oppdateres i henhold, slik at du kun får opp boliger som befinner seg på det samme kartutsnittet.

Lurt å registrere seg med en gang

Når du bruker Airbnb, kan du bokmerke enkelte boliger ved å trykke på hjertet. Da kan du legge dem til i ulike lister slik at du lett kan hente dem frem senere. Kanskje gjør du allerede nå research til en ferietur du skal på neste år, for eksempel, uten at du har tenkt til å bestille akkurat i dag.

Selvsagt er du også nødt til å ha en brukerkonto hos Airbnb for å bestille overnatting, så er det sagt. Nettstedet prøver så godt de kan å sikre både verter og leietakere, så her kobler man til Facebook-profilen, og du kan til og med bli bedt om å holde opp et ID-kort foran webkameraet ditt for å bekrefte at du er deg.

To ord om prisene

Prisene som står over hvert objekt, er prisen for én natt og inkluderer da rengjøringsgebyr. I tillegg tar Airbnb et gebyr som kommer på toppen, men som ikke vises med en gang. Du er derfor nødt til å klikke deg inn på et objekt for å se hva totalprisen blir:

På grunn av Airbnbs tjenestegebyr, ble tre netter litt dyrere enn å gange 596 kroner med tre.
På grunn av Airbnbs tjenestegebyr, ble tre netter litt dyrere enn å gange 596 kroner med tre. Vis mer

Merk også at Airbnb-vertene står fritt til å endre prisene. Selv om denne leiligheten koster 600 kroner natten på datoene vi søkte på, kan den godt være dyrere når det er julemarked i byen eller lignende.

Prisen per natt kan også variere med antall personer som skal reise og hvor mange netter man skal overnatte. I vårt eksempel blir det 700 kroner dyrere om vi endrer til tre personer, så pass på at du ikke slurver med antall personer. Flere personer betyr mer slitasje, flere sengesett som må gjøres i stand og vaskes og kanskje en sovesofa som må brettes ut. Noen ganger kan du få rabatt om du blir lenge.

De fleste objektene på Airbnb har også et depositum knyttet til seg, som du finner i beskrivelsen. Beløpet vil dog ikke belastes eller reserveres på kredittkortet ditt når du bestiller, men vil kunne trekkes i etterkant av oppholdet dersom verten krever det utbetalt innen 14 dager etter utsjekking. Du kan lese mer om akkurat den biten på Airbnbs hjelpesider.

Se på bildene

Har du funnet en leilighet du synes virker spennende, bør du først klikke deg igjennom bildene av den.

Verifisert bilde betyr at en fotograf tilknyttet Airbnb har tatt bildene.
Verifisert bilde betyr at en fotograf tilknyttet Airbnb har tatt bildene. Vis mer

Dersom det står «verifisert bilde», betyr det at en av Airbnb sine fotografer har tatt bildene av leiligheten, og at du dermed kan være komfortabel med at leiligheten vil se ut som på bildene.

Det kan det selvsagt gjøre om vannmerket mangler også, men da har du ikke den samme garantien. Vertene kan få inntil fire bosteder fotografert gratis, så for de som har flere, blir dette i så fall en ekstrakostnad for dem.

Gjør en vurdering

De fleste verter er flinke med å lage gode beskrivelser av leiligheten og området den ligger i. Er det sparsommelig med informasjon kan du selvsagt spørre om mer ved å kontakte verten.

Les beskrivelsene godt og påse at bostedet har alle fasilitetene du trenger.
Les beskrivelsene godt og påse at bostedet har alle fasilitetene du trenger. Vis mer

Det kan være lurt uansett. Selv om det står at leiligheten har heis, kan det være at den ikke fungerer – er du dårlig til beins, så spør på forhånd. Skal du jobbe fra PC-en – spør om hvor raskt det nettlinja er og lignende.

Kommunikasjon kan gjøres enten via e-post, Facebook Messenger eller andre kanaler. Du finner mulighetene i boksen under prisinformasjonen.

Erfaringsmessig er god kommunikasjon med verten essensielt, blant annet for å avtale ankomsttid, hvordan nøkler utleveres og den slags. Spesielt på leiligheter som har få tilbakemeldinger fra tidligere brukere, bør du prate litt med verten på forhånd og se om du får en god magefølelse. Når kontakten er opprettet med verten, får man vite flere detaljer, som fullt navn og telefonnummer. Det smarteste er selvsagt å velge en leilighet/vert som har fått mange gode tilbakemeldinger fra før.

Brukeromtalene er nemlig det viktigste hjelpemiddelet du har for å gjøre deg opp en mening om at dette er en ålreit leilighet og en ålreit husvert. Vi anbefaler deg å lese dem fullt ut alle som en – en kollega havnet i fjor i et ganske skummelt nabolag i Barcelona som kunne ha vært unngått ved å lese alle brukeromtalene nøye på forhånd.

Airbnb er kun en fasilitator for utleie av boliger, og i likhet med andre tjenester der brukerinnholdet står i sentrum, finnes det selvsagt folk med uærlige hensikter også på Airbnb. Besøk gjerne artikkelen i boksen over for å lese mer om hvordan du bør gå frem for å sikre deg et trygt og godt opphold.

Mange og gode brukeromtaler fra andre brukere vitner om at Bjarnes leilighet i vårt tilfelle vil være et godt valg. Sørg for å lese mange av dem, og gjør deg opp en formening om at de kommer fra mange forskjellige reelle brukere og ikke ser like ut. At de er på forskjellige språk er bare et pluss, mener vi.
Mange og gode brukeromtaler fra andre brukere vitner om at Bjarnes leilighet i vårt tilfelle vil være et godt valg. Sørg for å lese mange av dem, og gjør deg opp en formening om at de kommer fra mange forskjellige reelle brukere og ikke ser like ut. At de er på forskjellige språk er bare et pluss, mener vi. Vis mer

Send en forespørsel

Dersom verten tilbyr øyeblikkelig bestilling, kan du bestille direkte fra siden. De fleste gjør ikke det, og da må du sende en forespørsel om å få leie bostedet. Der blir du oppfordret til å fortelle litt om deg selv, hva som er formålet med turen og lignende.

Dette bør du være oppmerksom på når du booker på Airbnb:

Se etter Airbnb-vannmerke på bildene. Dette betyr at det er fotograf fra Airbnb som har tatt bildene, dermed kan du være rimelig sikker på at objektet er ekte og slik det fremstår på bildene.

Se godt på bildene. Det bør være flere bilder av stedet, slik at du kan få et godt inntrykk av hvordan det ser ut.

Kontroller personopplysningene som du etterhvert får tilgang til. Kontakten foregår i flere ledd. I første omgang kjenner leier eller utleier kun til hverandres fornavn og hvor de kommer fra og det som de skriver i sin profil. Når leier har godkjent en bestilling, får man tilgang til hele navnet, e-post og telefonnummer. Leier eller utleier kan da se om en person har verifisert e-postadresse, telefonnummer, Facebook, Google, LinkedIn, samt positive anmeldelser og offline ID. Det bør også være et godt bilde av vedkommende, om det er en du skal leie ut til eller leie av (og også av deg selv).

Betalingen foregår ved at du betaler inn til Airbnb. Der blir pengene værende inntil ett døgn etter ankomst. Om alt da er greit, går pengene fra Airbnb til utleier. Det er til leietagers sikkerhet.

Sjekk anmeldelsene som andre har skrevet om utleieobjektet og utleier, og sjekk også forholdet som utleier har til evt. anmelder. En anmeldelse fra en som utleier ikke kjenner, vil selvsagt være mere verdt enn en anmeldelse fra en som utleier kjenner. Dette kan avsløres av kontakttreet på for eksempel Facebook.

Utleieboligen forsikret gjennom en Airbnb-forsikring. Dette er en trygghet for utleier, ettersom forsikringen ikke vil dette eventuelle ødeleggelser - fordi du har levert fra deg nøkkel og adgang til huset.

Kommuniser med utleier eller leietaker i forkant av avtaleinngåelse - for å få et grundigere inntrykk av om dette er en person du ønsker å ha boende hos deg (eller som du ønsker å leie ut til) - eller om det er en person du ønsker å bo hos!

Verten kan gjerne stille deg oppfølgingsspørsmål før avtalen er i boks. Husk at de er like opptatt av at dette skal være trygt som det du er – eksemplene er mange på utleiere som har fått leilighetene rasert av gjester.

Verten kan også kreve at du legitimerer deg. I så fall er du nødt til å finne frem førerkortet eller lignende og holde opp foran webkameraet, som så sendes til Airbnb for verifisering, men det forklares godt underveis i prosessen.

Når du sender forespørselen, legger du også inn kortdetaljene dine, så det er å anse som en bestilling, men verten har 24 timer på seg til å svare deg før den eventuelt blir annullert, så du bør ikke henvende deg til flere enn én vert av gangen.

Har du flere aktuelle bosteder for hånden, kan et godt tips være å sjekke brukerprofilen til vertene – der finner du blant annet informasjon om hvor kjappe de pleier å være til å svare.

Hold kontakten

Man kan holde kontakten med verten via Airbnb-tjenesten, via Facebook eller lignende (bruk gjerne Airbnb-appen på telefonen).

Pass på at du avklarer hvor og når dere møtes for nøkkellevering og den slags, og si gjerne i fra om hvilket fly du kommer med slik at verten kan omstille seg om det viser seg å være forsinket. Er du i kontakt med en erfaren vert, er vår erfaring at dette går på skinner.

Og når oppholdet er over, får begge beskjed om å gi karakterer til hverandre. En god karakterbok som gjest gjør at du lettere slipper til neste gang du vil bruke tjenesten, så pass på å være flink med kommunikasjonen og oppfør deg greit på tur.

Du kan leie ut selv

Denne guiden var ment for deg som vil leie en Airbnb-leilighet, men har du et rom til overs i huset, en leilighet ekstra eller ofte er ute og reiser, kan du tjene en god slant på å leie ut via Airbnb eller tilsvarende tjenester.

Er dette aktuelt for deg, har vi flere aktuelle saker i arkivet:

Har du noen erfaringer med Airbnb, enten som vert eller leietaker? Vi hører fra deg i kommentarfeltet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer