Aldri mer uskarpe bilder

Panasonic lar deg fokusere i etterkant.

Blir så fint: Snart kan de ufokuserte bærene komme i fokus - uansett hvor klønete fotograf du måtte være. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Blir så fint: Snart kan de ufokuserte bærene komme i fokus - uansett hvor klønete fotograf du måtte være. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har garantert opplevd det mange ganger: Motivet du tok bilde av var ute av fokus da du trykket på utløseren.

Oppskarping i avansert bildeprogram kan i noen tilfeller rette litt på inntrykket, men kan aldri gjenskape detaljene som gikk tapt da du klønet det til.

Les også: Her er Canons selfie-kamera

Løsningene

En velkjent løsning er selvsagt å knipse mange bilder når anledningene byr seg, og satse på at i hvert fall ett av dem blir skarpt. En bedre løsning er naturligvis å sette seg ordentlig inn i hvordan du stiller fokus, lukkerhastighet og dybdeskarphet på kameraet ditt. Gjerne kombinert med å knipse mange bilder.

Eller du kan investere i et Panasonic-kamera som støtter Post Focus.

Hele poenget med teknikken er at du skal kunne fokusere etter at bildet er tatt. Det er i seg selv ikke noen nyhet, vi har tidligere omtalt blant annet Lytro Illum, men Panasonics løsning er ifølge svenske Kamera&Bild både enklere og smartere enn eksisterende løsninger, som ofte benytter proprietære formater.

Les også: Dårlige tider for kameraprodusentene

Slik fungerer det

Takket være den raske bildeprosessoren i kameraet, tas det 30 bilder i løpet av ett lite sekund - alle med forskjellige fokuspunkter (inntil 50 punkter er mulig). Oppløsningen er 8 megapiksler, også omtalt som 4K-oppløsning.

I etterkant kan fotografen vise bildet på kameraskjermen, peke på området i bildet som skal være skarpt, og vips - så genereres et er godt fokusert JPG-bilde. På denne måten kan fotografen generere flere varianter av samme bilde - direkte på kameraet, alle med forskjellige deler av bildeflaten i fokus.

Skeptisk

Kan foto: Redaktør Lasse Svendsen i magasinet Lyd & Bilde tror ikke etterfokus vil bety særlig for folk flest. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Kan foto: Redaktør Lasse Svendsen i magasinet Lyd & Bilde tror ikke etterfokus vil bety særlig for folk flest. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Redaktør Lasse Svendsen i Lyd & Bilde tror imidlertid ikke slike løsninger vil bety særlig mye for folk flest, noe han blant annet begrunner med at Lytro sliter med å få solgt kameraene sine.

- Som fotografisk effekt er den i beste fall festlig for de fleste av oss, men for spesielt interesserte, som arkitekter og bryllupsfotografer, kan den ha en viss nytte, sier han.

Panasonic-funksjonen blir uansett tilgjengelig som oppdateringer til modellene Lumix DMC-GX8 og DMC-FZ300 i løpet av høsten. Deretter vil Panasonic vurdere fortløpende hvilke modeller som skal få funksjonen, skriver selskapet i en pressemelding.

Les også:
TEST: Eye-Fi Mobi

Flere saker om ny teknologi

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer