Guide: Alfred på Mac

Alfred er kanskje vår største Mac-favoritt

Slik får du mer ut av det kjekke Mac-programmet Alfred.

MAC-FAVORITT: Alfred er ett av programmene vi liker aller best på MacOS. Skjermbilde: Alfredapp.com
MAC-FAVORITT: Alfred er ett av programmene vi liker aller best på MacOS. Skjermbilde: Alfredapp.com Vis mer
Publisert

Vi er svake for apper og triks som gjør at vi sparer tid, og en av våre absolutte favoritter i så måte er Mac-appen Alfred, som vi gjentatte ganger har løftet frem – senest i artikkelen «11 Mac-programmer vi laster ned med en gang».

Men hva er det som gjør Alfred så magisk? Jo, nå skal du høre.

Dette er Alfred

Alfred er altså en app for MacOS som så dagens lys for første gang i 2010, men som stadig har blitt oppgradert med nye funksjoner.

Enkelt forklart er det et program som gir deg et stort arsenal av snarveier via tastaturet, enten du vil lete etter ei fil, søke etter noe på nettet, åpne et program, regne ut noe, styre musikkavspillingen eller hva det måtte være.

I tillegg finnes det muligheter for mer avansert bruk, blant annet via såkalte «workflows», som du kan kode selv om du har den slags kunnskaper, eller laste ned fra nettet. Alfred har også innebygd utklippstavlehistorikk (slik at du kan bla tilbake i tekst og bilder du har kopiert) og kan dessuten fungere som en teksterstatter for å nevne noe. Alt dette kommer vi tilbake til.

Alfred er gratis å laste ned og bruke, men om du vil bruke de mest avanserte funksjonene, må du bla opp for den såkalte «Powerpack»-oppgraderingen til rundt 200 kroner.

Slik kommer du i gang

Alfred laster du først ned fra Alfredapp.com og installerer på vanlig måte. Når du kjører programmet legger det seg på menylinja på toppen av skjermbildet og ser ut som en bowlerhatt. Det første du vil gjøre er å trykke på den og deretter på preferences.

Ved å trykke på hatt-ikonet og på «preferences» åpnes dette vinduet. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Ved å trykke på hatt-ikonet og på «preferences» åpnes dette vinduet. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Her kan du huke av hvis du vil at Alfred automatisk skal starte når du starter opp maskinen, hvor i verden du befinner deg og kanskje mest viktig: Hvilken tastekombinasjon du vil bruke for å vise Alfred-søkefeltet.

Standard kombinasjon her er alt-space (cmd-space er for øvrig snarveien til Apples eget Spotlight-søk). Selv har vi valgt å starte Alfred ved å trykke to ganger kjapt på ctrl-knappen.

Nå kan du lukke vinduet og prøve noen kommandoer for å starte.

Her har vi åpnet Alfred med hurtigtasten og begynt å skrive «Pages» for å åpne tekstbehandleren. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Her har vi åpnet Alfred med hurtigtasten og begynt å skrive «Pages» for å åpne tekstbehandleren. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Grunnleggende kommandoer

Når du trykker på hurtigtasten du definerte i forrige skjermbilde, får du opp et søkefelt på skjermen. Her er noen grunnleggende ting du kan prøve:

  • Begynne å skrive navnet på en app, for eksempel «Pages»
  • Skrive navnet på et systemvalg-panel, for eksempel «Nettverk»
  • Starte skjermbeskytteren ved å skrive «screen saver»
  • Åpne ei fil ved å skrive «open» (eller bare mellomrom) etterfulgt av filnavnet (åpner fila i egnet program)
  • Finne ei fil ved å skrive «find» etterfulgt av filnavnet (viser fila i finder-utforskeren)
  • Skrive inn et regnestykke, for eksempel 9*42 (hvis du trykker enter kopieres resultatet til utklippstavlen så du kan lime det inn et annet sted)
  • Søke etter noe på nett ved å skrive google, wiki, imdb eller lignende og så søkeordet. Eller søke opp en adresse ved å skrive maps etterfulgt av adressen.
  • Vise et ord i ordboka ved å skrive define og så ordet

For å navigere i resultatene kan du bruke piltastene eller snarveien som står til høyre, altså cmd-knappen og et siffer.

Her har vi trykket på piltasten til høyre på ei fil vi har lett frem, som vi nå kan gjøre flere ting med direkte fra Alfred.
Her har vi trykket på piltasten til høyre på ei fil vi har lett frem, som vi nå kan gjøre flere ting med direkte fra Alfred. Vis mer

Søker du opp ei fil, kan du trykke en gang på shift-tasten for å forhåndsvise fila, eller trykke på høyre piltast for å vise flere muligheter, som å sende den til noen med e-post, flytte den eller lignende.

For apper vil du også finne et valg i skjermbildet over som heter «Recent files», og som da viser deg de siste filene du hadde åpne i det aktuelle prorammet.

Alfred lærer seg automatisk hvilke ting du bruker oftest, så selv om du kanskje må pile deg litt nedover på lista når du vil starte Pages første gang, vil den etter hvert havne på toppen, slik at den spretter opp så fort du skriver p.

Flere tilpasninger

Så langt har du bare fått en liten smakebit på hva du kan gjøre, og vi lover: Når dette sitter i fingrene kommer du til å navigere rundt på Macen som en ninja.

Men la oss ta en tur tilbake til innstillingene igjen, som du enten kan få opp fra hatten på menyen, ved å skrive alf(red preferences) i søkefeltet, eller trykke cmd og komma-knappen når du står i søkefeltet:

Alfred er kanskje vår største Mac-favoritt

Nå har vi flyttet oss over til «features»-delen av menyen, og som du ser kan du tilpasse svært mye. På det første bildet kan du velge hva slags type innhold du vil ha i søkeresultatet når du skriver ting.

Apper er med som standard, og du kan også velge om kontakter, mapper, tekstfiler og lignende skal være med. Alfred anbefaler deg ikke å huke av for mye her, men heller bruke de nevnte open og find-kommandoene om du er på jakt etter filer. Du kan også angi hvilke mapper du vil utføre slike søk i.

Her er det bare å utforske – blant annet finner du en rekke kjekke systemkommandoer under system-valget i venstre kolonne, og du kan lage egne søkeord som lar deg søke på enkelte nettsteder, for eksempel.

Om du ikke har betalt for Powerpack-oppgraderingen vil du ikke ha like mye innhold som vi har her. Så - la oss se på hva Powerpack-oppgraderingen har å by på – her er tre gode funksjoner:

Utklippstavle-historikk

Dette er definitivt funksjonen vi bruker oftest. I de aller fleste operativsystemer er utklippstavlen laget slik at det bare er plass til én ting av gangen, så om du kopierer et bilde fra ett sted og en tekst fra et annet sted, er det bare teksten du kan lime inn – altså må du lime inn mellom hver gang.

Med Alfreds mulighet her til å se historikken, kan du bla tilbake i alt du har kopiert, enten det var e-postadressen du sendte til en kollega tidligere på dagen eller pakkesporingsnummeret du sjekket opp i går ettermiddag.

Henter du frem utklippstavlehistorikken, kan du bla tilbake til ting du har kopiert eller klippet ut tidligere. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Henter du frem utklippstavlehistorikken, kan du bla tilbake til ting du har kopiert eller klippet ut tidligere. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Historikken kan du få frem enten ved å skrive clipboard i Alfred-feltet, eller så kan du lage en egen hurtigtast til det formålet. Selv har vi plassert den på to kjappe trykk på alt-knappen, altså der vi har disse to snarveiene ved siden av hverandre.

Et enter-trykk på en av tingene i historikken gjør at elementet limes inn i den aktive appen.

Ikke at du ikke kan få til dette på andre måter – om du synes dette hadde vært kjekt på Windows, Mac, Android eller iOS, har vi en egen artikkel om hvordan du får plass til flere ting i utklippstavlen.

Snippets

Er det ting du skriver ofte på maskinen? Det er det i hvert fall her i gården, som for eksempel Foto: Pål Joakim Pollen bak bildetekster når jeg har tatt bilder til en artikkel.

Men dette skriver jeg aldri fullt ut, for jeg har laget en snippet der jeg bare kan skrive .foto, og vips, så byttes det ut med det ovennevnte – uansett hvilken app jeg er i (jeg begynner alle snarveiene mine med punktum for å unngå at dette byttes ut midt i vanlige setninger).

Tilsvarende kan du gjøre med for eksempel adresser, HTML-koder og andre ting. Ja, til og med med ord du ofte skriver feil – selv har jeg gjort at i følge automatisk rettes til ifølge fordi jeg har en tendens til å bomme der, og det går definitivt kjappere å skrive .< enn «» på tastaturet (for øvrig alt-shift-v og -b på Mac).

På sistnevnte havner til og med markøren mellom de to tegnene. Det får man til slik:

Alfred er kanskje vår største Mac-favoritt

Du kan også automatisk lime inn elementer fra utklippstavlen i slike snippets ved å bruke {clipboard} i snippet-innholdet, samt ting som dagens dato og den slags. Alt dette finner du altså under «snippets»-valget i innstillingene om du har kjøpt Powerpack-oppgraderingern.

Og igjen – du kan skrive raskere med slike snarveier for både Windows, iOS og Android også.

Workflows

Om du er komfortabel med AppleScript kan du lage egne «workflows» til Alfred, men det har såpass høy brukerterskel at vi hopper over den biten.

Men! Som nevnt over finnes det en rekke slike workflows som andre har laget, og som du kan laste ned og plugge rett inn i Alfred. Du finner en rekke av dem på Packal.org.

Her er noen varianter, bare for å gi noen smakebiter på hva som er mulig:

Movie and TV Shows - Med denne installert kan du enkelt skrive movie og navnet på en film, eller tv og navnet på en tv-serie. Når du så trykker enter, får du opp filmens score blant IMDB-brukerne, fra Rotten Tomatoes og Metacritic rett under hverandre, samt lenke til traileren og så videre. Under har vi for eksempel skrevet movie deadpool 2 - tittelen på filmen «oversettes» (jada, der brukte jeg snippeten) til en tallkode, så ikke bry deg om den:

Alfred er kanskje vår største Mac-favoritt

Tydeligvis verdt å se, med andre ord.

Spotify mini player - Denne lar deg styre Spotify-avspillingen direkte fra Alfred-vinduet, enten det er å sette på en av spillistene dine eller hoppe til neste sang – uten at du trenger å bytte over til Spotify-vinduet.

Alfred er kanskje vår største Mac-favoritt

En ting vi liker ekstra godt: Om du hører en sang du synes er kul, kan du bare skrive add (current track to Alfred playlist), og så smetter den inn på toppen av spillelista du har definert som standard. Eller en annen spilleliste om du bruker en lignende kommando.

Reduser bildestørrelsen - Om du skal legge ved et bilde i en e-post, laste opp til en blogg eller lignende har du sjelden behov for å sende det i sin fulle oppløsning. Men se så enkelt det kan gjøres ved å bruke rimage-kommandoen når du har installert denne workflowen:

Alfred er kanskje vår største Mac-favoritt

Her har vi altså valgt de aktuelle filene i Finder først. Vær dog litt på vakt – denne krymper originalfilene og lager ingen kopi.

I tillegg finner du workflows som kan integreres med andre ting, som Philips Hue, Evernote, Slack, Lastpass eller hva det måtte være. Packal.org har over tusen av dem, og du finner en god håndfull på Alfreds egne nettsider. Og i tjenestens diskusjonsforum. Her er for eksempel en som forkorter brøker - kjekt til matteleksa.

Alfred finner du altså på alfredapp.com.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer