Alltid oppdatert med Google Reader

Advarsel: Denne artikkelen kan gjøre deg enda mer avhengig av Internett.

Publisert
Sist oppdatert

Nettet vokser stadig, og for vår del finner vi stadig nye nettsider vi liker, og som vi gjerne vil ha et halvt øye på.

Men, det kan fort bli rot i favorittene (selv om vi har dem på nett), og det er litt slitsomt å besøke en haug av nettsteder hver eneste dag.

Det var sannsynligvis tanken da RSS ble lansert også. RSS er en forkortelse for "really simple syndication" og er i bunn og grunn basert på strukturerte filer som kan leses av en såkalt RSS-leser.

Det typiske innholdet i en slik fil er en liste over de nyeste sakene et nettsted har publisert, der hvert element er beskrevet med tittel, ingress, dato for publisering, lenke til hele artikkelen og eventuelt andre ting.

Hva kan så RSS brukes til?

RSS i Firefox. Et trykk på det oransje ikonet i adresselinja gjør at du kan abonnere på denne sidens RSS-feed.
RSS i Firefox. Et trykk på det oransje ikonet i adresselinja gjør at du kan abonnere på denne sidens RSS-feed. Vis mer


Alltid oppdatert med Google Reader


Levende bokmerker

Noe av det kjekke med RSS er at du kan ha en RSS-fil som bokmerke, og vi sier da at du abonnerer på en RSS-feed. Her på DinSide har vi også en RSS-feed. Det ser du når du kommer inn på forsiden - da vises det oransje tegnet i nettleseren din, og du kan klikke på det for å legge det til som bokmerke. I figuren til høyre ser du et eksempel der vi abonnerer på VGs RSS-feed. Da vises de til en hver tid nyeste overskriftene fra VG.

Skjønt, det er ikke mange nettstedene som trengs før det blir rot på favorittlinja, og det er jo ikke alle nettsteder som oppdateres like ofte som VG og som du trenger så snar tilgang til.

Det er her RSS-leseren kommer inn i bildet.

Online vs. Offline

RSS-lesere (feed readers) kommer i mange varianter, men et hovedskille er at noen er på nett, mens andre er installert på maskinen din. Selv nettleseren din er en RSS-leser, om noe enkel, mens andre kjente produkter du kan installere på PCen er RSSOwl, FeedDaemon, Thunderbird og Vienna. Dette er produkter som lar deg abonnere på en haug av feeds, og som hjelper deg med å huske hvilke artikler du har lest, oppdaterer bokmerkene automatisk og så videre.

Alltid oppdatert med Google Reader


For min del liker jeg best å ha dette på nett. Jeg bruker flere PCer til daglig - jeg har en hjemme-PC, en som jeg bruker på jobb, og i sommer låner jeg, som kanskje noen har fått med seg, en Macbook. Da har jeg alt på ett sted - enkelt og greit.

En av de store aktørene innenfor RSS-på-nett, er Google, som håndterer RSS både med Google Reader og iGoogle (personalisert startside på nett).

Google Reader

Og, det er altså Google Reader vi skal se på i dag. Dette er Googles nettjeneste for deg som liker å holde deg oppdatert via RSS. Alt du trenger er en Google-konto, som du får gratis ved å registrere deg på GMail, Google Calendar eller, selvsagt, Google Reader. Google-kontoen fungerer på tvers av disse tjenestene, og også på YouTube og andre ting Google eier, på samme måte som en Yahoo!-konto fungerer på flickr og andre tjenester Yahoo! eier.

Alltid oppdatert med Google Reader


Her er den typiske forsiden når du har lagt til noen feeds. På venstre side ligger feedene jeg abonnerer på. Disse er strukturert i kategorier.

Når du så velger en feed får du lese de siste innslagene. De merkes automatisk som lest når du har lest dem (dvs. at du har merket dem og hoppet til neste), og du kan også velge en kategori eller hele treet dersom du vil aggregere dem og lese flere på en gang.

Under hvert element har du også muligheten til å "stjerne" dem - dvs. markere dem som en favoritt, sende dem som tips pr epost, tagge dem eller dele dem. Hvis du deler dem havner de på din offentlige reader-side, en URL som ikke finnes noe sted, annet enn at du kan gi den til venner eller kolleger. På høyre side vises de siste artiklene du har flagget som favoritt. Selv pleier jeg å sette en stjerne på ting jeg kunne tenke meg å skrive om, eller som jeg har lyst til å lese når jeg har tid til det (min reader-aktivitet er ganske skummende).

Et annet poeng er at jeg ikke alltid har nettilgang når jeg sitter og leser. Via Google Gears (se egen artikkel) kan du nå bruke Reader selv om du ikke har nettilgang. Du trykker enkelt og greit på offline-knappen øverst i hjørnet, og så lastes de 2.000 siste elementene ned, slik at du kan lese dem i ro og mak. Det du foretar deg av tagging, stjerning eller deling, utføres automatisk så snart du får nettilgang igjen.

Slik abonnerer du

Du kan legge til en ny RSS-feed på flere måter:
1. Du kan legge til manuelt fra Google Reader via "Add subscription"-knappen. Du må da vite URLen til RSS-fila (ligger sannsynligvis som en RSS-lenke et sted på nettstedets forside).
2. Du kan importere RSS-bokmerker dersom du har brukt et annet program tidligere. Dette gjør du via settings-menyen.
3. Du kan legge til en {bookmarklet} i nettleseren din. Denne finner du under settings->goodies. Når du så kommer over en nettside du liker, klikker du bare på bookmarkleten for å legg den til i Google Reader.
4. Du bruker en utvidelse til nettleseren din. Med Better GReader går dette som en lek.

Alltid oppdatert med Google Reader


Andre tips

Lær deg hurtigtastene! Du finner dem i boksen over, og jeg har markert i hvitt de du bør lære deg i første omgang. Når du får draget på det, går det lynraskt å holde seg oppdatert, selv om du abonnerer på flere titalls feeder.

En annen sak for deg som er på farten, er å bruke Reader fra mobilen. Den finner du på http://www.google.com/reader/m.

Google Reader finner du på http://reader.google.com/. Har du noen andre tips, må du gjerne bruke debatten under!

Artikkelen ble første gang publisert i juli 2007


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer