Facebook og personvern

Alt dette «stjeler» Facebook fra deg

Dette forteller deres eget dokument om hva de samler inn fra mobilen og PC-en din.

FØLGER MED: Facebook vet langt mer om deg enn venneliste og profil. En rekke opplysninger om hva du gjør - også utenfor Facebook - blir registrert. Foto: Mooshny/Shutterstock/NTB scanpix
FØLGER MED: Facebook vet langt mer om deg enn venneliste og profil. En rekke opplysninger om hva du gjør - også utenfor Facebook - blir registrert. Foto: Mooshny/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Musbevegelsene på PC-en din. Hvilke basestasjoner mobiltelefonen din kobler seg opp mot. Hva du kjøper i nettbutikker, også de som ikke er tilknyttet Facebook. Hvordan du bruker kameraet på mobilen din. Hvem du ringer og sender tekstmelding til med Android-telefon.

Dette er bare noen av de tingene Facebook registrerer når du bruker det sosiale nettverket til daglig.

Ikke fornøyd med svaret

I april måtte Facebook-sjefen Mark Zuckerberg stå skolerett foran den amerikanske Kongressen og fortelle hva Facebook samler inn av informasjon om vanlige brukere.

Forsamlingen var ikke fornøyd med svarene. Zuckerberg lovte derfor at han seinere skulle komme med en fyldigere, skriftlig utgreiing om problematikken.

Lang, skriftlig forklaring

Mandag denne uka ble Kongressen forelagt et 225 sider langt dokument der Facebook går i detalj om hva slags informasjon de samler inn.

Den fullstendige lista er så lang at den ikke ville fått plass i en Dinside-artikkel. Heldigvis har nettstedet Buzzfeed laget en kortversjon med 18 av de viktigste punktene:

1) Informasjon fra datamaskiner, telefoner, oppkoblede TV-apparater og andre enheter koblet til nett, så vel som informasjon om nettleverandør eller mobilselskap

2) Musbevegelser på PC/Mac

3) Navn på filer og mapper på PC og mobil. Også filtype blir registrert

4) Om nettleservinduet med Facebook ligger i forgrunnen eller bakgrunnen, samt tidspunkt, hyppighet og lengde på aktiviteten i vinduet

5) Informasjon om WiFi-enheter, trådløse rutere og mobilbasestasjoner i nærheten. Dessuten informasjon om signalstyrke for å beregne posisjonen din. Det registreres også hvor du er via GPS-informasjon, samt IP-adresse

6) Informasjon om andre enheter som er på nett i nærheten av der du er eller på nettverket du bruker

7) Batterinivå

8) Tilgjengelig lagringskapasitet

9) Installerte tillegg (plugins)

10) Oppkoblingshastighet

11) Kjøp som blir foretatt på nettsider utenfor Facebook

12) Kontaktinformasjon og adresselister. På Android-telefoner også ringehistorikk og sms-logg dersom denne er synkronisert. Dette brukes for å foreslå «folk du kanskje kjenner».

13) Informasjon om hvordan du bruker Facebooks kamerafunksjon.

14) Informasjon om hvor bilder blir tatt og når bildefilene blir opprettet.

15) Informasjon om posisjon via GPS, kamera og bilder hentes fra mobilens innstillinger.

16) Informasjon om det du foretar deg både når du er på nett og når du ikke er det, samt informasjon om kjøp fra tredjeparts dataleverandører.

17) Enhets-identifikasjon (ID) og andre indikatorer som identifiserer spill, apper og kontoer som er i bruk.

18) Når du har lagt ut et bilde av noen, registreres kommentarene til denne personen. Samtidig blir det registrert når samme person sender melding til deg og når vedkommende laster opp synkroniserer eller importerer sin kontaktinformasjon.

LANG LISTE: Facebook bruker 250 sider på å beskrive hva de samler inn om brukernes daglige gjøremål. Faksimile: U.S. Senate Committee on the Judiciary
LANG LISTE: Facebook bruker 250 sider på å beskrive hva de samler inn om brukernes daglige gjøremål. Faksimile: U.S. Senate Committee on the Judiciary Vis mer

Det kan være mye mer

Dette er altså Facebooks egen versjon av hvilke opplysninger som samles inn. I tillegg foreligger det en rekke uavhengige analyser av hva Facebook vet om brukerne sine.

En av dem ble utført i mars av det journalist Todd Haselton på det amerikanske nettstedet CNBC.com.

Han fant blant annet ut at Facebook vet hvordan han ser ut gjennom ansiktsgjenkjenning, at de registrerer alle klikk han gjør på annonser, at de har lister over selskaper som har din kontaktinformasjon og at de vet om alle arrangementer og sosiale tilstelninger han har blitt invitert til, og hvilke han deltok på.

PEKEPINN: Du kan selv laste ned alt Facebook vet om deg. Men det er ikke alt. Facebook viser nå selv alt de deler av aktiviteten din på daglig basis. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PEKEPINN: Du kan selv laste ned alt Facebook vet om deg. Men det er ikke alt. Facebook viser nå selv alt de deler av aktiviteten din på daglig basis. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Last ned og se selv

Dinside har tidligere skrevet om hvordan du selv kan laste ned alt Facebook har lagret om deg.

På denne måten får du tak i en mengde informasjon.

Både dine personalia, bilder og videoer du har lastet opp, arrangementer du har blitt invitert til, meldinger og til og med annonser du har klikket på er med i den store oversikten.

I «venner»-oversikten kan du dessuten se venner du har slettet eller motsatt.

– Facebook har hele ansvaret

I dag ble det kjent at bedrifter med Facebook-sider risikerer millionbøter dersom Facebook deler personopplysninger med andre.

Det er likevel lite trolig at du som privatperson kan bli saksøkt for det Facebook måtte gjøre med personopplysninger de har fått tilgang til via kontoen din.

Gründer og foredragsholder Ståle Lindblad i Areca, et selskap som spesialiserer seg på verdiskapning i sosiale medier, hevder på sin blogg at den tyske EU-dommen ikke innebærer noen risiko for selskaper eller personer som driver kommersielle Facebook-sider.

– Uansett om din virksomhet omsetter for 100.000 kroner eller 100 millioner kroner, så er det ikke deg EU-domstolen vil kreve penger av hvis Facebook bommer på GDPR. Da er det Facebook de går etter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer