Alt du må vite om DAB og slukking av FM-nettet

I løpet av 2017 forsvinner de store radiokanalene fra FM-frekvensene. Betyr det at du må kjøpe ny radio? Ikke nødvendigvis. Her er alt du trenger å vite.

DAB I BILEN: DAB+ gir deg tilgang til langt flere riksdekkende kanaler enn FM-båndet. Nye biler blir som regel levert med DAB-radio. Denne sitter i en Skoda, og viser også tekst og grafikk som radiokanalen sender ut.  Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
DAB I BILEN: DAB+ gir deg tilgang til langt flere riksdekkende kanaler enn FM-båndet. Nye biler blir som regel levert med DAB-radio. Denne sitter i en Skoda, og viser også tekst og grafikk som radiokanalen sender ut. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Våren 2015 bestemte Stortinget seg endelig for at Norge skulle bli det første landet i verden med heldigital radio, og det skulle skje i løpet av 2017. I praksis betyr vedtaket at de gamle FM-radioene, som det finnes millioner av her til lands, ikke lenger uten videre vil kunne ta inn NRK, P4 og alle de andre store radiokanalene.

Dette har fått mange til å reagere. I en meningsmåling foretatt av Dagbladet tidligere i juli, sier for eksempel tre av fem at de er imot overgangen til DAB.

Helt stille blir det riktig nok ikke med det første, mange nærradioer i distriktene får lov å sende videre på FM helt fram til 2021. Hva som skjer etter dette, er foreløpig uvisst.

LES OGSÅ: Test av DAB-antenner

DAB+ tar over for FM

I Norge benyttes nå en standard kalt DAB+. Dette er en videreutvikling av DAB - Digital Audio Broadcasting, som blant annet gjør det mulig å få plass til flere kanaler i DAB-nettet. I FM-båndet var det plass til kun fem riksdekkende kanaler. På DAB-nettet er i skrivende stund 25 kanaler som er riksdekkende, og dette trekkes fram som et viktig argument for teknologien, sammen med bedre lydkvalitet uten skurring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer