Alt du må vite om DAB og slukking av FM-nettet

I løpet av 2017 forsvinner de store radiokanalene fra FM-frekvensene. Betyr det at du må kjøpe ny radio? Ikke nødvendigvis. Her er alt du trenger å vite.

DAB I BILEN: DAB+ gir deg tilgang til langt flere riksdekkende kanaler enn FM-båndet. Nye biler blir som regel levert med DAB-radio. Denne sitter i en Skoda, og viser også tekst og grafikk som radiokanalen sender ut.  Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
DAB I BILEN: DAB+ gir deg tilgang til langt flere riksdekkende kanaler enn FM-båndet. Nye biler blir som regel levert med DAB-radio. Denne sitter i en Skoda, og viser også tekst og grafikk som radiokanalen sender ut. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Våren 2015 bestemte Stortinget seg endelig for at Norge skulle bli det første landet i verden med heldigital radio, og det skulle skje i løpet av 2017. I praksis betyr vedtaket at de gamle FM-radioene, som det finnes millioner av her til lands, ikke lenger uten videre vil kunne ta inn NRK, P4 og alle de andre store radiokanalene.

Dette har fått mange til å reagere. I en meningsmåling foretatt av Dagbladet tidligere i juli, sier for eksempel tre av fem at de er imot overgangen til DAB.

Helt stille blir det riktig nok ikke med det første, mange nærradioer i distriktene får lov å sende videre på FM helt fram til 2021. Hva som skjer etter dette, er foreløpig uvisst.

LES OGSÅ: Test av DAB-antenner

DAB+ tar over for FM

I Norge benyttes nå en standard kalt DAB+. Dette er en videreutvikling av DAB - Digital Audio Broadcasting, som blant annet gjør det mulig å få plass til flere kanaler i DAB-nettet. I FM-båndet var det plass til kun fem riksdekkende kanaler. På DAB-nettet er i skrivende stund 25 kanaler som er riksdekkende, og dette trekkes fram som et viktig argument for teknologien, sammen med bedre lydkvalitet uten skurring.

STRØMMING ER OGSÅ DIGITALRADIO: Du trenger ingen DAB-radio for å lytte til digitale radiosendinger. Du kan for eksempel strømme nettradio via mobilen. Har du en bilstereo med AUX eller Bluetooth, kan du få lyden over høyttalerne i bilen.  Foto: RUNE NESHEIM
STRØMMING ER OGSÅ DIGITALRADIO: Du trenger ingen DAB-radio for å lytte til digitale radiosendinger. Du kan for eksempel strømme nettradio via mobilen. Har du en bilstereo med AUX eller Bluetooth, kan du få lyden over høyttalerne i bilen. Foto: RUNE NESHEIM Vis mer
FRA DAB TIL FM: Tiny Audio C3 er et adapter som tar imot DAB-sendinger og sender det videre til FM-radioen din i bilen. Pris: 1.200 kroner. Foto: RUNE NESHEIM
FRA DAB TIL FM: Tiny Audio C3 er et adapter som tar imot DAB-sendinger og sender det videre til FM-radioen din i bilen. Pris: 1.200 kroner. Foto: RUNE NESHEIM Vis mer
DAB PÅ MOBILEN: Denne dingsen heter PopYourPhone, og plugges i mobilens USB-port. En app gir deg deretter DAB på mobilen. Pris: 399 kroner. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
DAB PÅ MOBILEN: Denne dingsen heter PopYourPhone, og plugges i mobilens USB-port. En app gir deg deretter DAB på mobilen. Pris: 399 kroner. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

Hva med kvalitet og dekning?

DAB+ skal gi en lydkvalitet som er sammenlignbar eller bedre enn et godt FM-signal, men meningene om dette er delte. Kvaliteten avhenger også av hvor mange kanaler som presses inn DAB-nettet. Jo flere kanaler, desto mer komprimering vil være nødvendig, noe som kan gå ut over lydkvaliteten. NRK har rundt 20 kanaler i sin DAB-blokk, noe de hevder er godt innenfor grensene for å sikre god lyd.

Den mest åpenbare forskjellen er imidlertid at tradisjonell radiosus er historie. Samtidig er det ikke lenger mulig å lytte til sendinger når signalstyrken er dårlig, noe som er et minus i områder med dårlig dekning. Du har enten signal, eller intet signal.

Ifølge Nasjonal kommunikasjonsmyndighet er befolkningsdekningen på NRK-kanalene allerede bedre enn på FM. Det gjenstår imidlertid en god del arbeid i tunneler før FM-nettet slukkes. Da vi testet dekningen i bil mellom Bergen og Oslo i vår, falt signalet bort i rundt 40 tilfeller, de fleste bortfallene skjedde i tunneler.


I tillegg til lyd, kan en DAB+-kanal også sende tekst og enkel grafikk. Det kan for eksempel være kjappe nyhetsmeldinger, informasjon om sanger som spilles, plateomslag og kanalgrafikk. Mange DAB-radioer med stort display, for eksempel i bil, kan vise denne tilleggsinformasjonen.

De digitale radiosignalene distribueres via to separate blokker med DAB-kanaler i Norge, en kommersiell og en statlig blokk. Sistnevnte inneholder de fleste NRK-kanalene, og det er et krav at disse skal ha 99,5 prosent dekning ifør FM-senderne kan skrus av. Den andre blokken inneholder de kommersielle radiokanalene, med krav om 90 prosent dekning. Det er i tillegg etablert lokale DAB-nett i seks områder: Oslo/Akershus, Hedmark, Rogaland, Trondheim, Bergen og Østfold.

Mange land vurderer å gå over til DAB på sikt, men foreløpig har ingen andre enn Norge besluttet å slukke FM-senderne. Enkelte land, deriblant Sverige, har besluttet å avvente situasjone eller forkaste teknologien helt, til fordel for andre digitale bærere av radiosignaler.

Du ikke ha ny radio

En DAB-radio er altså ment å erstatte de gamle FM-radioapparatene. Utvalget av DAB-radioer er stadig økende, og prisene starter gjerne på et par hundrelapper for de aller enkleste, til flere tusen for de mest avanserte.

Det er ikke dermed sagt at du investere i en slik. Du har nemlig tre andre alternativer:

1. Kjøpe en DAB-adapter. Dette er egentlig en DAB-mottaker med FM-sender, som du kan søke inn på den gamle FM-radioen din. Så velger du bare kanalen du vil lytte til på DAB-mottakeren istedenfor på FM-radioen. Det finnes en rekke slike å få kjøpt, både til hjem og til bil.

2. Lytte til radio via nettet. Svært mange av DAB-kanalene kan også strømmes via Internett. Det finnes for eksempel en rekke radio-apper for mobil, nettbrett og PC, som lar deg strømme tusenvis av radiostasjoner, uansett hvor du befinner deg.

Har du en bilstereo med Bluetooth eller lydinngang, kan du dessuten koble til mobilen din og strømme radio via høyttalerne. Husk imidlertid på at hvis du strømmer radio via mobilnettet, bruker du av datakvoten på mobilabonnementet ditt. Avhengig av kvalitet, kan det fort dreie seg om 60-70MB i timen.

3. Lytte til radio via TV. Har du en digital TV-mottaker, enten via bakkenettet, kabel eller satellitt, vil du med stor sannsynlighet også finne digitale radiokanaler i kanallisten. Mange fjernkontroller har dessuten egen knapp for å gå rett til radiokanalene.

LES OGSÅ: Se etter denne inngangen i den gamle radioen din

Slukkes regionvis

De store radiokanalene samt lokalradioene i byene, forsvinner fra FM-båndet region for region. Først ut er Nordland, som vil miste FM-kanalene 11. januar 2017, og sist ut er Troms og Finnmark, der overgangen skjer 13. desember samme år. Tabellen under viser hvordan slukkingen av FM-senderne er planlagt:

DatoRegionKanaler som blir borte
11.1.2017NordlandAlle
8.2.2017Trøndelag, Møre og RomsdalNRK-kanalene
21.4.2017Trøndelag, Møre og RomsdalP4, Radio Norge , lokalradio
26.4.2017Telemark, Buskerud, Hedmark og OpplandNRK-kanalene
16.6.2017Telemark, Buskerud, Hedmark og OpplandP4, Radio Norge , lokalradio
21.6.2017Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, AgderNRK-kanalene
15.9.2017Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, AgderP4, Radio Norge , lokalradio
20.9.2017Østfold, Vestfold, Oslo, AkershusNRK-kanalene
8.12.2017Østfold, Vestfold, Oslo, AkershusP4, Radio Norge , lokalradio
13.12.2017Troms, FinnmarkAlle
Kilde: NRK


LES OGSÅ:
SAMLESIDE: DAB/DAB+
Her er en mobil med innebygd DAB-mottaker. Vi har testet
Hva fungerer best i bilen, DAB eller nettradio?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer