Alt du trenger å vite om CIH-viruset

Den 26. april slår et av verdens mest utbredte datavirus til. Dette viruset kan potensielt ødelegge hovedkortet i PCen din. Hvis du ikke har noen antivirus-løsning, haster det med å laste ned en prøveversjon.

Det er mange skumle ting som kan skjule seg bak fasaden i Windows. Foto: Erik Andersen
Det er mange skumle ting som kan skjule seg bak fasaden i Windows. Foto: Erik Andersen Vis mer
Publisert

W95/CIH-viruset finnes i mange varianter. Vi har 1087">tidligere skrevet om dette virusets evne til å slette BIOS. Felles for alle variantene er at de slår til på den 26. i bestemte måneder.

Utbredt i Norge

I henhold til informasjon fra den norske antivirusprodusenten Norman, er det W95/CIH.1003 som er det mest vanlige viruset i Norge. Det står for hele 62% av innrapporterte virusangrep. Det er nettopp denne varianten som slår til 26. april. Andre varianter slår til i andre måneder, men alltid den 26.

13 år siden Tsjernobyl

Den 26. april i år er det også 13 år siden atomkatastrofen i Tsjernobyl. Mange spekulerer i om det nettopp er derfor CIH-viruset slår til. Viruset oppsto i det fjerne østen, og ble sannsynligvis laget av en student ved Tatung Institute of Technology på Taiwan.

Kan gjøre stor skade

I motsetning til det mye omtalte Melissa-viruset, er ikke CIH noe makrovirus. Din PC kan smittes med CIH uavhengig av om du kjører Microsoft Office eller ikke. Siden det ikke smitter med Office-dokumenter, betyr det at du faktisk må starte en infisert EXE-fil på PCen for å få smitten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer