Alt du trenger å vite om PlayStation 5

Her bør du finne svaret på det meste av det du lurer på.

MYE NYTT: Under har vi samlet en haug av spørsmål og svar knyttet til PlayStation 5. Foto: Pål Joakim Pollen
MYE NYTT: Under har vi samlet en haug av spørsmål og svar knyttet til PlayStation 5. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager lanseres PlayStation 5 i Norge, og mange lurer sikkert på mye rart om Sonys nye spillkonsoll.

Selv har Sony lagt ut en laaaang FAQ-artikkel (Frequently Asked Questions) på engelsk som svarer på det meste. I denne artikkelen gir vi deg svar på de viktigste tingene - på norsk.

Sjekk også ut Dinsides test av PlayStation 5:

Når kommer PlayStation 5?

19. november er lanseringen her i Europa, altså én uke etter at den ble lansert i de første landene.

Hvor mye koster PlayStation 5?

Det finnes to utgaver av PlayStation 5, men ingen av dem har veiledende priser fra Sony, så her står butikkene fritt til å sette prisen selv. Typisk koster den dyreste rett sør for 6 000 kroner, og «digital edition»-utgaven snaue 5 000 kroner. Altså er prisforskjellen rundt tusenlappen.

Blir PlayStation 5 billigere på black friday?

Det ville ha overrasket oss kraftig. De splitter nye høyfokus-produktene er sjelden på tilbud på black friday, og i år vil det neppe være en butikk som i det hele tatt har noen konsoller til salgs neste fredag.

Hvor kan jeg kjøpe PlayStation 5?

Det vil være stor manko på PlayStation 5 den første tiden etter lansering. Store aktører som Elkjøp og Komplett har allerede erkjent at de ikke har fått nok konsoller til å levere til alle som har forhåndsbestilt, der enkelte må vente langt ut i 2021 for å få konsollen.

Det smarteste er nok å finne ut hvilke butikker som ikke har hatt forhåndssalg, og kanskje finne noen outsidere som ikke alle andre kommer til å oppsøke i det startskuddet går. Noen av dem har allerede nå informasjon på sine nettsider om hvilket klokkeslett de begynner salget, og mange vil nok gjøre det umulig å kjøpe mer enn én konsoll.

Det blir ikke mulig å kjøpe PlayStation 5 i fysisk butikk i år, etter anmodning fra Sony for å forhindre køer, trengsel og potensiell covid-smitte.

Det kan med andre ord bli vanskelig å få tak i en før jul, så her må du nok være pågående og følge med rundtom for å få kloa i en. Sannsynligvis vil det også havne en haug av dem på Finn til langt høyere priser enn de vi har nevnt over.

Hva er forskjellen på PlayStation 5 og PS5 Digital edition?

Det er bare én forskjell på dem, og det er at Digital edition-utgaven ikke har sprekk til fysiske plater. Derfor er den også litt slankere på nederste halvdel og en drøy halvkilo lettere. De fysiske målene er henholdsvis 39x10,4x26 cm og 39x9,2x26 cm.

TO VARIANTER: Her ser du PlayStation 5 og PlayStation 5 digital edition side om side, den første med optisk drev og da litt tjukkere legger. Foto: Sony
TO VARIANTER: Her ser du PlayStation 5 og PlayStation 5 digital edition side om side, den første med optisk drev og da litt tjukkere legger. Foto: Sony Vis mer

Kjøper du Digital edition får du med andre ord kun kjøpt spill direkte fra Sonys nettbutikk, og du får heller ikke spilt 4K-Blu-Ray-filmer.

Men ytelsen, størrelsen på harddisken og den slags er nøyaktig den samme på begge to, i motsetning til Microsofts to Series X og Series S-konsoller, som har ulik ytelse.

Hva med PlayStation 5 vs PlayStation 4?

Naturligvis har den nye konsollen kraftigere maskinvare. Om vi ser på antall teraflops (billioner operasjoner per sekund) har PS5 10,28, PlayStation 4 Pro har 4,2 og den vanlige PS4-utgaven har 1,84. Til sammenligning har de nye Xbox-konsollene Series X og Series S henholdsvis 12 og 4.

Ved siden av å være en del større enn PlayStation 4, støyer PlayStation 5 mindre. Den har også fått en ny lydmotor som kan gi deg 3D-lyd på kompatible hodesett. Sony selger et slikt som tilbehør.

Sonys trumfkort er imidlertid den særdeles raske SSD-disken med oppgitt overføringshastighet på 5,5 gigabyte i sekundet. Det gjør at lastetidene er dramatisk mye kortere enn vi er vant med fra forrige generasjon konsoller.

PlayStation 5 vs Digital edition: Hvilken PlayStation 5 bør jeg velge?

Fordelene med å kjøpe den dyreste utgaven er at du kan kjøpe spill på fysiske plater, og da kan du også byttelåne spill med andre eller kjøpe/selge brukt.

Siden den interne lagringsplassen ikke er all verden, får du dessuten en kjekk mulighet til å ta vare på spillene du ikke spiller akkurat nå, fremfor å måtte laste dem ned på nytt fra nettet, som jo kan være fordelaktig om du ikke har kjempefart på nettet hjemme. De fysiske platene til PS5 rommer inntil 100 GB (50 GB på PlayStation 4).

Vil du ha muligheten til å kjøpe spill på plate, må du ikke gå for PS5 Digital Edition, men bla opp den ekstra tusenlappen.
Vil du ha muligheten til å kjøpe spill på plate, må du ikke gå for PS5 Digital Edition, men bla opp den ekstra tusenlappen. Vis mer

Verdt å merke seg er også at nettbutikker og de store butikkjedene ofte har gode tilbud spesielt på splitter nye og relativt eldre spill - det får du ikke dratt nytte av om du kjøper varianten uten optisk drev, selv om Sonys nettbutikk selvsagt har tilbud i ny og ne.

Veddemålet ditt om du vil gå for den billigste, blir med andre ord om den manglende muligheten for bruktspill eller tilbud i (nett)butikker kommer til å koste deg mindre enn 1000 kroner i løpet av maskinens levetid. Er du en som spiller en del, vil nok svaret på det være nei.

Kan PlayStation 5 spille DVD?

Ja, hvis du går for den dyreste utgaven med optisk drev, kan den også brukes som DVD-spiller. Den kan også spille Blu-ray og 4K Blu-ray-filmer, men ikke 3D Blu-ray-filmer om du skulle ha slike liggende.

Må jeg ha 4K-TV for å bruke PlayStation 5?

Neida, men det er selvsagt en fordel om du vil dra maks nytte av konsollen grafikkmessig, siden den både støtter 4K, HDR og inntil 120 Hz.

SPEKTAKULÆRT: Du må ikke ha 4K TV for å spille PlayStation 5, men det hjelper betraktelig på grafikken. Her et sjermbilde fra Demon's Souls, en av lanseringstitlene.
SPEKTAKULÆRT: Du ikke ha 4K TV for å spille PlayStation 5, men det hjelper betraktelig på grafikken. Her et sjermbilde fra Demon's Souls, en av lanseringstitlene. Vis mer

Men PlayStation 5 kan brukes på oppløsninger fra 720p, altså de første HD-TV-ene som var «HD Ready», via 1080i og 1080p og til 2160p (4K).

En fremtidig oppdatering vil også la PS5 spytte ut 8K-oppløsninger på kompatible TV-er.

Hvilke lydformater støtter PlayStation 5?

Her er Sonys liste med maks antall kanaler i parentes:

 • Dolby Digital (5.1)
 • Dolby Digital Plus (7.1)
 • Dolby TrueHD (7.1)
 • DTS (5.1)
 • DTS-HD High resolution audio (7.1)
 • DTS-HD Master audio (7.1)
 • AAC (5.1)
 • Lineær PCM (7.1)
 • Dolby Atmos og DTS:X når du spiller Blu-ray og UHD Blu-Ray

Hvor stor harddisk er det på PlayStation 5?

SSD-disken har en oppgitt kapasitet på 825 GB. Når du har startet opp konsollen for første gang vil du se at 667 GB er tilgjengelig etter at systemprogramvaren og spillet Astro's Playroom (11 GB) har gjort beslag på sitt.

Kan jeg utvide lagringsplassen?

Ja, men ikke ennå. Sony har demonstrert at det er plass til å sette inn en ekstra SSD-disk, men sier klart i fra at den må tilfredsstille visse fartskrav.

Foreløpig har ikke Sony delt disse kravene, så vi vet ikke hvilke produkter som eventuelt kan settes inn. Støtten for ekstra lagringsplass vil uansett også kreve en fremtidig oppdatering av konsollen, så du gjør lurt med å holde an innkjøp av ekstra lagring til mer informasjon foreligger der.

Kan jeg flytte spill over på en ekstern USB-disk?

Ja og nei. Du kan flytte over PlayStation 4-spill på USB-disk, og også spille dem derfra, men foreløpig får du ikke flyttet PlayStation 5-spill dit.

Sony ser på muligheten for å gi brukerne mulighet til å flytte spillene til en ekstern USB-disk (men ikke spille dem derfra), men foreløpig er det ikke mulig.

Finnes det andre farger enn den hvite og sorte?

Ikke foreløpig. Sony har ikke annonsert noen andre farger på selve konsollen, men antyder i hvert fall at det nok kommer til å komme flere farger på håndkontrollerne. Det ville dog ha overrasket oss om det aldri kom spesialutgaver av konsollen med andre farger og mønstre.

Du skal imidlertid ikke se bort i fra at det vil blomstre opp med nettbutikker som selger egne «skins» til konsollen, typisk i form av folie du kan klistre på.

Allerede har én nettbutikk prøvd seg på å selge plater i andre farger (som erstatter de hvite på PS5), men nettsiden ble raskt tatt ned av Sonys advokater, først fordi PlateStation (som den het) var for likt PlayStation, men deretter fordi også de hvite platene var som varemerke å regne.

PRØVDE SEG: PlateStation prøvde seg med egne fargevarianter på PS5-platene, men fikk ikke tillatelse av Sony til å selge dem.
PRØVDE SEG: PlateStation prøvde seg med egne fargevarianter på PS5-platene, men fikk ikke tillatelse av Sony til å selge dem. Vis mer

Må PS5 stå oppreist?

Neida, det følger med en fot du plasserer under konsollen enten du vil ha den stående eller liggende.

Om du velger å ha den liggende, vil du ikke ha en plan overflate på toppen, så det vil være vanskelig å sette noe oppå konsollen.

Hva følger med i PS5-pakken?

Ved siden av selve konsollen får du også med én DualSense-kontroller. I tillegg får du strømkabel, HDMI-kabel (v2.1-kompatibel) og en USB-kabel for å lade håndkontrollen, samt foten som konsollen både kan stå og ligge på. Ja, og brukermanual og den slags, selvsagt.

I videoen under pakker vi opp esken (vi oppdaget etterpå at vi hadde glemt igjen USB-kabelen i den):

PLAYSTATION: Slik ser den nye Playstation ut! Video: Pål Joakim Pollen. Vis mer

Merk for øvrig at du nok vil bruke HDMI-kabelen som følger med i stedet for den du har liggende og slenge fra før. Vi brukte bare den som allerede stod i TV-en, og som vi hadde brukt på PS4 i en årrekke, men fikk da ikke HDR-støtte fordi kabelen ikke støttet den nye HDMI-standarden.

Følger det med noen spill?

Du vil nok etter hvert se egne konsollpakker etter hvert der det følger med kjente spill, men i den første salgspakken finner du Astro's Playroom - et ganske fornøyelig plattformspill som lar deg utforske alt det som er nytt med DualSense-håndkontrollen, med referanser til mye av PlayStation-historien.

Det tar opp cirka 11 GB av lagringsplassen og kan avinstalleres om du vil frigjøre plass.

Hvor mye koster en ekstra DualSense-kontroller?

Veiledende pris er 899 kroner for en ekstra DualSense-kontroller, men flere butikker tar 799 kroner. Her kan det med andre ord være lurt å sjekke tjenester som Prisguiden eller Prisjakt.

Kan man bruke PS4 dualshock-kontroller på PS5?

Ja og nei. Du kan bruke en PS4-kontroller for å spille PS4-spill på PS5, men ikke om du skal spille PS5-spill.

Kan PS5 DualSense-kontroller brukes på PS4?

Nei, du får ikke brukt DualSense-kontrolleren på PlayStation 4.

Hva er forskjellen på DualShock (PS4)-kontrolleren og DualSense (PS5)-kontrolleren?

Det første du ser er at formfaktoren og fargene er annerledes, der DualSense-kontrolleren er litt større og noe tyngre.

DualSense-kontrolleren er større, tyngre og forbedret på flere områder kontra DualShock-kontrolleren fra PS4. Foto: Pål Joakim Pollen
DualSense-kontrolleren er større, tyngre og forbedret på flere områder kontra DualShock-kontrolleren fra PS4. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

På innsiden skjuler det seg en såkalt «haptisk» vibrasjonsmotor som gir deg langt mer feedback mens du spiller utover bare å riste. En annen nyhet er at triggerknappene (L2 og R2) har blitt adaptive, altså der de kan yte motstand når du klemmer dem inn.

DualSense-kontrolleren har en touchflate som er bittelitt større og har også fått innebygd mikrofon, som du blant annet kan blåse i på enkelte spill eller bruke om du skal chatte med andre (dog er headsett å foretrekke).

Som før kan du plugge i et kablet headset direkte i håndkontrollen. Batteritiden er omtrent den samme som før, altså typisk 8-9 timer før du må lade. Det kan du enten gjøre via USB-utgangen på konsollen, eller via en ekstern ladeenhet.

Kan jeg spille PlayStation 4-spill på PlayStation 5?

Ja! Av drøye 4.000 PS4-titler som er lansert, er det faktisk bare ti spill som ikke fungerer på PS5, og det er ingen storheter noen av dem.

Spill du allerede eier på PS4 kan du fint laste ned på nytt (eller putte i plata). Om du har en ekstern USB-disk koblet til PS4, kan du enkelt stikke denne inn i en av USB-portene på baksiden av PS5 og spille direkte fra den - det har vi selv gjort med suksess.

Noen PS4-spill vil oppleves forbedret på PS5, for eksempel med bedre bildeflyt, skarpere grafikk og lignende. Legger du dem på den interne lagringen på PlayStation 5 vil du også få raskere lastetider.

Merk også at PS5 støtter såkalt «Remote play» der du kan spille spill på en annen enhet. Faktisk gjelder dette også PS4, så du kan sitte i et annet rom i huset med en PS4 og strømme PS5-spillene fra PS5-konsollen. Riktignok er det begrenset til 1080p-oppløsning, men da kan du også bruke PS4-håndkontrollen. Det er også mulig å spille slik fra en annen PC.

Kan jeg spille PlayStation 2 og PlayStation 3-spill på PlayStation 5?

Nja, i utgangspunktet strekker bakoverkompatibliteten seg til PlayStation 4, så du kan i utgangspunktet ikke spille PS2- og PS3-spill ved å putte i plata eller laste det ned fra Sonys nettbutikk.

Et utvalg av de over 700 spillene som finnes på PlayStation Now. Foto: Pål Joakim Pollen
Et utvalg av de over 700 spillene som finnes på PlayStation Now. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Men - via Sonys spillstrømmetjeneste PlayStation Now (abonnement til 95 kr for én måned eller 595 kr for et år) finnes det eldre spill fra disse konsollene som kan strømmes direkte til konsollen (a la Stadia, GeForce Now og xCloud), men som du ikke får lastet ned og spilt direkte.

Kan jeg oppgradere PlayStation 4-spill til PlayStation 5-varianten?

Dersom du har kjøpt et PS4-spill som kommer i PS5-variant, kan du i utgangspunktet oppgradere det, enten gratis eller mot en kostnad, men dette er det spillutvikleren som styrer.

Eksempelvis: Kjøper du Sackboy på PS4 nå og kjøper PS5 neste år, kan du laste ned PS5-versjonen uten ekstra kostnad når den tid kommer.

Kan jeg flytte over savegames fra PS4 til PS5?

Ja, det kan du, enten ved å kopiere dem ut på en USB-minnepinne, overføre via trådløs nettverk eller nettverkskabel, eller eventuelt laste dem opp til nettskyen om du er PS Plus-abonnent.

Om du vil overføre et PS4-savegame til det samme PS5-spillet, er det opp til utvikleren om savegamet vil være «kompatibelt» med PS5-versjonen.

Kan jeg spille PlayStation 5-spill med kompiser som har PlayStation 4-versjonen av spillet?

I utgangspunktet finnes det ingen hindring for det, men det forutsetter at utviklerne velger å støtte flerspiller på tvers av disse plattformene.

Man kan også snakke sammen via voice chat på tvers av de to konsollgenerasjonene.

Hva slags porter har PlayStation 5?

På forsiden av konsollen finner du to porter: én USB-C-port og én USB-A-port.

Portene på baksiden. Foto: Pål Joakim Pollen
Portene på baksiden. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

På baksiden finner du to USB-A-porter, HDMI-utgang, inngang til strømmen og en LAN-port for kablet nettverk. Merk at de to USB-A-portene på baksiden er raskere enn den foran, som gjør at du for eksempel må bruke en av dem om du vil koble til en ekstern USB-disk eller bruke PlayStation-kameraet.

Hvor mye koster spill til PlayStation 5?

De har åpenbart blitt dyrere enn da PlayStation 4 ble lansert. Du må fort beregne 7-800 kroner for de heteste titlene, og enda mer om du skal ha Deluxe- og Ultimate-utgaver.

Her er noen eksempelpriser hentet fra Sonys nettbutikk (standardutgaver uten sesongpass og den slags):

Call of Duty: Black Ops Cold War: 799,-
Assassin's Creed Valhalla: 679,-
Dirt 5: 769,-
Godfall: 859,-
Spider-Man: Miles Morales: 659,-
Sackboy: Et stort eventyr: 769,-
Demon's Souls: 859,-

Det finnes også spill til 3-4-500 kroner, men som da typisk er noe enklere titler. The Pathless koster for eksempel 379 kroner.

Hvilke PlayStation 5-spill er tilgjengelige ved lansering?

Her er en alfabetisk liste over titlene som er tilgjengelig ved lansering:

 • Assassin's Creed Valhalla
 • Astro's Playroom (følger med)
 • Borderlands 3
 • Bugsnax (PS Plus-spill første måned)
 • Call of Duty: Black Ops Cold War
 • Dead by daylight
 • Demon's Souls
 • Devil May Cry 5 Special Edition
 • Dirt 5
 • Fortnite
 • Godfall
 • Goonya Fighter
 • King Oddball
 • Maneater
 • NBA 2K21
 • No man's sky
 • Observer: System Redux
 • Overcooked! All You Can Eat
 • The Pathless
 • Planet Coaster
 • Spider-Man: Miles Morales
 • Sackboy: A big adventure
 • Warhammer: Chaosbane Slayer Edition
 • Watch Dogs: Legion
 • WRC 9 FIA World Rally Championship

Hvor stor plass tar PlayStation 5-spill?

Det varierer. Av spillene vi har spilt til nå, er NBA 2K21 det største, som tar opp over 100 GB av lagringsplassen, og det må du nok forvente av de største titlene.

Her er noen spill vi har installert på PS5 og hvor stor plass de tar. Foto: Pål Joakim Pollen
Her er noen spill vi har installert på PS5 og hvor stor plass de tar. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ellers ligger de fleste vanligvis på rundt 30-60 GB, men enklere spill trenger ikke å legge beslag på mer enn 2-5 gigabyte.

Er det regionssperre på PlayStation 5-spill?

Nei! Du står helt fritt til å kjøpe spill fra hvor som helst i verden og spille det på konsollen din her i Norge.

Må hele spillet lastes ned før jeg kan spille?

Det vil variere fra tittel til tittel, men noen spill lar deg begynne å spille når deler av spillet er lastet ned. Da vi lastet ned NBA 2K21 kunne vi spille enkelte spillmodi allerede når rundt 30 prosent av nedlastingen var ferdig.

Andre kan la deg prioritere hva du er mest gira på av single- og multiplayer, for eksempel, og laste ned det aktuelle innholdet først, slik at du kan begynne før alt er lastet ned. Noen titler lar deg også slette enkelte deler av spillet for å frigjøre plass.

Får man fortsatt gratis spill hver måned med PlayStation Plus-medlemsskap?

Ja, det gjør man, og på PS5 kan du laste ned og spille både PS5-spill og PS4-spill som følger med PS Plus-medlemsskapet.

Den første måneden er det Bugsnax som er gratis PS Plus-spill på PlayStation 5, men Sony har antydet at det ikke nødvendigvis vil være et gratis PS5-spill hver måned, men at det alltid skal være minst to PS4-spill.

Plasteret på såret er at du med et PS Plus-medlemsskap får tilgang til en rekke av de beste PS4-spillene uten ekstra kostnad, i form av PlayStation Plus Collection. Hvilke spill som inngår i den, kan du se i boksen under, der vi har satt på Metacritic-scoren i parentes bak. Metacritic er et nettsted som samler inn anmeldelser fra hele verden og ut fra dem lager en totalscore:

Fungerer PlayStation VR på PlayStation 5?

Ja, du kan bruke PlayStation VR på PlayStation 5. Merk dog at du trenger en adapter til kameraet, som du kan få gratis fra Sony.

I tillegg bør du merke deg at Sonys PS5-kamera (tilbehør som kan kjøpes ved siden av) ikke er kompatibelt med PlayStation VR, og at ingen av PS5-spillene er kompatible med PSVR, så her får du bare spilt PS4-spillene i virtuell virkelighet.

Kan jeg bruke mus og tastatur på PlayStation 5?

Jada, du kan koble til mus og tastatur og bruke i menyene. Hvorvidt du får spilt med et slik oppsett, er opp til spillutvikleren.

Kan jeg starte en PlayStation 5-nedlasting fra mobilen?

Ja, via den oppdaterte PlayStation-appen for iOS og Android kan du kjøpe spill og starte nedlasting direkte fra mobilen. Det kan også gjøres fra nettsidene på playstation.com.

PlayStation-appen lar deg starte nedlastinger på PS5 direkte fra mobilen selv om du ikke er hjemme.
PlayStation-appen lar deg starte nedlastinger på PS5 direkte fra mobilen selv om du ikke er hjemme. Vis mer

Har PlayStation 5 strømmetjenester som Netflix, Disney+ og lignende?

Jada, her finner du den vanlige buketten med Netflix, Disney+, Viaplay, TV2 Sumo, Spotify, Amazon Prime Video, Twitch og et par til.

PS5 har også en Apple TV-app som lar deg logge på med iCloud-kontoen din og se filmer du har kjøpt, leie eller kjøpe nye og se innhold fra Apple TV+ (Apples strømmetjeneste). Den har dog ikke Airplay-funksjon.

Du finner disse appene via «medier»-valget på toppen av startskjermen.

Kan jeg begrense barnas tidsbruk på PlayStation 5?

Ja, PlayStation 5 har muligheter for foreldre å ha litt kontroll på barnas aktivitet. Man kan opprette barnekontoer de kan logge på med, og som forelder da velge maks aldersgrense, begrense chat-muligheter, spilletid og lignende.

Da tror jeg vi har dekket over det meste. Vil du lese mer om hvordan konsollen er i bruk og se video fra noen av spillene, kan du sjekke ut vår test av PlayStation 5:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer