Alt du trenger er gratis

Vår oppgraderte PC utstyres utelukkende med gratisprogrammer. Her ser du listen!

Publisert
Sist oppdatert
Vi DinSide Data har testet flere gratisprogrammer enn de fleste. Når vi installerer programmer på en ny redaksjons-PC, velger vi kun de beste programmene.


Tidligere denne uken presenterte vi vårt siste oppgraderings-prosjekt. Vi hadde en tilårskommen PC som ble som ny ved å bytte hovedkort, skjermkort, minne og grafikkort.

Totalkostnaden på oppgraderingen ble ca 2400 kroner. Du kan lese mer om selve oppgraderingen her.

Oppgraderingen innebar også at vi installerte Windows XP på nytt. Nå er turen kommet til installasjon av programmer, og i 2008 er det faktisk mulig å dekke alle vanlige behov utelukkende ved hjelp av gode gratisprogrammer.

Kun favorittprogrammer

Vi DinSide Data har testet flere gratisprogrammer enn de fleste. Når vi installerer programmer på en ny redaksjons-PC, velger vi kun de beste av dem, intet mer, intet mindre.

Her ser du hvilke 14 programmer vi kommer til å utstyre vår oppgraderte PC med:

1. Kontorprogrammer: OpenOffice.org

Tekstbehandler, regneark, presentasjonsprogram, database, matteprogram og tegneprogram. Alt 100% gratis og åpen kildekode.

Alt du trenger er gratis


Les mer om OpenOffice.org her

2. Sikkerhet: AVG Antivirus

Virus og spionvare sørger AVG Antivirus Free for å holde på armlengdes avstand. Denne pakken er blitt obligatorisk.

Alt du trenger er gratis


Les mer om AVG Antivirus Free her

3. Backup: Paragon Drive Backup Express

Ta sikkerhetskopi av hele harddisken din og legg den på DVD, en ekstern disk eller en nettverksstasjon. Gjenopprett alt hvis noe skulle gå galt. Dette programmet fikser biffen.

Alt du trenger er gratis


Les mer om Paragon Drive Backup Express her

4. CD/DVD-brenning: Burnaware Free

De store, kommersielle CD/DVD-brenne-suitene er blitt så tunge og svære at de er i ferd med å utspille sin rolle. Heldigvis finnes det gratisprogrammer som gjør jobben, raskt og effektivt. Vår definitive favoritt er Burnaware Free.

Alt du trenger er gratis


Les mer om BurnAware Free her

5. PDF-leser: Foxit Reader

Man kommer ikke unna et program som leser PDF-dokumenter, og du behøver ikke å bruke Adobe Reader. Foxit Reader er et minimalistisk alternativ som åpner PDF-filene dine på null komma svisj.

Alt du trenger er gratis


Les mer om Foxit Reader her

6. Pakkeprogram: 7-zip

Windows har innebygd støtte for pakkede ZIP-filer, men hva gjør du når du støter på filer av typen RAR, 7z og andre populære alternativer? Svaret er enkelt: Du installerer 7-zip.

Alt du trenger er gratis


Last ned 7-zip her

7. Nettleser: Opera 9.6

Siste utgave av Opera er lynrask, og byr på funksjonalitet ingen andre nettleser kan matche rett ut av boksen. Her får du epost- og nyhetsleser, rss-leser, torrent-klient, widgets og mye, mye mer. At den er norsk og gratis er heller ingen ulempe.

Alt du trenger er gratis


8. Messenger: Trillian

Hold kontakt med venner over hele kloden, og prat med dem direkte, uavhengig om de bruker MSN eller et av de andre IM-nettverkene. Trillian har et rent og pent grensesnitt, uten reklame og dilldall.

Alt du trenger er gratis


Les mer om Trillian og andre messenger-alternativer her.

9. DVD og multimedieavspilling

Du trenger en avspiller for DVDer, DivX-filmer, YouTube-videoer og hva som måtte dukke opp på PCen din. VLC har nettopp kommet i ny versjon, og gir deg alt du trenger.

Alt du trenger er gratis


Les mer om nye VLC her

10. Musikkbibliotek: MediaMonkey

Du trenger et program som holder orden på MP3-samlingen din, rippe CDer, og gjør det enkelt å finne fram. MediaMonkey er selvskreven på vår "nye" PC.

Alt du trenger er gratis


Les mer om MediaMonkey her

11. Bildebibliotek og bildeviser: Picasa

Picasa sørger ikke bare for å gjøre det enkelt å navigere gjennom enorme bildesamlinger, du kan også foreta enkle redigeringer, og siste versjon har fått en fantastisk fin bildefremviser også.

Alt du trenger er gratis


Les mer om siste Picasa her

12. Bildebehandling: Photofiltre

Denne juvelen av et gratisprogram er ikke så godt kjent, men vi klarer oss ikke en dag uten. Med et grensesnitt som minner om Photoshop kan du enkelt beskjære, endre størrelse og utføre temmelig avanserte bilderedigeringer. Programmet er dessuten lynkjapt og tar liten plass.

Alt du trenger er gratis


Les mer om Photofiltre her

13. Spill: Trackmania Nations Forever

Du trenger ikke å være spillinteressert for å bli hekta på dette usannsynlig avhengighetsskapende bilspillet. Grafikken er enorm, og best av alt: kravene til PCen din er relativt beskjedne. Lag dine egne usannsynlige baner, spill mot andre, kort sagt: Kos deg!

Alt du trenger er gratis


Les mer om Trackmania Nations Forever her

14. Ryddeprogram: CCleaner

Fjern surfespor, midlertidige filer, optimaliser registeret og mye mer. Du kommer ikke unna CCleaner.

Alt du trenger er gratis


Les mer om CCleaner her

Har du flere favoritter?

Nå har vi laget et godt utgangspunkt for en produktiv PC-hverdag, utelukkende bestående av gratisprogrammer. Har du andre favoritter? Bruk debatten under, så hjelper du andre som er i samme situasjon!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer