Alt-i-ett blir alt for lett

Macromedias Fireworks er ambisiøst. Det skal være det eneste programmet du trenger. Tegn eller importer grafikk, bearbeid og lagre den som optimalisert webgrafikk. Men med en pris på nesten 4000 kr. holder produktet ikke mål.

Publisert

Fireworks har to nivåer for å produsere grafikk: Vektorgrafikk og punktgrafikk. Med vektorgrafikk kan du tegne streker, sirkler og frie former og deretter endre og manipulere disse uten at grafikken rundt blir påvirket. Punktgrafikk er mer å sammenligne med et lerret, maler du oppå noe annet, forsvinner det, og du kan bare endre på informasjonen ved å legge noe nytt oppå.

Det er gode grunner for at Fireworks blander vektorgrafikk med punktgrafikk. Begge har sine fordeler: Med vektorgrafikk kan du lage nydelige former, mens det er langt lettere å lage effekter med punktgrafikk. I Fireworks kan du også omgjøre vektorgrafikk til punktgrafikk når du er ferdig med prosessen, for deretter å legge til effekter.

Verktøyene for vektorgrafikk er kraftige og avanserte. Muligheten for nøyaktig tilpasning av vektorgrafikken er nokså dårlig, mens det finnes mange interessante muligheter for å legge til effekter. For punktgrafikk syntes vi det var temmelig tynt. Du mangler avanserte filtre, og har relativt lite kontroll over fargekvalitet i bildene.

Fireworks har middels gode rutiner for å legge tekst inn i dokumentene du arbeider med. Du må skrive teksten inn i et eget vindu, og mister dermed en del av kontrollen. Det er ikke mange filtre du kan bruke for å lage spesielle teksteffekter, men det er til gjengjeld lett å legge tekst langs frie kurver, og samtidig få gode resultater.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer