Altfor smått på LCD?

Noen har problemer med oppløsningen på LCD-skjermer og etterlyser produkter som gir større bilde. Er det løsningen?

Publisert
Sist oppdatert

Vi som har brukt personlige datamaskiner helt siden de dukket opp husker med gru de gamle CRT-skjermene. Liten skjermflate - 12 eller 14 tommer - grønt på sort bakgrunn, lang ettergløding og innbrente rester etter programmer man brukte mye. Ikke akkurat noen estetisk opplevelse, men det var ikke poenget den gangen. Det fantes grafiske arbeidsstasjoner, men de var bare tilgjengelige på universitetet og i store ingeniørbedrifter.

Den originale skjermen til IBM PC
Den originale skjermen til IBM PC Vis mer
Original IBM VGA skjerm
Original IBM VGA skjerm Vis mer
Altfor smått på LCD?


Det fantes noen få skjermer i svart/hvitt hvor du kunne invertere skjermbildet slik at du fikk svart tekst på hvit bakgrunn, men det var først da det kom fargeskjermer med oppløsning på 640x480 i 1987 og med firkantede piksler, at det visuelle begynte å ligne på det vi bruker i dag.

Både skjermer og grafikkort ble videreutviklet på 80- og 90-tallet, og vi endte opp med skjermer som kunne vise 1920 x 1200 og enda litt til hvis du hadde grafikkort som klarte utfordringen. En slik skjerm veide gjerne 45 kilo og kostet skjorta. Dessuten tok den enormt med plass både i bredde og dybden.

"Fordelen" med billedrørskjermer

En moderne bilderørsskjerm fra rundt år 2000-tallet hadde ingen oppgitt fast oppløsning, slik som LCD-skjermer har. Men grunnen til dette er ikke at den var helt uten begrensninger, men det var bare den maksimale oppløsningen som ble spesifisert. Skjermen støttet alt mulig under den maksimale oppløsningen, men dette krevde justering av flere skjermparametre. Innstillingen kunne så lagres, på noen skjermer kunne du lagre flere innstillinger med forskjellige oppløsninger.

Men ble alle oppløsninger like bra? Nei, de ble ikke det, men man stilte inn så godt man kunne og levde med det. Ingen CRT-skjermer ble noen gang helt skarpe, så man hadde ikke noen annen referanse.

I en CRT-skjerm har man en skyggemaske som er en tynn plate med mange små hull. Denne skiller de forskjellige piksel-elementene fra hverandre i røde, grønne og blå punkter, men ikke like skarpt som på en LCD-skjerm. Høyere visuell oppløsning enn det denne masken har kan ikke skjermen vise. Denne parameteren kalles "dot-pitch" som betyr "punkt-avstand" er oppgitt i millimeter. Man kan stille inn grafikkort og skjerm til å vise høyere oppløsning, men man mister da informasjon og det blir mer uskarpt. Men man får likevel hele bildet på skjermen.

Ved lavere oppløsninger treffer heller ikke billedpunktene hullene i skyggemasken, men man justerte til man fikk det så skarpt man kunne og var fornøyd med det. Typisk dot-pitch hos en kvalitetsskjerm var 0,25 mm.

Hele det analoge systemet var rett og slett ikke presist nok til å ha en stabil optimal oppløsning som var overlegent mye skarpere enn andre.

Men så kom LCD

I en LCD-skjerm er det ikke noen stråler som styres av magnetfelt og treffer mer eller mindre blink på alle bildepunktene, slik det er på CRT. På LCD er det fulll og direkte kontroll over hvert eneste pikselelement, det er ikke noe slark her, det er digitalt og enten av eller på.

Perq - grafisk arbeidsstasjon fra 1982
Perq - grafisk arbeidsstasjon fra 1982 Vis mer


Derfor er det mulig å justere signalet selv fra en analog kilde (VGA) slik at det treffer bildepunktene på LCD-skjermen, siden "blinken" (= LCD-matrisen) befinner seg "i ro".

Med en digital tilkobling som DVI eller HDMI er det derimot direkte kontroll hele veien slik at det ikke er nødvendig med noen justering (at en del LCD-TVer prosesserer signalet og endrer oppløsning er en annen historie).

Går det ikke an å endre oppløsning på en LCD?

Mange eldre databrukere og andre som i varierende grad har problemer med skarpsynet, er misfornøyd med standardoppløsningen på en LCD-skjerm. De klager på at der er for smått og vanskelig å lese både menyer og tekst. De etterlyser muligheten til å justere skjermen slik man kunne i "gamle dager" eller vil ha skjermer med større punkter.

Men det er faktisk fullt mulig, det er bare å gå inn i skjermoppsettet på PCe og velge en av standardoppløsningene. Resultatet blir heller ikke dårligere enn det var på en CRT-skjerm!

På dagens LCD-skjermer er punkt-avstanden (dot-pitch) faktisk ikke større enn på CRT-skjermene (på mange skjermer til og med mindre), derfor treffer du en lavere oppløsning like bra/dårlig på en LCD som på en CRT!

Forskjellen er at man nå vet hvor skarpt et bilde faktisk kan være på en LCD og selvsagt blir mer kritisk enn tidligere når referansen var en skjerm som aldri var helt skarp.

For de som har større problemer

De som har mer alvorlige problemer med synet, kan faktisk bruke en LCD-TV som monitor. Disse finnes jo i mange formater fra 26 og oppover og har lavere oppløsning enn PC-skjermer.

Altfor smått på LCD?Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer