Altfor smått på LCD?

Noen har problemer med oppløsningen på LCD-skjermer og etterlyser produkter som gir større bilde. Er det løsningen?

Publisert
Sist oppdatert

Vi som har brukt personlige datamaskiner helt siden de dukket opp husker med gru de gamle CRT-skjermene. Liten skjermflate - 12 eller 14 tommer - grønt på sort bakgrunn, lang ettergløding og innbrente rester etter programmer man brukte mye. Ikke akkurat noen estetisk opplevelse, men det var ikke poenget den gangen. Det fantes grafiske arbeidsstasjoner, men de var bare tilgjengelige på universitetet og i store ingeniørbedrifter.

Det fantes noen få skjermer i svart/hvitt hvor du kunne invertere skjermbildet slik at du fikk svart tekst på hvit bakgrunn, men det var først da det kom fargeskjermer med oppløsning på 640x480 i 1987 og med firkantede piksler, at det visuelle begynte å ligne på det vi bruker i dag.

Både skjermer og grafikkort ble videreutviklet på 80- og 90-tallet, og vi endte opp med skjermer som kunne vise 1920 x 1200 og enda litt til hvis du hadde grafikkort som klarte utfordringen. En slik skjerm veide gjerne 45 kilo og kostet skjorta. Dessuten tok den enormt med plass både i bredde og dybden.

"Fordelen" med billedrørskjermer

En moderne bilderørsskjerm fra rundt år 2000-tallet hadde ingen oppgitt fast oppløsning, slik som LCD-skjermer har. Men grunnen til dette er ikke at den var helt uten begrensninger, men det var bare den maksimale oppløsningen som ble spesifisert. Skjermen støttet alt mulig under den maksimale oppløsningen, men dette krevde justering av flere skjermparametre. Innstillingen kunne så lagres, på noen skjermer kunne du lagre flere innstillinger med forskjellige oppløsninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer