AM1 = prosessor og hovedkort til 360 kroner

Slik håper AMD å skape ny PC-vekst.

AM1 er navnet på en ny platform som kan gi meget billige PC-er.
AM1 er navnet på en ny platform som kan gi meget billige PC-er. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen hemmelighet at salget av nye PC-er er i tilbakegang. Årsaken er sammensatt, men at mobiler og nettbrett har overtatt mange av PC-ens oppgaver er i hvert fall hevet over enhver tvil.

Resultatet er uansett at produsentene av hovedkort og prosessorer er nødt til å ta grep.

Bunnpris

Denne gangen er det AMD som sammen med hovedkortprodusenter som ASRock og Gigabyte, kommer med en løsning som vil gjøre det mulig å lage svært rimelige stasjonære PC-er, men også det AMD omtaler som "PC-lignende enheter". Vi antar at alt-i-ett-maskiner vil være blant disse.

Løsningen består av et hovedkort med integrert APU (= prosessor med integrert grafikkbrikke), en plattform som har fått navnet AM1. Prisen vil starte på ca 60 dollar, eller rundt 360 kroner.

APU-en vil bære de kjente Athlon og Sempron-navnene - egentlig myntet på bærbare PC-er. Den vil komme i både to- og firekjernet versjoner, og hele systemet skal trekke maks 25 Watt.

Les også: Stasjonære PC-er lever fortsatt i beste velgående

Brysker seg mot Intel

Det er foreløpig usikkert hvordan ytelsen vil være i et slikt oppsett, men ifølge AMD skal det være bedre enn Intels mye omtalte Bay Trail-plattform, på grunn av støtte for raskere og mer minne (inntil 16 GB), prosessorsokkel som kan oppgraderes (vi er litt usikre på hva det innebærer ennå) og - hold deg fast - støtte for Windows XP:

Fra AMD sin presentasjon.
Fra AMD sin presentasjon. Vis mer

AMD håper at PC-er basert på AMD kan få fart på salget igjen, og da med hovedfokus på fremvoksende markeder.

Flere detaljer er ventet på lanseringsdagen 9. april.

Les også: Dette kan bli fremtidens stasjonære PC-er

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer