AMD Hammer over alt

Hittil har grunnarkitekturen hos PC-prosessorene fra AMD og Intel vært kompatibel, men det er snart historie. Ved neste generasjon - 64-bits prosessorer – går de hver sin vei.

Publisert
Sist oppdatert

I overskuelig framtid satser Intel på 32-bits x86 Pentium 4-arkitekturen i PCer av alle slag og 64-bits Itanium-arkitekturen til krevende servere og arbeidsstasjoner.

AMD velger en annen løsning. Her er det Hammer som blir basis for prosessorer beregnet både for fremtidige 32-bits miljøer så vel som 64-bits. Hammer er nemlig en 64-bits prosessor basert på x86, som AMD kaller x86-64.

Hammer vil kjøre x86 32 bits operativsystemer raskere og mer effektivt enn dagens Athlon, samtidig som det støtter 64-bits prosessering som en utvidelse av denne arkitekturen.Intel Itanium og etterfølgerne vil derimot emulere x86-arkitekturen, med lavere ytelse enn P4. I hvert fall foreløpig.

Usikker framtid?

Det er som kjent vanskelig å spå om fremtiden, men vi kan trekke paralleller til fortiden. Da Intel lanserte 386-prosessoren i 1985, var dette en 32-bits prosessor som etter hvert erstattet 16-bits prosessoren 286.

Men det viktigste var at 386 kjørte 16-bits 286-programmer mye raskere enn 286 gjorde. Dessuten kom den i stadig raskere utgaver, med vesentlig høyere klokkefrekvens enn 286. Et rent 32-bits operativsysten og tilhørende brukerprogramvare derimot, ble ikke den rådende standard før i fjor, med lanseringen av Windows XP.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer