AMD Sempron 140

Den koster 260 kroner, men er den kraftigste enkeltkjerneprosessoren som er i salg. Hva kan den brukes til? Vi har testet.

AMD Sempron 140
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke mange år siden PC-prosessorer med flere kjerner bare fantes i scifi-romaner. I 2010 er selv mange av de billigste maskinene på markedet utstyrt med prosessorer med minst to kjerner.

Flere kjerner gir til dels store fordeler når man kjører mange tunge programmer samtidig. Tidligere tester her på DinSide har vist at fordelene blir mer merkbare i Windows Vista og Windows 7 enn i Windows XP, som tross alt ble skrevet lenge før de første flerkjerneprosessorene fra AMD og Intel så dagens lys.

Les også: Slik blir din neste super-PC

Trenger du det egentlig?

Men ikke alle har et behov for å kjøre mange og tunge programmer samtidig, og med "tunge" sikter vi ikke til tekstbehandleren, nettleseren og musikkspilling, men eksempelvis komprimering av video, pakking av filer, store kalkulasjoner og databaseprogrammer.

Hvis dette er oppgaver du sjelden eller aldri befatter deg med, er sjansen stor for at du kan klare deg med selv de enkleste PC-ene i markedet. Men det kan hende du selv må gjøre noen små grep for å få best mulig opplevelse, siden produsenten ofte har fylt maskinene med rusk og rask som bremser på ytelsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.