AMD tar ett skritt videre

Lanseringen av Athlon XP 2400+ og 2600+ i august var bare på papiret. Siden de snart dukker opp er det på tide med nye lanseringer.

AMD tar ett skritt videre
Publisert
Sist oppdatert

Nå har AMD lansert to nye, raskere Athlon-prosessorer. De heter henholdsvis XP 2700+ (2.166 GHz) og XP 2800+ (2.250 GHz).

Men denne gangen er det ikke bare klokkehastigheten som har blitt jekket opp et par hakk.

Systembuss og minne synkront

De nye prosessorene kjører nå på en 166 MHz systembuss, med datarate på 333 MHz. Med samme minnehastighet kjører systemet ikke bare raskere, men bussene kjører endelig synkront, som i seg gir en ekstra gevinst.

Det verserte rykter om at det ville være enda større endringer i prosessorkjernen hos disse nye modellene, med SOI (Silicon on Insulator) og større hurtigbuffer, men disse teknikkene vil fremdeles være forbeholdt neste utgave, kjent som Barton. Denne vil være siste utgave av ”gamle” Athlon før Hammer-variantene overtar.

Raskere enn Intel?

Her er igjen svaret et klart tja. På noen tester vinner Athlon, mens på andre tester kjører Intel fra.

Det er uansett snakk om svært små marginer, for allsidig bruk er de i realiteten likeverdige.
AMD har hatt en del testmaskiner ute hos de mest entusiastiske nettstedene, og det har vært kjørt omfattende tester.

Testsystemet er basert på det nye brikkesettet fra nVidia, med doble minnekanaler. Dette gir raskere minnehåndtering enn noen Intel-baserte DDR-løsninger, men her har RAMBUS fremdeles et overtak.

I mange av testene som er foretatt kommer likevel Athlon 2800+ ut på topp. Særlig flyttalshåndteringen er bedre enn hos Intel, noe som kommer en del programmer som bedriver tung kverning av mediadata til gode.

Her er det likevel forskjeller også innen programmene, for eksempel kjører en del filtre i Photoshop raskere på Intel enn AMD, mens for andre filtre er det motsatt.

I lydgenerering og prosessering er det likedan, noen effektprogrammer får mer ut av en Athlon sammenlignet med Pentium 4, og vise versa for andre effekter basert på andre algoritmer og manipulering av datastrømmer.

Levering?

Vi har fått høre av AMD at distributørene vil ha XP 2400+ og 2600+, som altså ble lansert i august, på lager innen et par uker.

XP 2700+ og XP 2800+ vil vi først se i november, hvis alt går etter planen.

Men da har vel Intel lansert og kan kanskje allerede levere sin 3.06 GHz Pentium 4...

Her finner du tester av prosessorene:
AMDZone
c't (på tysk)
Anandtech
Extremetech
Hardinfo (dansk)
HardOCP
Toms Hardware

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer