AMD vs Intel - rått parti?

Nye prosessorer - mer å velge mellom? Og prisen?

Publisert
Sist oppdatert

AMD lanserte tidligere denne uken nye prosessorer, og det tok ikke mange timene før omfattende tester ble publisert på de store nettsidene som Toms Hardware, Anandtech, Extremetech osv. Det skyldes selvsagt at disse prosessorene allerede har vært ute hos testerne en stund før den offisielle lanseringen.

De siste prosessorene AMD lanserte konkurrerer ikke med Intels toppmodeller, verken i pris eller ytelse. De ligger i prisområdet under 1500 kroner, mens AMD og Intels raskeste ordinære modeller ligger nesten tusenlappen høyere. Over dette igjen ligger de ekstreme utgavene som bare de "gale" entusiastene med alt for mye penger kjøper, hvor de betaler dobbel pris for 5-10% høyere ytelse.

Hvis vi sammenligner de to platformene AMD og Intel med utgangspunkt i prisleiet rundt 1500 - 1800 kroner - hva ender vi opp med i pris og ytelse?

Den raskeste prosessoren

Det er egentlig bare tre ting som gjelder for en prosessor, den skal være rask, bruke minst mulig strøm og ikke bli for varm (de siste to henger ofte sammen). I lang tid har varmeutvikling ikke vært så viktig for produsentene, det var bare ytelse som gjaldt. I det siste har dette snudd seg fordi varmeutviklingen stoppet mulighetene for høyere hastigheter og fordi oppmerksomheten rundt effektbruk har blitt langt større.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer