Ananda Google TV Cloud Stick E68

Vi kan ikke annet enn å bli både glade og imponerte over denne minimalistiske datamaskinen. Ja, for det er faktisk en datamaskin!

Ananda Google TV Cloud Stick E68
Publisert
Sist oppdatert

I det siste har de dukket opp i hopetall. På eBay. På DealExtreme. På ChinaDirect. Hos nesten alle de store nettbutikkene som selger billig elektronikk fra fjerne østen, vil du finne Android-baserte mediespillere for TV-bruk, og felles for de fleste er at de er små. De er faktisk så små at de kan forveksles med en vanlig minnepinne eller minneplugg. Men på innsiden er det langt mer - den minimalistiske innpakningen til tross.

Vi falt for fristelsen og bestilte en av dem. Den bærer navnet Google TV Cloud Stick E68, kommer fra kinesiske Ananda, og den har følgende spesifikasjoner:

 • Cortex A5 prosessor på 1 GHz
 • 512 MB DDR3 RAM
 • 8 GB Flashminne til lagring av filmer, musikk, video, apps osv (selv om det stod 4 GB i bestillingen)
 • Mali-400 MP GPU, i stand til å dekode video i 1080P (full HD) inntil 60 fps(!)
 • Trådløst nett (b/g/n) Atheros AR6103-brikke
 • 1 microUSB-port for tilkobling til strøm eller PC
 • 1 vanlig USB-port for tilkobling av mus/tastatur
 • 1 stk HDMI-plugg for tilkobling til TV
 • Android 4.0 operativsystem
 • Mål: 82 x 26 x 14 mm
 • Vekt: 30 gram
 • Pris: ca 350 kr
For en som har fulgt utviklingen fra den første DVD-spilleren som var i stand til å spille MP3-filer på slutten av 90-tallet, er det ganske utrolig å se hva som nå er mulig å få plass til i en spiller på 30 gram. Men det er som kjent ofte langt mellom teori og praksis. Ville den i det hele tatt fungere?

I esken var det i hvertfall lite hjelp å få, det fulgte ikke med noen form for bruksanvisning, kun strømplugg med overgang til EU-standard, samt en microUSB-kabel.

Ananda Google TV Cloud Stick E68


Ananda Google TV Cloud Stick E68


Men hva annet kan man egentlig gjøre, enn å koble det hele sammen og sette pluggen i TV? Før vi kom så langt puttet vi inn en trådløs mottaker for et helt vanlig Microsoft tastatur og mus, i USB-porten merket tastatur og mus:

Ananda Google TV Cloud Stick E68


Ananda Google TV Cloud Stick E68


Og så var det bare å putte enden med HDMI-pluggen i en ledig kontakt i TV-en:

Ananda Google TV Cloud Stick E68


Etter ca 30 sekunder ble vi møtt av en gammel kjenning, Android-hjemskjermen som vi kjenner fra Android 4.0-baserte nettbrett:

Ananda Google TV Cloud Stick E68


Her var det ikoner for vanlige mediespiller-funksjoner, i tillegg til nettleseren. Men vi var ikke på nett ennå, så en tur innom innstillinger måtte vi. Der kunne vi også velge norsk språkdrakt på operativsystemet:

Ananda Google TV Cloud Stick E68


Mus og tastatur virket helt fint, uten noe som helst behov for konfigurasjon:

Ananda Google TV Cloud Stick E68


Og vips, der var vi på nett, og kunne starte nettleseren:

Ananda Google TV Cloud Stick E68


Litt hakking var det under nettleser-skrolling, men vi kan likevel ikke si annet enn at vi ble imponert. Endelig en mediespiller med fornuftig nettleser, og navigasjon gjør du enkelt med tastatur og mus. Ett klikk med venstre museknapp starter app-er, ett klikk med høyre museknapp tar deg ett skritt tilbake.

Produsenten har også en velkjent app-killer, som stenger programmer du ikke bruker. Ikke uten grunn, for Android fungerer ikke alltid like bra hvis det er mange apper og prosesser som kjøres i bakgrunnen. Det merkes fort på enkel maskinvare, som her.

Man får full tilgang til Google Play (tidligere Android Market), og på få minutter hadde vi installert Spotify, Wimp og Google Chrome. Med 8 GB tilgjengelig får du plass til litt av hvert.

Ananda Google TV Cloud Stick E68


Ananda Google TV Cloud Stick E68


God på video

Vi var naturligvis nysgjerrig på hvordan maskinen taklet video i praksis, og koblet den til en PC for å overføre videofiler til internminnet. Først ville ikke Windows vite av den, og vi fikk melding om at den ikke ble gjenkjent og installert. Ved å trykke på Fn-knappen på siden, dukket den opp som en disk, med rundt 5 GB ledig plass.

Ananda Google TV Cloud Stick E68


Dermed kunne vi bare dra over våre testfiler, og overføringshastigheten lå på 6-7 MB i sekundet.

Tilbake i TV-en igjen, kunne vi kjøre våre tester, og uten å ha gjort noen som helst innstillinger, kvernet maskinen gjennom den ene testfilen etter den andre - uten å mukke. Vi filmet noe av prosessen, slik at du får et inntrykk av hvordan den fungerte. Vi beklager at det kan virke som om panoreringen hakker i klippet vårt, i praksis gikk det helt silkemykt. Merk blant annet hvor raskt den starter avspillingen:


Ved hjelp av filbehandleren som fulgte med, kunne vi også enkelt koble oss til delte ressurser i Windows-nettverket, og streame innhold derfra. Oppsettet er forresten forklart her:

Ananda Google TV Cloud Stick E68


Her er det trådløs-hastigheten som setter begrensningene, i vårt tilfelle hakket avspillingen ganske så mye. Skal du være sikret god datastrøm, er det lokal lagring som gjelder - men i så måte er ikke Ananda-pluggen noe unntak.

Konklusjon

Utrolig nok er dette av de raskeste og mest funksjonsrike mediespillerne vi har testet. Og det er jo egentlig langt mer, med riktige apps kan den langt på vei faktisk fungere som en vanlig datamaskin. Og i den lille innpakningen og til den prisen vi betalte, er det nesten litt utrolig!

Helt stabil er den likevel ikke, og det har skjedd noen ganger at vi har vært nødt til å kjøre en omstart av den. Det har imidlertid ikke skjedd under videoavspilling.

Og altså, vi gav kun rundt 350 kroner for den, inkludert frakt. Vi kjøpte den via eBay.

Du finner mer informasjon hos produsenten.

Her er flere bilder, alle er tatt av skribenten:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer