Test av lydplanker

Anerkjent lydmerke får slakt i stor test av lydplanker

Samsung tok de fire første plassene av 130. Men Bose gikk det ikke fullt så bra med.

VINNEREN: Samsungs lydplanke HW-K850 får 87 poeng av 100 mulige i det respekterte britiske forbrukermagasinet Which? Foto: Samsung
VINNEREN: Samsungs lydplanke HW-K850 får 87 poeng av 100 mulige i det respekterte britiske forbrukermagasinet Which? Foto: Samsung Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Akkurat nå er det svært mange gode tilbud på TV-er ute i butikkene. Men når man først har kjøpt en flott 65-tommer, melder gjerne behovet seg for bedre lyd.

De færreste har plass til å sette opp et fullt hjemmekinoanlegg med seks eller flere høyttalere i stua. Dermed blir lydplanker et godt alternativ.

Det britiske forbrukermagansinet Which? er kjent for sine grundige masse-tester av alt fra suppekjeler til biler.

De har i løpet av fjoråret testet til sammen 130 lydplanker (abonnement kreves), fra de aller billigste til noen få hundrelapper til de dyreste over 10.000.

Fire Samsung-planker på topp

Øverst i testen troner Samsung HW-K850, som i Norge koster rundt 11.000 kroner, men som i Storbritannia kan fås på tilbud til rundt 7.000 kroner.

Den neste på lista er HW-M360, som koster rundt 1.650 kroner i Storbritannia. Den ser ut til å være en nedskalert versjon av HW-K360, som koster ca. 2.300 her hjemme.

Dinside lenker til alle butikker direkte. Noen butikker tilbyr betaling for klikk. Det påvirker ikke hvem vi linker til. ​

Som nummer tre og fire kommer henholdsvis HW-K430 (2.682 kroner) og HW-K950 (9.990 på Komplett.no).

Vi må altså helt ned til femteplass for å finne noe annet enn Samsung.

Der ligger den britiske high end-produsenten Cambridge Audio med sin TV5, som selges i Storbritannia til litt under 2.000 kroner. Cambridge forhandles i Norge av Hifi-Klubben, men akkurat denne modellen finnes ikke i deres katalog.

Uenige om Yamaha-modell

Da Dinside i april i fjor testet fem lydplanker i samarbeid med Stereo+, kom Bluesound Pulse til rundt 9.000 best ut. Denne er ikke testet i Which?.

UENIGHET: Det er denne de andre må strekke seg etter for gjengivelse av film og TV-lyd, mente vår anmelder da han testet Yamaha YSP-2700. Which? er slett ikke enige. Foto: Yamaha
UENIGHET: Det er denne de andre må strekke seg etter for gjengivelse av film og TV-lyd, mente vår anmelder da han testet Yamaha YSP-2700. Which? er slett ikke enige. Foto: Yamaha Vis mer

Det er derimot nummer to, Yamaha YSP-2700 til om lag samme pris. Denne får 56 poeng av 100 mulige (de fire Samsung-vinnerne får henholdsvis 87, 81, 73 og 69), og konklusjonen er et heller drepende «kostbart feilkjøp».

Det er først og fremst lyden Which? ikke liker. Samt prisen, som de mener er altfor høy i forhold til det du får.

Disse bør du unngå

Øverst på listen over lydplanker de mener vi bør unngå har Which? Logik L32SBIN16. Denne koster bare 265 kroner på britiske Amazon, men vi klarer ikke å finne den i noen norsk butikk på nettet.

Bose Soundtouch 300 selges derimot i et stort antall butikker. Which! mener at den absolutt ikke er verd de 7.000 kronene den koster.

- Denne store, dyre planken fra det respekterte lydmerket Bose burde være grei skuring, ikke sant? Feil. Bassen er altfor rumlete, i motsetning til fast og kontrollert. Og lydprosesseringen som Bose hevder fyller rommet med lyd er dårlig. Den gjør lyden ullen og fattig på detaljer, konkluderer nettstedet.

Heller ikke Stereo+-redaktøren Håvard Holmedal er helt fornøyd.

- Den er flott og brukervennlig, men spiller ikke med nok engasjement til at den tar meg med helt inn i filmen, er hans konklusjon.

Kommersielle lenker:
​All produktomtale i denne artikkelen er basert på fritt journalistisk grunnlag. Våre lesere forventer å få vite hvor produktene kan kjøpes og vi lenker direkte til butikk eller prissammenlikning. For produkter kjøpt gjennom linker der Aller Media har et kommersielt samarbeid, får Aller Media en andel av inntektene. Journalistene velger ut produktene de omtaler uavhengig av dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer