Hvordan fjerne personlige annonser

Annonsene som forfølger deg

Har du søkt etter et produkt, er det stor sannsynlighet for at du senere vil se reklame for tilsvarende produkter på en rekke nettsteder du besøker. Her ser du hvorfor og hva du kan gjøre med det.

KJENT FOR MANGE: Jeg har gjort noen søk på webkameraer og PC-er i det siste. Derfor får jeg opp disse annonsene «overalt». (Skjermdump)
KJENT FOR MANGE: Jeg har gjort noen søk på webkameraer og PC-er i det siste. Derfor får jeg opp disse annonsene «overalt». (Skjermdump) Vis mer
Publisert

Du har sikkert opplevd det selv: Du har googlet et produkt som du er interessert i, og plutselig dukker det opp reklame for produktet eller andre, lignende produkter fra annonsører på nettsider du besøker.

Dette kalles personlig tilpasning av annonser, og ofte er dette styrt av Google og av selskaper som har et annonsesamarbeid med Google. Målet er å presentere annonser som er i tråd med interessene dine, og dermed gjøre det mer sannsynlig at du klikker på dem.

Slik kjenner de deg

Så hvordan vet Google og samarbeidspartnerne hva du er interessert i? Jo, ved å analysere nettaktivitetene dine: Søkeord og søkehistorikk, aktiviteten din på nettet mens du er logget på Google-kontoen din, tidligere annonser du har klikket på, type nettsteder du besøker, aktivitet i mobilapper og andre enheter - i tillegg til informasjon du selv har lagret på Google-kontoen din (i mitt tilfelle for eksempel at jeg er mann mellom 45 og 54 år).

Tid på døgnet og informasjon du har gitt til annonsører, for eksempel hvis du har registrert deg for et nyhetsbrev med epost-adressen din, spiller også en rolle for hvilke annonser du ser på nettsteder som viser slike Google-annonser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.