Hvordan fjerne personlige annonser

Annonsene som forfølger deg

Har du søkt etter et produkt, er det stor sannsynlighet for at du senere vil se reklame for tilsvarende produkter på en rekke nettsteder du besøker. Her ser du hvorfor og hva du kan gjøre med det.

KJENT FOR MANGE: Jeg har gjort noen søk på webkameraer og PC-er i det siste. Derfor får jeg opp disse annonsene «overalt». (Skjermdump)
KJENT FOR MANGE: Jeg har gjort noen søk på webkameraer og PC-er i det siste. Derfor får jeg opp disse annonsene «overalt». (Skjermdump) Vis mer
Publisert

Du har sikkert opplevd det selv: Du har googlet et produkt som du er interessert i, og plutselig dukker det opp reklame for produktet eller andre, lignende produkter fra annonsører på nettsider du besøker.

Dette kalles personlig tilpasning av annonser, og ofte er dette styrt av Google og av selskaper som har et annonsesamarbeid med Google. Målet er å presentere annonser som er i tråd med interessene dine, og dermed gjøre det mer sannsynlig at du klikker på dem.

Slik kjenner de deg

Så hvordan vet Google og samarbeidspartnerne hva du er interessert i? Jo, ved å analysere nettaktivitetene dine: Søkeord og søkehistorikk, aktiviteten din på nettet mens du er logget på Google-kontoen din, tidligere annonser du har klikket på, type nettsteder du besøker, aktivitet i mobilapper og andre enheter - i tillegg til informasjon du selv har lagret på Google-kontoen din (i mitt tilfelle for eksempel at jeg er mann mellom 45 og 54 år).

Tid på døgnet og informasjon du har gitt til annonsører, for eksempel hvis du har registrert deg for et nyhetsbrev med epost-adressen din, spiller også en rolle for hvilke annonser du ser på nettsteder som viser slike Google-annonser.

Egentlig ikke så skummelt

Det er klare regler og grenser for hva som kan benyttes som grunnlag for annonsevisningen, og Google er helt transparente i så måte. Det behøver altså ikke være særlig skummelt å bli eksponert for personlige annonser.

Og hos Google har du dessuten muligheten til å tilpasse hvilke nettsteder du ønsker personlige annonser fra - og endogtil skru av hele personaliseringen.

Slik gjør du det

1. Tilpasningene gjør du fra denne siden. (Du må naturligvis være innlogget på Google for å gjøre tilpasninger).

2. Skyvebryteren som skrur på og av personlig tilpasning av annonser, finner du ganske tidlig på siden:

Annonsene som forfølger deg

Skrur du denne av, vil du fortsatt se annonser - men de vil være av mer generell karakter. Ting som tidspunkt, posisjon og emnet du ser på, kan fortsatt påvirke hvilke annonser som vises.

3. Lenger ned finner du en oversikt over bedrifter du har besøkt som er en del av Google-annonsenettverket. Klikker du på en av dem, kan du manuelt skru av annonser fra den aktuelle bedriften:

Annonsene som forfølger deg

4. Går du enda lenger ned, finner du en rekke interessekategorier som Google tror du er interessert i, basert på hvilke nettsteder du besøker og hvilke søk du har gjort. Ser du noe der som ikke er interessant, kan du også her skru av visninger av annonser som er knyttet til kategorien.

Annonsene som forfølger deg

Det kan ta noe tid fra du har endret på innstillingene, til de trer i kraft. Her ser du hvordan nettsiden i bildet øverst, ser ut etter at jeg har gjort mine endringer:

(Skjermdump)
(Skjermdump) Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer