Antivirus over nett

Å skanne med ett antivirusprogram er bra, men å bruke 20 er da langt bedre.

Publisert
Sist oppdatert
Fine for å kontrollere enkelte filer.


Vi har vært der flere ganger, og kanskje du har opplevd det samme. Du har lastet ned en fil, eller kanskje blitt anbefalt et kjekt lite program du har lest om på et forum, men egentlig litt i tvil om dette er en fil du egentlig vil kjøre på din datamaskin.

Så du skanner fila for virus med antivirusprogrammet ditt, men blir ikke helt solgt likevel. Antivirus er jo ikke perfekte, og kanskje akkurat det du har installert på din PC lar noen infiserte filer slippe gjennom.

Det å bruke flere antivirusprogrammer er en god ide, men mange slike fyller både opp harddisken og spiser systemressurser. En løsning som du kanskje heller kanskje ikke vet om er at mange antivirusselskaper tilbyr nettbaserte tjenester i tillegg til de tradisjonelle installerbare antivirusprogrammene. Blant annet vil Panda, Trend Micro, BitDefender og Microsoft la deg søke gjennom hele PCen din dersom du ikke er sikker på at ditt vante program gjør en god nok jobb.

Kapersky lar deg også kontrollere en bestemt fil - noe som er langt mer praktisk når det er en bestemt fil du lurer på, og går vi videre derfra kommer vi til det mer geniale, nemlig sider som Virustotal eller Jotti's malware scan.

Navnet på sistnevnte side imponerer nok ikke, men funksjonaliteten er det lite å si på. Kort forklart laster du opp en gitt fil til en server der fila skannes for alskens uhumskheter av en stor håndfull forskjellige antivirusprogrammer. Deretter får du en rapport på hvilke programmer som eventuelt reagerer på fila og hvorfor.

Antivirus over nettDet fine med å bruke mange forskjellige virusskannere på samme fil er at hvis den kun blir stemplet som trøbbel av et eller to program, kan dette utelukkes som såkalte falske positive. Når de fleste stemmer for at det er noe skummelt derimot...

Hva som er tilfellet hos Virustotal vet vi ikke, men hos Jotti's malware scan oppdateres visstnok virusdefinisjonene hver time. Merk for øvrig at størrelsen på filer som skal lastes opp må være mindre enn ti megabyte for begge løsningene.

Virustotal finner du her og Jotti's malware scan her.

Til slutt minner vi på at disse sidene ikke kan erstatte et lokalt installert antivirusprogram, men er fine for å kontrollere enkelte filer.

Vet du om andre gode nettbaserte virusskannere eller lignende? Del det gjerne med oss og andre i debatten under!

(Publisert første gang november 2007, oppdatert 24. juli 2008)


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer