Avast:

Antivirus registrerer hvert eneste klikk

Og videreselger informasjonen til andre selskaper.

SELGER BRUKERDATA: Amerikanske Motherboard og PCMag har avslørt at antivirusselskapet Avast videreselger innsamlede brukerdata til tredjeparter. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SELGER BRUKERDATA: Amerikanske Motherboard og PCMag har avslørt at antivirusselskapet Avast videreselger innsamlede brukerdata til tredjeparter. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nettstedene Motherboard og PCMag har i samarbeid avslørt at selskapet Avast, som står bak antivirusprogrammene Avast og AVG, som brukes av flere hundre millioner personer verden rundt, selger sensitive brukerdata til tredjeparter.

Informasjonen har de to nettstedene fått fra dokumenter som stammer fra Jumpshot, et underselskap av Avast. Dokumentene avslører at Avast-programvaren samler inn data på PC-en, som Jumpshot pakker om til ulike produkter som igjen selges til klienter som Google, Pepsi, Microsoft, Yelp, Home Depot og mange flere, skriver Motherboard i rapporten.

Av pakker som ble solgt, er én av dem en såkalt «All Clicks Feed», som sporer brukeradferd, klikk og bevegelser på tvers av nettsider. Enkelte klienter skal ha betalt flere millioner dollar for dette.

Dataene de to magasinene har fått innsyn i inkluderer Google-søk, adressesøk i karttjenester, besøk på LinkedIn-sider, YouTube-videoer og søk og aktivitet på pornonettsteder.

Motherboard understreker at dataene som er blitt solgt, ikke inneholdt personlig informasjon, som brukernavn. Men ettersom dataene inneholder såpass mye detaljert informasjon, sier eksperter, som nettstedet har vært i kontakt med, at det kan være mulig å avsløre identiteten til brukerne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer