Appen som gjør det enkelt å slette filer på iPhone

Redningen når du trenger mer lagringsplass.

ENKLERE BLIR DET IKKE: Med PhoneExpander kan du slette overflødige filer fra iPhone-en din med noen få trykk. Foto: KIRSTI ØSTVANG
ENKLERE BLIR DET IKKE: Med PhoneExpander kan du slette overflødige filer fra iPhone-en din med noen få trykk. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For noen år tilbake var 16GB lagringsplass mer enn nok til at du fikk lagret alt av dine apper, spill, bilder, videoer og annet innhold på mobilen. Nå holder det ikke lenger. Det har vi sett spesielt i kjølvannet av Apples lansering av iOS 8, hvor mange iPhone-brukere fikk smertelig erfare hva det ville si å ha modellene med minst lagringskapasitet.

Nå har Apple omsider fikset problemet ved å redusere mengden lagringsplass som kreves for å utføre en programvareoppdatering. Noen kan imidlertid fortsatt ha behov for å frigjøre lagringsplass på sin iPhone.

LES OGSÅ: For lite plass på Apple-dingsen din?

Det er en kjedelig oppgave, men ikke så vanskelig, og det er også mange måter å gjøre det på. Det ferske Mac-programmet Phone Expander gjør det lekende lett, ifølge Mashable.

«Fem minutter er alt som skal til for å frigjøre flere gigabyte med plass», lover utviklerne. «Så enkelt at selv foreldrene dine klarer å bruke det».

Det høres jo lovende ut, men hvor enkelt er det egentlig? Vi gjorde en kjapp test.

Slik fungerer det

PhoneExpander er, som utviklerne selv sier, et svært brukervennlig program. Du bare kobler iPhone-en eller iPad-en til Mac-en, fyrer opp programmet, og så vil det finne den tilkoblede enheten og fortelle deg hvor mange prosent av lagringskapasiteten som er brukt. Så har du et par-tre slettefunksjoner for hånd.

FIRE FUNKSJONER: Slik ser PhoneExpander ut når du starter det opp. Det har få funksjoner, men er dermed også veldig lett å bruke.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
FIRE FUNKSJONER: Slik ser PhoneExpander ut når du starter det opp. Det har få funksjoner, men er dermed også veldig lett å bruke. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

LES OGSÅ: Støtter ikke telefonen minnekort? Intet problem!

Slett midlertidige filer

Trykker du på «Clear Temporary Files», skanner programmet gjennom de installerte appene dine for å se hvor mye ekstra midlertidige filer de holder på.

«Apper tar vare på disse filene så de lastes inn kjappere. De tar opp mye plass, men kan trygt slettes», hevder utviklerne. I vårt tilfelle var det snakk om nesten 2,5GB med filer.

FJERN «ANNET»:  Ved å slette midlertidige filer, kvitter du deg med data som ofte havner under «Annet»-kategorien når du kobler iPhone-en til iTunes på datamaskinen. Foto: KIRSTI ØSTVANG
FJERN «ANNET»: Ved å slette midlertidige filer, kvitter du deg med data som ofte havner under «Annet»-kategorien når du kobler iPhone-en til iTunes på datamaskinen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Merk imidlertid at det ikke er alle midlertidige filer du vil slette. Laster du for eksempel ned musikk til offline-lytting i Spotify, havner det i mellomlageret, og sletter du filene, mister du også offline-musikken.

Vi valgte derfor å fjerne markeringen ved Spotify før vi tømte mellomlageret.

LES OGSÅ: Rydd opp på Android-telefonen med CCleaner

Slett apper

Funksjon nummer to er «Remove Apps», hvor du ikke overraskende kan slette apper. «Dette er en raskere måte å fjerne gamle apper på. Dersom du ønsker å få dem tilbake, kan du laste dem ned fra App Store igjen senere», skriver utviklerne.

Appene listes opp etter størrelse, med den største øverst. Når programmet er ferdig med å liste opp alle appene dine, blar du deg bare gjennom listen og setter en hake ved siden av appen(e) du ønsker å kvitte deg med. Når du er ferdig med det, trykker du på «Remove checked» for å slette dem.

SLETT STORE, UBRUKTE APPER: Med denne funksjonen kan du raskt få oversikt over hvor mye plass appene dine tar, og så kan du enkelt slette flere i en fei. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SLETT STORE, UBRUKTE APPER: Med denne funksjonen kan du raskt få oversikt over hvor mye plass appene dine tar, og så kan du enkelt slette flere i en fei. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

LES OGSÅ: Android-telefon? Slik flytter du apper til minnekortet

Slett bilder og video

Under «Clear Photos» skal du velge hvilke bilder og videoer du skal sikkerhetskopiere til Mac-en din, før de slettes. «Sikkerhetskopier bilder og videoer til Mac-en dine og gjør plass til mer», heter det i beskrivelsen av funksjonen.

Her velger du om du vil sikkerhetskopiere bilder og/eller video, hvilken mappe på harddisken de skal overføres til, og hvor gamle de skal være; eldre enn én dag, tre dager, én uke, én måned og så videre. Så trykker du på knappen «Backup & Remove Files», hvor det også er listet opp antall filer og hvor mye lagringsplass de opptar.

TAR OFTE MYE PLASS: Bilder og video er noe av det som opptar mest plass på telefonen. Det kan være lurt å overføre dem til datamaskinen med jevne mellomrom, så får du mer plass til nye. Foto: KIRSTI ØSTVANG
TAR OFTE MYE PLASS: Bilder og video er noe av det som opptar mest plass på telefonen. Det kan være lurt å overføre dem til datamaskinen med jevne mellomrom, så får du mer plass til nye. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

I tillegg til de tre nevnte funksjonene, kommer det snart også en funksjon for å slette musikk lagret på iPhone-en eller iPad-en.

LES OGSÅ: Bytte fra Android til iPhone? Slik får du med deg innholdet

Kun for Mac

PhoneExpander er foreløpig på betastadie, og er i skrivende stund gratis å laste ned fra phoneexpander.com. Utviklerne har sagt det vil koste penger når det er ferdig, men endelig pris er ikke fastsatt.

Hvorvidt det vil komme i en Windows-utgave, gjenstår å se. Det kan imidlertid se mørkt ut ...


Windows-brukere kan imidlertid bruke et program kalt PhoneClean, som gjør mye av det samme som PhoneExpander.

Les flere tips til hvordan du kan rydde opp på iPhone.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer