Windows 10

Appene vi installerer hver gang

Disse Windows 10-programmene har vi stor glede av.

WINDOWS 10: Disse tre appene installerer vi hver gang vi setter opp en ny Windows-PC. Foto: Skjermbilde
WINDOWS 10: Disse tre appene installerer vi hver gang vi setter opp en ny Windows-PC. Foto: Skjermbilde Vis mer
Publisert

Coronapandemien og hjemmekontor har virkelig fått fart på PC-salget som har opplevd en nedadgående kurve i en årrekke, men i fjor pekte pilen sannelig oppover.

Vi har allerede delt noen tips til hvordan du får mer ut av Teams og hvordan du bytter bakgrunnsbilde i samme app, men du bør også benytte anledningen til å sjekke ut det vi mener er noen fiffige apper, som gjør PC-hverdagen enda bedre.

Under har vi samlet tre nyttige apper, som undertegnede som redaksjonens PC-tester installerer hver gang han setter opp en ny PC.

Taskbar X

Den første er appen er faktisk noe jeg savner fra Apple macOS og Google Chrome OS. Og nei, det er ikke iMessage, men faktisk midtstilte apper på oppgavelinja.

I Windows 10 legger appene seg sidestilt til venstre, men personlig syns jeg de gjør seg bedre på midten.

En slik oppgavelinje kommer faktisk med Windows 10X, som ventes senere i år, men ønsker du det på Windows 10 får du ikke noe hjelp av Microsoft.

Både vinduet og appene på oppgavelinja er midtstilt, og alt er fryd og gammen. Foto: Skjermbilde
Både vinduet og appene på oppgavelinja er midtstilt, og alt er fryd og gammen. Foto: Skjermbilde Vis mer

I stedet kan du laste ned appen TaskbarX, hvis hovedformål er å sentrere appene på oppgavelinja di, men den har også noen kjekke tilleggsfunksjoner.

Som standard plasseres appene midt på skjermen, men du kan også tilpasse appen slik at sentreringen tar hensyn til klokka og systemstatusfeltet til høyre, samt om det skal gjelde for samtlige virtuelle skrivebord, eller bare hoved/sekundærskrivebordet.

I tillegg kan du velge hvilken stil oppgavelinja skal ha. For eksempel helt gjennomsiktig, ugjennomsiktig, uskarp og akryl.

Nå kan du få gjennomsiktig oppgavelinje, som også er midtstilt. Foto: Skjermbilde
Nå kan du få gjennomsiktig oppgavelinje, som også er midtstilt. Foto: Skjermbilde Vis mer

Ankepunktet med en annen stil en standard, er at stilene ikke gjenspeiles i startmenyen, så det blir en liten designkrasj der.

Her finner du lenker for å laste ned TaskbarX, men du finner også appen i Microsoft Store der prisen er 15 kroner. Fordelen med å kjøpe appen, er at den oppdateres automatisk via Store, men begge versjonene har samme funksjonalitet.

Windows Centering Helper

Som PC-tester brukes den første tiden når man pakker opp og slår på en PC, på å installere oppdateringer og sette opp maskinen til sitt bruk.

Én ting som irriterer litt her, er måten apper åpnes for første gang. Som oftest åpnes programmet øverst i et hjørne og enten i for stort eller lite vindu, slik at du må justere størrelse og plassert selv.

Hvorfor er det alltid slik?

Er man samtidig en som setter pris på litt symmetri, og har en liten tvangslidelse i tillegg, blir det ekstra irriterende.

Her kommer kanskje min nyeste favorittapp inn. Nemlig Windows Centering Helper, som gjør nettopp det den lover: sentrerer appvinduet til samtlige programmer.

I Windows Centering Helper kan du velge om programmet skal sentreres automatisk når du starter det, eller om du ønsker å gjøre det manuelt. Du kan også sette opp en standard vindusstørrelse slik at alle vinduer er like store.

Ja, helt genialt!

For å sentrere vinduer manuelt, trippeltrykker du på Shift-knappen som standard. Du kan også velge en annen tast hvis du foretrekker det.

Se Windows Centering Helper i aksjon under.

Windows Centering Helper kan lastes ned gratis herfra.

Auto Dark Mode

Alle apper med litt respekt for seg selv, har en nattmodus. Eller hva? Plutselig var det slik at alle apper og operativsystem skulle ha nattmodus, som endrer fra lyst til mørkt om kvelden.

Vi har faktisk laget en guide om hvordan du aktiverer nattmodus på dingsene dine.

Mest utbytte av nattmodus får du når det er mørkt ute. Det svarte temaet med hvit tekst er mer skånsomt mot øynene dine, og det kan også påvirke batteritiden i positiv grad hvis du har en enhet med OLED-skjerm

Med Auto Dark Mode endrer Windows 10-temaet automatisk mellom lyst og mørkt tema. Foto: Skjermbilde
Med Auto Dark Mode endrer Windows 10-temaet automatisk mellom lyst og mørkt tema. Foto: Skjermbilde Vis mer

Microsoft var tidlig ute med nattmodus i Windows 10, men har ennå ikke støtte for automatisk bytte, slik som blant annet macOS, iOS og Android har. Interessant nok kan du aktivere automatisk bytte fra lyst til mørkt tema på Xbox, et annet Microsoft-produkt, men altså ikke i Windows 10.

Med mindre du installerer gratisappen Auto Dark Mode, da. Programmet gjør at du kan velge mellom å aktivere automatisk bytte av tema på spesifikke tidspunkt, eller ved solnedgang og soloppgang. Du kan også velge om både apper og selve operativsystemet skal bytte tema, eller kun det ene.

PS. I tillegg til nattmodus kan du også aktivere kveldsmodus i Windows 10, som gir varmere farger. Kveldsmodus finner du under PC-ens skjerminnstillinger.

Nedlastningslenke til Auto Dark Mode finner du her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer