Apple fjerner «rasistisk» kode

Har allerede startet den omfattende prosessen.

TAR OPPGJØR: Vil ikke lenger tillate benevnelser i koden som kan oppfattes rasistiske. Foto: Apple
TAR OPPGJØR: Vil ikke lenger tillate benevnelser i koden som kan oppfattes rasistiske. Foto: Apple Vis mer
Publisert

De fleste som jobber med programmering, IT-relaterte produkter og programvare, er kjent med benevnelser som «master» og «slave» i ymse sammenhenger der man skal beskrive et avhengighetsforhold, der master er den styrende parten.

To andre ord som ofte går igjen, er «whitelist» og «blacklist», som sier noe om hva som er tillatt og ikke tillatt.

Men har du tenkt over at dette er ord som kan oppfattes som rasistiske?

Fjerner dem for godt

Flere teknologiselskaper tar nå grep for å bli kvitt slike benevnelser for godt. Linux.org, GitHub, JPMorgan og Twitter har allerede annonsert at de vil bli kvitt bruken, og nå kommer også Apple på banen.

I en kunngjøring sier selskapet at de « vil fjerne og erstatte ikke-inkluderende språk i hele utviklerens økosystem, inkludert innen Xcode, plattform-API-er, dokumentasjon og åpen kilde-prosjekter». Prosessen startet allerede 22. juni, skriver nettstedet ITPro.

Fått vind i seilene

Istedenfor å bruke ord som «master» og «slave», vil man heretter bruke «parent» og «child», og erstatte «whitelist» og «blacklist» med mer nøytrale allow-list og disallow-list. Dette er begreper som allerede er godt kjent mange steder, men etter Black Lives Matter-demonstrasjonene verden over har bruken virkelig fått vind i seilene, skriver kilden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer