Mac-reparasjoner blir vanskeligere

Apple gjør det enda vanskeligere å reparere en Mac

Ny løsning gir kun autoriserte verksteder mulighet til å fikse større komponenter i Apples datamaskiner.

KOMMER MED SPERRE: Apples MacBook Pro lansert tidligere år har en sperre som gjør at kun autoriserte verksteder kan reparere større komponenter som skjerm og hovedkort. Foto: Bjørn Eirik Loftås
KOMMER MED SPERRE: Apples MacBook Pro lansert tidligere år har en sperre som gjør at kun autoriserte verksteder kan reparere større komponenter som skjerm og hovedkort. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Nettstedet Motherboard skriver at Apple har lagt inn en lås i sine nyeste Mac-er som gjør at du må ha et spesielt diagnoseverktøy for å kunne gjøre større reparasjoner.

I et dokument, som ble sendt ut til autoriserte Apple-verksteder i forrige måned, beskrives den nye prosedyren, som innebærer at man må kjøre proprietær konfigurasjonsprogramvare etter at visse komponenter har blitt bytta ut.

Dette gjelder Mac-er med en såkalt T2-brikke, som er å finne i MacBook Pro og iMac Pro fra 2018.

Utestenger uavhengige verksteder

Bytter man visse komponenter uten å kjøre programvaren, vil man få et inoperativt system og en ufullstendig reparasjon, heter det i dokumentet. Altså vil maskina i praksis bli ubrukelig.

Og programvaren blir kun tilgjengelig for autoriserte Apple-verksteder, noe som betyr at Apple i praksis har satt en stopper for såkalte tredjepartsreperasjoner, altså uavhengige verksteder, eller hjemme-reparasjoner.

Gjelder kun større reparasjoner

Det er ikke alle reparasjoner som er omfatta av de nye reglene. Ifølge Motherboard er det kun snakk om dersom man bytter ut større komponenter, som gjerne koster en del.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer