Apple inviterer til stor Mac-lansering

Nå kommer den største Mac-endringen på 15 år.

«ONE MORE THING»: Apple holder sin tredje produktlansering på tre måneder og bruker sitt gamle slagord i invitasjonen. Men hva kan vi vente oss? Foto: Apple
«ONE MORE THING»: Apple holder sin tredje produktlansering på tre måneder og bruker sitt gamle slagord i invitasjonen. Men hva kan vi vente oss? Foto: Apple Vis mer
Publisert

Apple har sendt ut invitasjoner til en produktlansering i neste uke, tirsdag 10. november klokken 19 norsk tid.

Det blir selskapets tredje lansering i høst. I september gjorde nye iPad Air og Apple Watch Series 6 sin debut, og i oktober lanserte de iPhone 12.

- Historisk dag for Mac-en

Novemberlanseringen er ventet å handle om Mac og det som er den største forandringen til Apples datamaskiner på over et tiår.

Apple skal etter sigende lansere nye bærbare med sine egne Arm-baserte prosessorer. Selskapet kunngjorde dette allerede på sin årlige utviklerkonferanse i juni, og kalte det en historisk dag for Mac.

Samtidig varslet de de at de første maskinene med Apple-prosessorer ville komme «senere i år».

Ifølge Apple-kjenner Mark Gurman i Bloomberg er det snakk om en ny 13-tommer MacBook Air og to ulike MacBook Pro-modeller (13- og 16-tommer).

Fra PowerPC til Intel til Apple Arm

Apples nye Mac-brikker kommer til å erstatte Intel-prosessorene selskapet har brukt i sine bærbare og stasjonære datamaskiner siden 2006.

Før det brukte de noe kalt PowerPC. Da Apple kunngjorde denne overgangen for 15 år siden, forklarte daværende sjef Steve Jobs at de trengte den kraftigere ytelsen og bedre batteriforbruket Intel-prosessorene kunne gi, skriver The Verge. Det førte også til den drastiske designendringen med ultratynne MacBook Air og det såkalte unibody-designet vi så i MacBook- og MacBook Pro-seriene.

Når Apple nå går over til sine egne Arm-baserte prosessorer, brukes de samme argumentene: at de ønsker å tilby den beste ytelsen samtidig som de holder strømforbruket så lavt som mulig.

Ifølge kilder skal Apple også ikke ha vært fornøyde med Intels utvikling, eller snarere mangel på utvikling, på området.

Lager egne iPhone-brikker

Apple er på ingen måter fersk i dette gamet, da de har laget sine egne prosessorer siden de lanserte den første iPaden og iPhone 4 i 2010.

Ved å ha full kontroll på både maskinvare og programvare, har det gitt ytelse som er best i klassen.

Når Mac nå går over til Apple-brikker, åpner det også dørene for å i fremtiden kunne kjøre iOS- og iPad-apper i macOS. (Vi håper aller mest at det endelig kommer en Mac med berøringsskjerm!)

For utviklere innebærer prosessor-byttet en stor jobb med å få appene deres til å fungere på ny plattform. Både Microsoft og Adobe har varslet at de jobber med dette.

Enda flere ting?

Sammen med nye Mac-er får vi trolig også en dato på når den store macOS-oppdateringen, Big Sur, blir tilgjengelig.

Det går også rykter om at noe av følgende kan dukke opp:

  • Bluetooth-baserte sporingsbrikker a la Tile kalt AirTags
  • Apples første øreklokker, AirPods Studio
  • Ny Apple TV og Siri-fjernkontroll

Svaret får vi altså tirsdag kveld. Vi skal sørge for å holde deg oppdatert.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer