Apple iPod Touch 2G

Den nye generasjonen iPod Touch har fått noen små, men viktige forbedringer.

Den nye iPod Touch til venstre - iPhone til høyre.
Den nye iPod Touch til venstre - iPhone til høyre. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For deg som ikke har fått det med deg lanserte Apple i forrige uke en rekke nye - eller i det minste oppgraderte - musikkspillere, og deriblant andregenerasjons iPod touch.

Touch har forståelig nok havnet i skyggen av den svært mye omtalte iPhone, ettersom denne telefonen på en måte er en iPod touch med kamera, GPS og ringefunksjonalitet.

Forandringene fra første generasjon iPod touch er ikke akkurat enorme - når det gjelder design, funksjoner, betjening og grensesnitt gjorde nemlig Apple det såpass bra den første gangen at det verken har vært nødvendig eller ønskelig med en komplett overhaling.

Så for mer om dette bør du egentlig lese denne anmeldelsen som vi skrev for et års tid siden.

Litt nytt

For å ta det fysiske først - andre generasjon touch (2G) er som nevnt i stor grad lik forgjengeren, men baksiden har fått en liten redesign på samme linje som nye iPhone 3G. Den har altså fått en svakt buet rygg, noe som får den til å ligge litt bedre i hånden, og gjør den en halv millimeter tykkere enn den gamle touchen.

Materialet er dog ikke plast som på iPhone 3G, men rustfritt stål. Unektelig stilig, men speilbildet ditt skjemmes også fort av fingeravtrykk og riper (ja, pusseklut følger med).

Foruten den nye ryggen er ellers målene på spilleren lik den gamle, mens vekten er senket med ti gram til 115.

8,5 mm tynn: Apple iPod touch 2G til venstre, iPhone 3G til høyre.
8,5 mm tynn: Apple iPod touch 2G til venstre, iPhone 3G til høyre. Vis mer


Av andre forandringer har touch 2G fått fysiske knapper på siden for å heve og senke volumet, noe som var sårt savnet på forgjengeren.

I tillegg nevner vi den innebygde høyttaleren, som jo er praktisk hvis du for eksempel skal spille eller se en YouTube-video sammen med en kompis, men lyden er for tam og effekten for lav til noe annet enn sporadisk bruk.

Apple skryter også av utvidet batterilevetid på 36 timers musikkavspilling eller 6 timer med video. Det blir altså mulig å få med seg noen episoder av KLiKK TV før spilleren må lades.

For de løpesterke er det også en glede at iPod touch 2G har fått støtte for Nike + iPod ved at mottakeren som du vanligvis plugger inn i en iPod Nano er integrert touchen. Vet du ikke hva Nike + iPod er i det hele tatt må du nesten lese vår test av herligheten.

En siste ting ligger i selve spillerfunksjonaliteten, med Genius-spillelister, som kort fortalt er automatiske anbefalinger basert på hva slags musikk du allerede hører på.

Les også: Vi har testet iTunes 8>

Apple iPod Touch 2G


Musikkspiller eller...

Mens vi kan si at iPhone er en touch med tilleggsfunksjonalitet, kan vi også snu på det og betrakte iPod touch som en iPhone uten selve telefondelen.

For iPhones styrke er på ingen måte at du kan ringe med den, det trenger du ikke en svinedyr mobil til - det er egentlig alt det andre som gjør iPhone til et av de mest omtalte produktene i solsystemet.

Og slik stiller også iPod touch sterkt. At den er en flott musikkspiller er en ting - det er tilleggsfunksjonaliteten som gjør iPod touch til multiverktøyet det faktisk er.

Les også: Slik får du mest ut av iTunes

For touch er det dens integrerte WLAN - altså trådløse nettverk - som gjør den så allsidig. Spesielt for deg som bor i byen, der det ikke er langt mellom åpne trådløse nettverk, er touch en glimrende enhet for å koble seg til Internett.

For koblet opp mot nett har du tilgang til det meste. Touch kommer ferdig med avspiller for YouTube-videoer, nettleser (Safari), e-postprogram som gir deg tilgang til så å si alle typer kontoer og karttjeneste (Google Maps) som også viser hvor du er basert på hvilket trådløst nettverk du er koblet opp mot. I tillegg har du aksjekurser og en værmeldingstjeneste.

Les også: Her er de trådløse nettverkene

Du får også enkelt tilgang på App Store der du kan laste ned en rekke småapplikasjoner som gir spilleren din langt mer funksjonalitet, også mot nett - som enkel Facebook-tilgang eller messengertjenester. Mange av disse småapplikasjonene er gratis, mens andre koster noen kroner.

Blant alle disse applikasjonene finner du også en haug med spill - et annet punkt der iPod touch skinner. Med den gode trykkfølsomme skjermen og den innebygde bevegelsessensoren er ikke nødvendigvis mangelen på tommelknapper noe problem, og grafikken er det heller ikke mye å si på.

iPod touch 2G kjenner du igjen ved at den har buet rygg og volumknapper på siden.
iPod touch 2G kjenner du igjen ved at den har buet rygg og volumknapper på siden. Vis mer


I forhold til en iPhone er den altså tynnere og lettere, kan ha større kapasitet (32 mot 16 GB lagringsplass) og ikke minst har den ingen løpende utgifter. Og du kan spille musikk uten å bli plaget av telefonen...

I en klasse for seg selv

Ett år etter at vi kikket på iPod touch for første gang er den fremdeles en opplevelse å bruke og en duppeditt du automatisk får lyst på etter to minutters fikling.

Forandringene fra forgjengeren er ikke store nok til å rettferdiggjøre en oppgradering fra forrige generasjon, men alt i alt har volumknapper, høyttaler og reduksjonen i pris gjort iPod touch enda mer attraktiv.

Apple iPod Touch 2G


Spilleren kommer som forgjengeren i utgaver på 8, 16 og 32 GB, hvorav den billigste ligger på kroner 1790,- og den dyreste koster deg tre lapper. Dyrt dersom vi ser på den som en ren musikkspiller, men kjøper du en iPod touch er det altså på langt nær hva du kommer til å bruke den til.

Bortsett fra prisen er den eneste bæsjen i puddingen vi finner nå den begrensede formatstøtten og det mildt sagt rigide iTunes-regimet til Apple, men det finnes heldigvis alternativer. (Vi venter på støtte for firmware 2.x...)

Likevel, for de blant oss med dingsefetisj er den altså fremdeles et anbefalt kjøp.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer