Apple iPod

Apple lanserte sin iPod i oktober, etter mye hemmelighetskremmeri, som vanlig. Nå er den tilgjengelig og vi har hatt gleden av å teste den.

Apple iPod
Publisert

Med en gang du har en iPod i hånden kjenner du at dette er ”hel ved”. Her er det ingen ”dårlig-plast-følelse”, designet er rålekkert, funksjonene er innlysende og det store displayet viser all info med full oversikt.

Teknisk

iPod er liten – som en kortstokk. Den veier 187 gram og materialene er i off-white plast på fronten og resten i blank krom. Designmessig har den en del felles i formgivingen med de seneste bærbare Mac’ene, men den blanke krom’en er den alene om.

Apple har brukt mange underleverandører for komponentene som utgjør iPod:

Kjernen i iPod er en mikroharddisk fra Toshiba, en ARM-basert brikke fra PortalPlayer som både kjører operativsystem og dekoder MP3, en TSB43AA82 FireWire brikke fra Texas Instruments og et operativsystem fra Pixo.

Harddisken er en MK5002MAL, den er på 1,8-tommer og er bare 5 millimeter høy og inneholder en plate på 5.007 Gigabyte. Søketiden er på 15 ms, den støtter UltraATA 66, har 1024KB hurtigminne og roterer med 4,200 omdreininger.

I bruk

Bruken av iPod er tett knyttet til programmet iTunes som følger med spilleren. Dette programmet ripper og organiserer musikk fra CD eller fra harddisken/nettverket, og kan også styre avspilling i form av Playlister osv. I tillegg kan du velge nivå og start/stopp, for hver eneste låt.

Programmet kan være superenkelt i bruk, når du skal overføre en av dine egne musikk CD-er til bruk på Macen/iPoden. Du starter programmet, setter i CD’en trykker Import-knappen og det er det hele.

Platen blir rippet og kodet til MP3 med Thomson/Fraunhofers kodek, artist og låt-navnene blir automatisk hentet fra Internet (forutsetter at du er oppkoblet), det hele blir sortert og organisert.

Hvis du skal legge inn en låt fra harddisken, for eksempel en nedlastet låt, må du dra filen til en spesiell mappe og legge inn låt-parametere manuelt.

Hvor kommer så iPoden inn i bilder?

iPoden synkroniseres automatisk med låtbiblioteket ditt når den kobles til. Det er det hele. Du behøver ikke å trykke på noe som helst og på kjøpet lades batteriet via FireWire-kabelen.

Dette gjelder hvis du har automatisk oppdatering satt til på. Alternativt kan du begrense oppdateringen til å gjelde bestemte Playlister eller du kan velge helt manuell dra-og-slipp av filer til og fra iPod.

Apple iPod

Siden det er FireWire som brukes til overføringen, skjer overføring av en CD i løpet av noen få sekunder.

Lading av det interne batteriet tar lenger tid. 80% av kapasiteten tar ca en time og full opplading tar ca 3 timer.

Apple iPod

Hvis du ikke har noen Mac i nærheten, kan du lade batteriet ved hjelp av det lille adapteret. Den har en løs kontakt-del for forskjellige lands systemer, og utgangen som kobles til iPod er - FireWire! Ingen ekstra ledning eller ny kontakttype. Enkelt og genialt.

Og spilletiden er hele 10 timer!

Manøvrering på iPod

Apple iPod

Stort enklere og mer effektiv betjening har vi ikke sett. Du slår på iPod ved å trykke ”menu” knappen øverst, etter 3-4 sekunder er den klar. Du orienterer deg i menysystemet med dreiehjulet, velger med senterknappen. I tillegg har du start/stopp og neste/forrige.

Skal du tilbake/oppover i menytreet trykker du også ”menu”.

Responsen er helt direkte, det er ingen responstid på noe som helst. Svært imponerende når du kan ha ca 1000 låter lagret.

Det store displayet med 6 linjer informasjon (7 med overskriften) gir meget god oversikt. Det er lettlest og du kan slå på bakgrunnsbelysning ved å holde menu-knappen nede.

Når du spiller en låt vises fremdriften grafisk. Dreier du på hjulet velges automatisk kontroll av lydstyrke, og displayet viser lydstyrken. Så går det automatisk tilbake til å vise status på avspilling. Enkelt og lekkert

Lydkvalitet

Både de små proppene som følger med og andre hodetelefoner vi har testet, fungerer helt glimrende. Også tilkobling rett til forsterker fungerer fint.

Nivået er bra, det er mer en nok trøkk for alt vi koblet til av hodetelefoner og linjeinnganger.

Det eneste vi savner er EQ - det finnes ikke.

Andre bruksområder

Du kan også bruke iPod som en portabel harddisk. Den dukker opp på desktopen og du kan dra og slippe filer på vanlig måte.

Det er til og med mulig å starte en Mac fra harddisken i iPod hvis du kopierer over systemfilene. Da kan den kan fungere som en sikkerhetsløsning, for eksempel på reise hvis du bruker en bærbar Mac.

Apple iPod

Medaljens bakside

Dette er altså den mest elegante og praktiske MP3-spilleren vi har vært borti.

Men den kan i dag bare brukes sammen med en Mac.

Apple sier at det kommer Windows-støtte etter hvert, men det har tydeligvis ikke hatt så høy prioritet. Noe merkelig, siden salget da ganske sikkert ville vært mange ganger høyere.

Men det ligger vel politikk i dette, å skape litt misunnelse blant PC-brukere kan muligens ha positive effekter for Apples image generelt.

Windows-støtte fra tredjepart er også underveis, du kan sjekke hvor langt utviklingen av programmet Xplay fra Mediafour har kommet. Da denne artikkelen ble skrevet var det langt fra ferdig.

Prisen er oppgitt til 4.490 kroner inkl mva på Apples nettbutikk. Dette er i samme prisleie som for eksempel Archos og Creatives hardiskbaserte MP3-spillere.

Men det er iPoden vi har lyst på...

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer