«One more thing»-eventet

Apple lanserer nye Mac-er

Med egne prosessorer får Apples bærbare et solid batteriløft.

SE NÅ: Vi fulgte lanseringen fra klokka 19. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norsk tid tirsdag kveld holdt Apple sin tredje produktlansering på tre måneder. Denne gangen var det Mac som står i fokus, og selskapet avduket sine første maskiner med egenproduserte Arm-brikker på innsiden.

Lanserer M1

M1 er navnet på den første Apple-brikken laget spesielt for Mac. Enkelt forklart erstatter den mange brikker i en nåværende Mac. Den består av en prosessor, integrert grafikkbrikke, Neural Engine, T2-sikkerhetsbrikke med mer.

Prosessoren er på åtte kjerner, hvorav fire har fokus på ytelse og fire har fokus på effektivitet.

Apple hevder naturligvis det er verdens raskeste prosessor, og skryter spesielt av at den har et langt lavere strømforbruk enn PC-alternativene. Maskiner med M1 kan også vekkes umiddelbart fra dvale.

Foto: Apple
Foto: Apple Vis mer

Fordi Apple bytter til en ny plattform må programvareutviklerne gjøre en jobb med å gjøre appene sine kompatible med ny maskinvare. Adobe skal være klar med Lightroom i neste måned og Photoshop tidlig neste år. Microsoft oppdaterer også sine Office-programmer, men har ikke sagt når de blir klare. Apples egne apper vil være klare fra dag en.

Siden M1-brikken er basert på samme teknologi som brukes i brikkene til iPhone og iPad, vil man kunne kjøre iOS-apper direkte på en Mac med M1.

Ny MacBook Air

Den første maskinen til å komme med Apples nye M1-brikke er en oppdatert utgave av MacBook Air.

Den har det samme designet som før, men skal være 3,5 ganger så rask som forgjengeren med Intel-prosessor. Fremdeles ingen berøringsskjerm, men fortsatt en høyoppløst Retina-skjerm på 13,3 tommer.

Apples nye MacBook Air ser i grunn ut som før. Foto: Apple
Apples nye MacBook Air ser i grunn ut som før. Foto: Apple Vis mer

Nye MacBook Air har et vifteløst design, som betyr at den er helt lydløs. FaceTime-kameraet skal også være forbedret.

Det kanskje mest interessante er at Apple lover at den har en batteritid på hele 18 timer ved videoavspilling! Det er et stort hopp fra ti timer som har gjeldt til nå. En av de store fordelene med å gå over til M1 der, altså.

I USA vil nye MacBook Air fremdeles koste 999 dollar. Norske priser har vi ikke fått ennå, men forgjengeren begynte på i underkant av 13 000 kroner.

Også ny MacBook Pro

Apple oppdaterer også sin mest solgte bærbare, 13-tommer MacBook Pro. Her snakker vi også om et løft hva gjelder ytelse og batteritid. Takket være M1 kan den holde i hele 20 timer, ifølge Apple, noe som skal være "den beste batteritiden i en Mac noensinne".

Prisen starter fremdeles på 1299 dollar, trolig rundt 15 000 norske kroner.

Nye 13-tommer MacBook Pro har den beste batteritiden blant Apples bærbare. Foto: Apple
Nye 13-tommer MacBook Pro har den beste batteritiden blant Apples bærbare. Foto: Apple Vis mer

Apple har også lansert sin lille stasjonære Mac mini med M1. Sammenlignet med nåværende modell loves tre ganger så høy ytelse og seks ganger raskere grafikk. Den skal også være opptil 60 prosent mer energieffektiv. Prisen er gått ned med 100 dollar til 699 dollar, men den norske prisen må vi komme tilbake til.

«En ting til»

Kveldens lansering hadde slagordet «one more thing» - eller en ting til. Dette er den berømte frasen avdøde Apple-sjef Steve Jobs pleide å bruke da han på slutten av sine lanseringsshow skulle presentere enten hovedproduktet eller et produkt som kanskje kom som en overraskelse på publikum – og markedet, skriver CW.

Apple avsluttet lanseringen med et innslag med mannen avbildet under. De som vet, de vet.

Apple lanserer nye Mac-er

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer