Apple-lansering 25. mars 2019

Apple lanserte Apple TV+

Klare med strømmetjeneste og en rekke andre nyheter.

SATSER PÅ TV: Tirsdag kveld skal Apple med Tim Cook i spissen vise frem sin nye TV-tjeneste. De kommer sent på banen - men kommer de godt? Foto: Marcio Jose Sanchez/AP Photo/NTB Scanpix
SATSER PÅ TV: Tirsdag kveld skal Apple med Tim Cook i spissen vise frem sin nye TV-tjeneste. De kommer sent på banen - men kommer de godt? Foto: Marcio Jose Sanchez/AP Photo/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokken 18 norsk tid sparket Apple i gang sitt «It's show time»-event. På forhånd var de ventet å lansere en rekke nye tjenester, både for videoer og nyheter - og kanskje enda litt til, på pressekonferansen, som avholdes i selskapets hovedkvarter i Cupertino i California.

Ingen harde nyheter er ventet denne gangen; det tok Apple seg av i forrige uke, med lanseringen av nye iPad-er, iMac-er og AirPods.

Dette lanserte Apple, kort oppsummert:

  • En ny abonnementstjeneste for magasiner og aviser, News+
  • Et virtuelt kredittkort kalt Apple Card
  • Apple Arcade, en abonnementstjeneste for spill
  • En ny Apple TV-app med Apple TV Channels-abonnementer og sin egen abonnementstjeneste, Apple TV+

Apple News+

Først på programmet stod Apple News, en app som gir deg nyheter fra en rekke ulike nyhetskilder basert på dine preferanser.

Apple News+ er en ny tjeneste hvor du kan abonnere på magasiner og mer i News-appen. Time, Vogue, People, Sports Illustrated, National Geographic, Fortune og The New Yorker er blant de 300 magasinene som vil være tilgjengelig i ett abonnement. Annet såkalt premium-innhold fra aviser som L.A. Times og Wall Street Journal samt TechCrunch vil også tilbys. Kanskje noen norske publikasjoner også?

NYHETSABONNEMENT: Apple har lansert News+, en abonnementstjeneste for aviser og magasiner. Foto: NTB Scanpix
NYHETSABONNEMENT: Apple har lansert News+, en abonnementstjeneste for aviser og magasiner. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Noen husker kanskje Apples Newsstand-app, hvor man kunne kjøpe og lese digitale magasiner. I Apple News+ vil man kunne laste ned hele magasiner og lese dem i offline modus.

Prisen for Apple News+ blir 9,99 dollar i måneden, i underkant av 90 kroner. Tjenesten slippes i dag, og man vil få én måned gratis, ifølge Apple. Familiedeling blir tilgjengelig på et abonnement, og alle vil kunne ha sine egne biblioteker med favoritter og den slags.

News-appen er enn så lenge ikke tilgjengelig i Norge, men under pressekonferansen sa Apple at de vil lansere tjenesten i Europa senere i år.

Lanserer virtuelt kredittkort

Apple har allerede jobbet med å gjøre smartmobilen til lommebok via sin Apple Pay-tjeneste.

APPLE CARD: Apple har lansert et kredittkort for iPhone kalt Apple Card. I første omgang kommer det kun til USA. Foto: NTB Scanpix
APPLE CARD: Apple har lansert et kredittkort for iPhone kalt Apple Card. I første omgang kommer det kun til USA. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nå kommer de også med et eget kredittkort kalt Apple Card. Det er ikke et fysisk kort; du bestiller det rett fra din iPhone og vil kunne begynne å bruke det umiddelbart. Du skal kunne bruke det alle steder hvor Apple Pay er tilgjengelig.

I en ny Apple Wallet-app vil du kunne se saldo, transaksjoner og så videre. Du kan kommunisere med banken din via meldinger.

Med noe Apple kaller «Daily Cash» vil man få tilbake penger når man bruker penger. To prosent av kjøpssummen vil gå tilbake til deg, og er kjøpene gjort via Apple, får du tre prosent.

DIGITALT OG FYSISK KORT: Du kan også få Apple Card i fysisk utgave. Det er av titan, og har bare navnet ditt påskrevet. Foto: NTB Scanpix
DIGITALT OG FYSISK KORT: Du kan også få Apple Card i fysisk utgave. Det er av titan, og har bare navnet ditt påskrevet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det skal ikke koste noe å bruke Apple Card. Det lanseres til sommeren, i første omgang kun USA.

Apple har Goldman Sachs som samarbeidspartner med kredittkortet, og de lover at de ikke vil dele eller selge brukerdataene dine videre til tredjeparter.

Du vil også kunne bestille et fysisk Apple Card i titan. Navnet ditt skal være etset inn i kortet, og det er ikke noe kortnummer, CVV eller signatur på kortet, noe som skal gjøre det vanskeligere for tyver.

Ny spilltjeneste kalt Arcade

I forrige uke avduket Google sin nye spillplattform, Stadia, en strømmetjeneste for spill som vil fungere på både PC, nettbrett, mobiler, TV-er og alle enheter som har Chrome.

EKSLUSIVE SPILL: Apples nye Arcade-tjeneste vil ha spill du ikke finner på noen andre plattformer. Foto: NTB Scanpix
EKSLUSIVE SPILL: Apples nye Arcade-tjeneste vil ha spill du ikke finner på noen andre plattformer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Apples svar på det er Arcade, en spillabonnementstjeneste for iOS, macOS og Apple TV. Betal en fast månedlig sum for å spille over 100 nye og eksklusive spill som du ikke vil finne på noen andre mobile plattformer eller abonnementstjenester.

Arcade blir tilgjengelig i en egen fane i App Store-appen. Alle spillene vil være tilgjengelig offline, uten reklame og det vil ikke koste noe for fremtidige oppdateringer - og det vil ikke være noen in-app-kjøp.

Det blir tilgjengelig til høsten i 150 land. Vi regner med Norge er blant de landene. Hvor mye det vil koste, sa Apple de skulle komme tilbake om.

Slik er Apples nye TV-satsing

Det har lenge vært spekulert at Apple skal lansere en konkurrent til Netflix. Ryktene i forkant av lanseringen sa imidlertid at tjenesten ikke ville være et direkte alternativ til Netflix, HBO, TV 2 Sumo og lignende.

Men Apples nye TV-strømmesatsing er todelt:

  • De vil tilby innhold fra andre aktører via Apple TV Channels
  • De vil tilby eget innhold i Apple TV+
  • Alt vil være tilgjengelig i en oppdatert versjon av TV-appen

Apple TV Channels er tjenesten som samler innhold fra andre TV-tjenester. Her kan du selv velge hva du vil abonnere på, og du kan se alt i en og samme app, i stedet for å hoppe frem og tilbake mellom ulike apper.

- Dette er slik TV burde fungere, sa Apple da de presenterte Channels-tjenesten.

ALT I ETT: I Apples nye TV-app skal du kunne se serier fra så vel HBO som Apple. Foto: NTB Scanpix
ALT I ETT: I Apples nye TV-app skal du kunne se serier fra så vel HBO som Apple. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Netflix hadde på forhånd kunne gjort at de ikke vil være en del av Apples tjeneste. Aktører som HBO, Showtime og Starz er imidlertid med.

Du vil som nevnt finne Channels i den eksisterende TV-appen, som er tilgjengelig på iOS-enheter og Apple TV. Her finner du også iTunes-kjøpene dine, strømme­tjenestene dine og et stort utvalg av gratis innhold.

I begynnelsen av januar ble det kjent at flere TV-produsenter, som Samsung, Sony og LG, får støtte for både iTunes og Apples Airplay-teknologi direkte i TV-en.

Den nye Apple TV-appen skal komme til Samsung TV-er til våren, etterfulgt av LG, Sony og Vizio. Den vil også bli tilgjengelig på Roku og Amazon Fire TV.

Så vil TV-appen også komme til Mac.

Apple TV+

I tillegg til å tilby innhold fra andre, har Apple også sitt eget, som de vil gjøre tilgjengelig i en ny strømmetjeneste de kaller for Apple TV+.

Med på laget har de med seg et stjernelag med regissører som Steven Spielberg, J.J. Abrams, Sofia Coppola, Ron Howard og M. Night Shyamalan. Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Steve Carrell, Jason Momoa, Alfre Woodard og Kumail Nanjiani er blant skuespillerne vi kan vente å se. Ja, og så Oprah da.

Ikke bare enda en strømmetjeneste, hevdet Apple i sin presentasjon.

Apple TV+ vil være reklamefritt, alt vil være tilgjengelig offline, i over 100 land når det lanseres først til høsten. Og prisen? Det har de foreløpig ikke sagt noe om. Ei heller for Channels.

Denne saken oppdateres fortløpende. Trykk F5 for siste versjon!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer